Ειδήσεις

Εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «ΤΑ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» που υλοποίησαν οι καθηγητές Μάττας Ευθύμιος και Προσγολίτης Ευάγγελος, μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας με επικεφαλής το Διευθυντή του σχολείου Αναστάσιο Τσίρα και συνοδό  εκπαιδευτικό τον Ευθύμιο Μάττα πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Σκοποί  του προγράμματος ήταν :

  • να γνωρίσουν οι μαθητές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «περιβόλι της Παναγίας μας», τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία μας, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
  • να συνειδητοποιήσουν γιατί ο «΄Αθως» της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται “καταφύγιο” και “μουσείο” μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
  • να γνωρίσουν τις μονές, τη ζωή των μοναχών, το φυσικό και πολιτικό περιβάλλον του Αγίου Όρους.
  • να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες  των μονών και τα λείψανα των Αγίων.

Με αφετηρία την Ουρανούπολη,  παίρνοντας το πλοίο της γραμμής μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτασαν στο πρώτο τους  σταθμό, τη Μονή Δοχειαρίου.  Αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ πήρε το όνομά της από την υπηρεσία του «Δοχείου» που είχε ο ΄Οσιος Ευθύμιος, ιδρυτής της μονής στο δεύτερο μισό του 10 αι. Ενημερώθηκαν από τον Ηγούμενο, Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο, για την ιστορία της Μονής και προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.

Αφήνοντας τη Μονή Δοχειαρίου περπατώντας επισκέφτηκαν το δεύτερο σταθμό τη Μονή Ξενοφώντος, ( απὸ τον πρώτο Ηγούμενο Ξενοφώντα),  αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Ξεναγήθηκαν από τους μοναχούς Θεοδόσιο και Μακάριο και αφού προσκύνησαν τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, 9ου αι., και της Παναγίας της Οδηγητρίας, 14ου αἰ., πήραν το καράβι για την Δάφνη, το λιμάνι του Αγίου Όρους απ΄ όπου με λεωφορειάκι  ανέβηκαν στην πρωτεύουσα του Αγίου ΄Ορους, τις Καρυές.

Επισκέφτηκαν τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα και κατόπιν  το Πρωτάτο, όπου και βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα  «Άξιον Εστί». Από κει κατευθύνθηκαν στην ιερά μονή Κουτλουμουσίου (από τον  ιδρυτή της μονής, μοναχό Κάλλιστος που προερχόταν από την αυλή του Κουτλουμούς, γενάρχου της ομώνυμης Μικρασιατικής δυναστείας Σελτζουκιδών) και αφού προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας,  την « Φοβερά Προστασία»,  μετέβησαν στο κελί του Μοναχού Γαβριήλ και στην περιοχή της Παναγούδας, στο κελί της οποίας ασκήτεψε ο Αγιος Παΐσιος και μέσα από το μονοπάτι του δάσους έφτασαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων, (από τους ιδρυτές μελών της ιβηρικής αριστοκρατικής οικογενείας των Τορνικίων το 980), όπου και διανυκτέρευσαν.

Οι προσκυνητές εκάθησαν στην γιορτινή τράπεζα προς τιμή του Ηγουμένου Ναθαναήλ, (εορτή του Αποστόλου Ναθαναήλ) και παρακολούθησαν  την ομιλία του ηγουμένου. Στην μονή Ιβήρων παρακολούθησαν τις ακολουθίες  απολαμβάνοντας την ψαλτική των μοναχών της μονής,  προσκύνησαν τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ξεναγήθηκαν στο νέο μουσείο της μονής και επισκέφτηκαν  το χώρο όπου  βρίσκονται τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι μονές και οι μοναχοί. (Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου – Κοίμηση της Θεοτόκου).

Την επομένη ημέρα περπατώντας κατευθύνθηκαν προς την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα όπου προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά. Ονομάζεται έτσι, όταν καθώς την έβγαλαν από τη θάλασσα που είχε παραμείνει για εκατοντάδες χρόνια αναλλοίωτη, στο μέτωπο του Αγίου ήταν κολλημένο ένα στρείδι, που όταν το έβγαλαν έτρεξε αίμα.   Επόμενος σταθμός η Ιερά μονή Παντοκράτορος  όπου και διανυκτέρευσαν.

Η μονή έχει μορφή οχυρωμένου μεσαιωνικού κάστρου. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας.  Διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια εντός του μοναστηριακού της συγκροτήματος και επτά εκτός από αυτό. Η ομάδα επισκέφθηκε και την Σκήτη του Προφήτου Ηλία. (Οι Σκήτες είναι μικρές μονές που και αυτές διακρίνονται όπως οι Αθωνικές Ιερές Μονές σε “κοινόβιες” και “ιδιόρρυθμες”. Πρόκειται για οργανωμένες κοινότητες που συγκροτούνται από πολλές μοναστικές καλύβες. Στο μέσον της κάθε Σκήτης βρίσκεται το λεγόμενο “Κυριακό” που είναι ο κοινός ναός για όλους και γύρω απ΄ αυτόν είναι κτισμένες οι καλύβες).  Στην Σκήτη του Προφήτου Ηλία φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δακρυρροούσας και οι μαθητές  συνομίλησαν με το Δικαίο της Σκήτης Πατέρα Φιλήμονα.

Με το πλοίο της γραμμής ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου. Ενδιάμεσος σταθμός, ανεβαίνοντας τα 2300 σκαλιά, η σκήτη της Αγίας Άννας. Η Αγία Άννα είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη σκήτη στο Άγιο Όρος. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα αποτελείται από 50 κελιά και καλύβες και ανήκει  στη Μεγίστη Λαύρα. Προσκύνησαν το ιερό λείψανο (πόδι) της Αγίας Άννης και συνέχισαν την πορεία  φτάνοντας στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου όπου και διανυκτέρευσαν.

Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, (Ιδρυτής ο Παύλος ο Ξηροποταμινός), είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού και εδώ  φυλάσσονται δύο τεμάχια Τιμίου Ξύλου,  πολλές εικόνες, κειμήλια, ιερά λείψανα και σκεύη. Ανάμεσα στους ποικίλους θησαυρούς που με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται από τους μοναχούς, πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Τίμια Δώρα (χρυσός, λίβανος, σμύρνα) που προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στον Χριστό. Οι μαθητές προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυροβλήτισσας και συνομίλησαν με τον  Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Παρθένιο.

Την άλλη μέρα το πρωί  οι προσκυνητές  άφησαν το Άγιο Όρος και βρέθηκαν στο δρόμο της επιστροφής.

Οι εντυπώσεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των προσκυνητών  δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές. Θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους. Κοινή ελπίδα είναι  και στο μέλλον να τους δοθεί η ευκαιρία να περιδιαβούν ξανά τον ευλογημένο τόπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρώτο Αστικό FOOD FESTIVAL έρχεται γεμάτο εκπλήξεις…
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Κώστα Τσιάρα