Ειδήσεις

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Λοχαγό Κων/νο Ι. Ισχόμαχο


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Λοχαγό Κων/νο Ι. Ισχόμαχο, Γενικό Αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στην Τ.Κ Λουτρού.

Στο Λουτρό, λόγω της πορείας του αγώνα, εγκαταστάθηκε το Γενικό Αρχηγείο της Επαναστάσεως υπό την στρατιωτική ηγεσία του Κωνσταντίνου Ισχόμαχου.
Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο χώρο της πλατείας χοροστατούντος του Αιδεσιμολογιώτατου π. Ηλία Γώγου.

 

Η εκφώνηση του πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878 έγινε από τον κ. Αντώνη Αντωνίου, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Υμνος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας, οι πρ. βουλευτές και εκ νέου υποψήφιοι Γ. Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και υποψήφιος βουλευτής κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σοφάδων κ. Θώμη Καφάση, οι αντιδήμαρχοι κκ Αθ. Σαμαράς, Γιώργος Τσινόπουλος, Παν. Κεφαλάς, Γιώργος Τσιώτας και Αθ. Παππάς, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΣ κ. Ιωάννης Κουτσομηλιάς , ο πρόεδρος της ΤΚ Λουτρού κ. Μπάμπης Χατζής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραγιάννης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Λουτρού κ. Βασιλική Κολοβού-Τσέτα, ο αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών “Κωνσταντίνος Ισχόμαχος” κ. Κώστας Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, εκπρόσωποι του ΑΤ Σοφάδων και της ΠΥ Καρδίτσας και κάτοικοι της κοινότητας.

Χαιρετισμοί

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Ηλίας Γώγος 

Ο κ. Θάνος Σκάρλος

“Τιμούμε για ακόμη μια χρονιά, τον Γενικό Αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, Κωνσταντίνο Ισχόμαχο.
Η δράση του έγινε σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και παράδειγμα σθένους, ανδρείας και αυταπάρνησης που έμεινε στην ιστορία. Οι αρετές του Κωνσταντίνου Ισχόμαχου, σφράγισαν την ταυτότητα του τόπου μας στο χρόνο. Χρέος μας είναι να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη του.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση και ως Δημοτική Αρχή οφείλουμε να τιμούμε την ιστορία μας και να διδασκόμαστε από αυτήν. Έχουμε σταθερά ιστορικά θεμέλια και εκδηλώσεις σαν αυτή μας δίνουν δύναμη για να προχωράμε.”

Ο κ. Κώστας Τσιάρας

“Οι ιστορικές αναφορές στα γεγονότα που συνετέλεσαν ουσιαστικά στο να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα, έγιναν από πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Το πρόσωπο του αρχηγού της Θεσσαλικής επανάστασης Κωνσταντίνου Ισχόμαχου μας συνδέει ώστε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να τονιστεί ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ορίσουμε ως βασικό σημείο αναφοράς τον εορτασμό των ιστορικών γεγονότων της περιοχής μας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε ως φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη πατρίδα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στη Δημοτική Αρχή, τον πρόεδρο και σε όλους αυτούς που φροντίζουν με την ίδια συνέπεια τον εορτασμό στο Λουτρό. Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα ημερολόγιο σταθερών ιστορικών γεγονότων, για την ανάδειξή τους και την απόδοση φόρου τιμής.”

Ο κ. Γιώργος Κωτσός

“Η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί, οφείλουν να υποκλίνονται στην ιστορία και κυρίως σε αυτούς που έγραψαν ιστορία, όπως είναι ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος. Αν σήμερα υπάρχει ελεύθερη δημοκρατική Ελλάδα, εάν εμείς ζούμε σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας το οφείλουμε σε ανθρώπους σαν τον Ισχόμαχο που πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου η πατρίδα να αναστηθεί και να δημιουργηθεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Βλέπουμε ότι και στις σημερινές συνθήκες ζούμε καταστάσεις αναθεωρητισμού ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη και οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Φωτεινοί σηματοδότες ο Ισχόμαχος και οι άλλοι ήρωες, εμπνέουν και εμάς σήμερα, γι αυτό και η χώρα μας μέσα από μια εξαιρετική και ευφυή εξωτερική πολιτική έχει ενισχύσει τα μέγιστα τη διεθνή της εικόνα. Η Ελλάδα έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε τιμώντας όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας.”

Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα

“Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση στον Κωνσταντίνο Ισχόμαχο και σε όλους τους ανώνυμους ήρωες που αγωνίστηκαν με πενιχρά μέσα αλλά με φλόγα στην ψυχή τους, για την πατρίδα μας τα αγαθά της ελευθερίας που απολαμβάνουμε. Έχουμε όμως και ένα ιερό χρέος. Να διαφυλάξουμε όλα όσα μας παρέδωσαν. Μια χώρα ελεύθερη και ανεξάρτητη, μια χώρα δημοκρατική που μπορούν να ευημερούν οι πολίτες. Έτσι, πέρα από μια μέρα τιμής και μνήμης, είναι μια μέρα αναστοχασμού και ευθύνης. Συγχαίρω το Δήμαρχο και όλους τους συντελεστές για την οργάνωση της εκδήλωσης.”

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Αριστοτέλη Σπάνια
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Ασημίνας Σκόνδρα