Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2022 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του  τομέα Πληροφορικής καθώς και τμήμα μαθητών της Α’ τάξης του σχολείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη  στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την κ. Βασδέκη Βασιλική, την κ. Κολοβού Ελένη και τον κ. Τόλο Αναστάσιο, καθηγητές τους σχολείου, έφτασαν το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.  Στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου τους υποδέχτηκε η προϊσταμένη της γραμματείας κ. Τζιμπούκα Νικολέτα, η οποία και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, για τους τομείς επαγγελματικής δραστηριοποίησης και για τα εν γένει πλεονεκτήματα που ο φοιτητής έχει σπουδάζοντας στον τομέα της Πληροφορικής.

Εν συνεχεία, εντός του χώρου του Data Center o κ. Κουράκος Μαυρομιχάλης Ευάγγελος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου, παρουσίασε τους κεντρικούς εξυπηρετητές της σχολής και εξήγησε τους τρόπους διακίνησης των πληροφοριών  διαμέσου αυτών. Ακολούθησε παρουσίαση τρισδιάστατων εκτυπωτών και επίδειξη των τρισδιάστατων αντικειμένων που παράγονται.

Έπειτα, εντός του εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, ο κ. Τσιατούρας Γεώργιος, καθηγητής του Πανεπιστήμιου, ανέφερε  μεθόδους και τεχνικές ψηφιακής σχεδίασης  κυκλωμάτων για δημιουργία και ανάπτυξη επεξεργαστών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το τμήμα του εργαστηρίου της ρομποτικής, όπου ο κ. Κώστας Βλάχος, επίκουρος καθηγητής Ρομποτικής σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος παρουσίασαν την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python  για δημιουργία αλγορίθμων  ανίχνευσης κίνησης σε ρομπότ , χρησιμοποιώντας αισθητήρες, κάμερες και λέιζερ και έγινε επίδειξη των κινήσεων των ρομπότ του εργαστηρίου.

Η  περιήγηση  καθηγητών και μαθητών στην εμπλουτισμένη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου καθώς και στους χώρους μελέτης και ανάγνωσης, ολοκλήρωσε την επίσκεψη της ομάδας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφήνοντας σε όλους θετικές εντυπώσεις και εμπειρίες, γνώσεις και εικόνες, χρήσιμες και αξέχαστες.

Τέλος, τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με ιστορία, πολιτισμό και δοθείσης ευκαιρίας μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν μια σύντομη βόλτα στην πόλη, επισκέφθηκαν τη λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι, το μουσειακό συγκρότημα του  Αλή Πασσά και της Επαναστατικής περιόδου και ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος και κυρίως αντικείμενα Ηπειρωτικής ασημουργίας, αναπαραστάσεις και παρουσιάσεις ιστορικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο του ΣΘΕΒ: Εισαγωγή στο Project Management
Επόμενο άρθρο Περιοδεία του ΚΚΕ Καρδίτσας στο Νοσοκομείο