Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Τη Δευτέρα 11-4-2022 το ΣΔΕ Καρδίτσας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής του Νομού Καρδίτσας καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξή της, μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα από περιοχές της Καρδίτσας: λίμνη Ν. Πλαστήρα, Μαυραχάδες, Μαγούλα Συκεώνας, Αστρίτσα, Μαυρομμάτι, Γεωργικό, Κτιμένη, Αγ. Θεοδώρων Φίλια, Πύργο Κιερίου, Κέδρο, Μητρόπολη, Γόμφους, Αργιθέα. Μέσα από τα εκθέματα προσεγγίζεται η καθημερινότητα του ανθρώπου του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές εμπορικές, οικονομικές, λατρευτικές και πολεμικές δραστηριότητες, και κορυφώνεται με το θάνατο ως φυσική κατάληξη.

Οι εκπαιδευόμενοι μας επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το μουσείο, έτσι πραγματικά απόλαυσαν όσα είδανε και μάθανε με αυτή την επίσκεψη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τα μαρμάρινα αγαλματίδια από το Ασκληπιείο του Κιερίου, τα ειδώλια από το ιερό της Όρθης στον Κέδρο, την πήλινη κεφαλή του Διονύσου από τη Μητρόπολη, η πήλινη κεφαλή ίππου και το χάλκινο άγαλμα του θεού Απόλλωνα από ναό της αρχαίας Μητρόπολης και τη λάρνακα με θέμα την αρπαγή Κόρης από τους Γόμφους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Βουζαξάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, που μας ξενάγησε και μας έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μέσω ΣΔΙΤ το νέο κτίριο της Αστυνομίας
Επόμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Ο σκοτεινός κόσμος της μεθόδευσης καθαίρεσης της παλιάς γέφυρας Μουζακίου