Ειδήσεις

Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης: «Γεράσιμος: Ένας φωτισμένος ιεράρχης στην Επανάσταση του 1821»


Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας) 24 Μαρτίου 2024, η Ιερά μας Μητρόπολη με αφορμή την δεσποτικοθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 πραγματοποίησε Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης του πονήματος του συντοπίτου μας κ. Δημητρίου ΤσιάμαλουΦιλολόγου και Διδάκτορος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Γεράσιμος: Ένας φωτισμένος ιεράρχης στην Επανάσταση του 1821» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσης.

Ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης υπήρξε επίσκοπος Φαναρίου και Φερσάλων για σύντομο χρονικό διάστημα 1821-1822.

Υπηρέτησε την αποκεκαλυμμένη Αλήθεια, που δεν είναι έννοια φιλοσοφική ή ιδέα, αλλά ένα Πρόσωπο, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Από την αγάπη Εκείνου ξεκίνησε, για ν’ απλώσει στη συνέχεια την διακονία του σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Αγκάλιασε τις αξίες και τις αλήθειες του κόσμου τούτου και θέλησε να εργασθεί για την επικράτησή τους. Έγινε στυλοβάτης του αγώνα για μόρφωση του λαού, προαγωγή της γνώσης, μετοχή των υποδούλων στα αγαθά του πολιτισμού και της ελευθερίας.

Να σημειώσουμε ότι η έκδοση της παρούσας ιστορικής μελέτης επιχορηγήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Αποτελεί μια από τις επετειακές εκδόσεις που εκπονήθηκαν επί τη συμπληρώσει των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το πρώτο μέρος της Εκδήλωσης άνοιξε το κατηχητικό σχολείο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης, το οποίο παρουσίασε θεατρικό με τίτλο: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στη συνέχεια, ποιήματα αφορώντα την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Την παρουσίαση του θεατρικού και των ποιημάτων επιμελήθηκε η κατηχήτρια του Ιερού Ναού κ. Μαρία Μπιτέλη. Και έκλεισε η παιδική χορωδία της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Τα αγγελάκια». Την χορωδία διδάσκει και διευθύνει ο κ. Πέτρος Τσιμπερόπουλος, Καθηγητής Μουσικής συνεπικουρούμενος από την κ. Φανή Καραμήτρου επίσης Καθηγήτρια Μουσικής και τελεί υπό της εποπτεία του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς μας Μητρόπολεως. Ακούστηκαν από τη χορωδία δύο επίκαιρα τραγούδια: το Κλέφτικη Ζωή και το Θούριος του Ρήγα και τέλος ο Εθνικός μας Ύμνος.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της Εκδηλώσεως, όπου ο κ. Δημήτριος Μεταλληνός, υιός του π. Γεωργίου Μεταλληνού, Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέπτυξε το θέμα: «Η προσφορά του Ορθοδόξου Κλήρου στο 1821». Εν συνεχεία ο κ. Δομήνικος Βερίλληςπρ. Δήμαρχος Καρδίτσης και Πρόεδρςο του Συλλόγου «Φίλοι Ιστορίας Νομού Καρδίτσης» παρουσίασε το πόνημα του κ. Τσιάμαλου και τέλος ο κοπιάσας συγγραφεύς κ. Δημήτριος Τσιάμαλος έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τους αναγνώστες της ιστορικής του μελέτης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν: ο κ. Κωνσταντίνος ΤσιάραςΒουλευτής Καρδίτσης, ο οποίος προλόγισε το Βιβλίο και ως ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης συνέβαλε τα μέγιστα στην έκδοση του βιβλίου, η κ. Ασημίνα ΣκόνδραΒουλευτής Καρδίτσης και ο κ. Εμμανουήλ ΣτεργιόπουλοςΠρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοση της παρούσας μελέτης.

Τον καταληκτήριο χαιρετισμό της Εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ομιλητές και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του εν λόγω πονήματος σημειώνει για τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Τσιάμαλο: «Τα δείγματα γραφής του πιστοποιούν με αδιάσειστο τρόπο την ειλικρινή αγάπη του, την μεγάλη ευαισθησία και τον υψηλό σεβασμό στην ιστορία της πατρίδος μας, καθώς επίσης τον ζήλο του για την επιστήμη της ιστορίας και τις φιλότιμες, εργώδεις προσπάθειές του να συμβάλει στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της πεφωτισμένης προσωπικότητος του μακαριστού Αρχιερέως Μητροπολίτου Φαναρίου και Φερσάλων Γερασίμου του φιλοπάτριδος».

Συντονιστής της Εκδήλωσης παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κάιας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα της βουλευτού Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνας Σκόνδρα για την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Βουλευτή Καρδίτσας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Τσιάρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου