Ειδήσεις

Εκδήλωση του ΚΚΕ Καρδίτσας για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Με μαζική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι θέσεις του ΚΚΕ» στην αίθουσα της ΤΕΔΚ την Παρασκευή 11 Μάρτη.

Ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Ελισαίος Βαγενάς σημείωσε πως «εδώ και πάνω από δύο βδομάδες συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή, με το πρόσχημα της ασφάλειας, της “αποστρατιωτικοποίησης” και της “αποναζιστικοποίησης” της Ουκρανίας. Εξέλιξη, που συνδυάστηκε στο διάγγελμα Πούτιν, με μια άνευ προηγουμένου αντικομμουνιστική επίθεση, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος αναπαρήγαγε όλη την “πλατφόρμα” του αντικομμουνισμού, που μπορεί κανείς να συναντήσει στα επίσημα κείμενα της ΕΕ και των ΗΠΑ, για να δικαιολογήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη ενέργεια έδωσε την ευκαιρία σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ να εμφανιστούν ως “φύλακες” του διεθνούς δικαίου, των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του Ελσίνκι κοκ. Ποιοι; Αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το διεθνές δίκαιο, που είχε διαμορφωθεί με τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών και το οποίο οι παραπάνω δυνάμεις τα τελευταία χρόνια το έχουν κάνει κουρελόχαστο! Πότε στο Ιράκ, πότε στο Αφγανιστάν, πότε με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία, το διαμελισμό κρατών, την ανατροπή όσων δεν τους αρέσει κοκ. Όπως λέμε στο “σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”, μα να που όλοι αυτοί (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που είναι από τους πρώτους “διδάξαντες” των βασάνων των λαών, δεν έχουν μέτρο στην υποκρισία. Δήθεν, τώρα, επιτελούν το θεάρεστο έργο της “υπεράσπισης της δημοκρατίας” από τα αυταρχικά καθεστώτα. Ποιοι αυτοί που σκότωσαν σαν το σκυλί τον Καντάφι, που έστειλαν σε ένα στημένο δικαστήριο τον Μιλόσεβιτς και που πιο πριν είχαν γεμίσει χούντες τη μισή ανθρωπότητα. Αυτοί τάχατες θα προασπίσουν τη δημοκρατία». Σημείωσε πως «η καταδικαστέα ρωσική εισβολή δεν μπορεί να ξεπλύνει την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στις εξελίξεις».

Ο Ελισαίος Βαγενάς αναφέρθηκε τόσο στα προσχήματα, που αξιοποιεί η κάθε πλευρά για την παραπλάνηση των λαών και τη δικαιολόγηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όσο και στη συνολικότερη προσπάθεια χειραγώγησης των λαών και πρόσθεσε: «Μάχη γίνεται όχι μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της προπαγάνδας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μας δείχνουν και τι μας λένε. Πάντα έτσι ήταν, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, στα κανάλια τους, που στηρίζουν τον πόλεμο».

Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέδειξε τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που βρίσκονται στις αντιθέσεις και «τη σύγκρουση των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, για τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τους δρόμους των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, για γεωπολιτικά στηρίγματα». Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, όπως και για τον άδικο και αντιλαϊκό χαρακτήρα του από όλες τις πλευρές.

Ο Ελισαίος Βαγενάς επισήμανε του τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε πως σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προτάσσει την πάλη «για να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Από 1η έως και 20η Μαρτίου οι εγγραφές μαθητών Δημοτικού, νηπίων και προνηπίων
Επόμενο άρθρο Ανακήρυξη του Χρ. Τριαντόπουλου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα