Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας


Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα: «Τα Κονάκια της Θεσσαλίας», που υλοποιεί ομάδα μαθητών της Α΄ τάξης του 4ου  Γυμνασίου Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε στις 20- 12-2022εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κονάκι της Λαζαρίνας (Ζωγράφου) και στο Κονάκι των Μεγάλων Καλυβίων.

Οι μαθητές, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου, αρχικά επισκέφθηκαν το Κονάκι της Λαζαρίνας, το οποίο, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, αγοράστηκε από τον πλούσιο Έλληνα Βορειοηπειρώτη Χρηστάκη Ζωγράφου. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κονακιού, την αρχιτεκτονική του οικοδομήματος και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Κονάκι των Μεγάλων Καλυβίων, το οποίο αποτέλεσε την έδρα του διοικητή του τσιφλικιού του Κωνσταντίνου Ζάππα –  πλούσιου Έλληνα ομογενή στη Ρουμανία που αγόρασε από τους Τούρκους τα Μ. Καλύβια και άλλα χωριά. Από το 1976 στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Η ξενάγηση στον χώρο έγινε από τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, κ. Γ. Χαχάμη, και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν διάφορα εκθέματα μιας παλαιότερης αλλά όχι και τόσο μακρινής εποχής, όπως παραδοσιακές φορεσιές της καραγκούνικης ενδυμασίας, έπιπλα, υφαντά, οικιακά σκεύη και στον αύλειο χώρο διάφορα γεωργικά εργαλεία.

Ήταν μια ιδιαίτερα επιμορφωτική και εποικοδομητική επίσκεψη για τους μαθητές.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Δημαρχείο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ο Γ.Σ. Μουζακίου Γ. Πασιαλής ανακοινώνει την προσθήκη του Τσούκα Γαβριήλ