Ειδήσεις

Έκτορας Γάζος: Ερώτηση για τον πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2025-2028 του Δήμου Καρδίτσας


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές υπηρεσίες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων. Η επιβολή και διατήρηση από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του ανώτερου πλαφόν στις προσλήψεις με τον κανόνα του 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), παρά τις ήδη υπάρχουσες τεράστιες ελλείψεις, έχει δημιουργήσει σωρευτικά τεράστια κενά σε επιστημονικό, διοικητικό, εργατοτεχνικό και λοιπό προσωπικό. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με την ανάθεση στους Δήμους όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, χωρίς την παράλληλη ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ο βασικός μοχλός και το άλλοθι για την προώθηση της εργολαβοποίησης-ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, με τους δημότες να πληρώνουν επιπλέον βαριά φορολογία μέσω των δημοτικών τελών. Άλλες υπηρεσίες, όπως η προσχολική αγωγή και η δημιουργική απασχόληση παιδιών, απλά υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος μεγάλης κερδοφορίας της λεγόμενης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Από την άλλη δημιουργείται το έδαφος για την κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, για τις οποίες οι Δήμοι ήταν από τους πρωτεργάτες στην εγκαθίδρυση και επέκτασή τους και αποτελούν μία από τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης με όλο και αυξανόμενο φόρτο εργασίας και νέα καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος στερείται της δυνατότητας αυτοτελούς σχεδιασμού και υλοποίησης μελετών, έργων και μέτρων με μακρόπνοο χαρακτήρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δεμένος στο άρμα των κάθε λογής οικονομικών προγραμμάτων για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, οδηγώντας σε αποσπασματικότητα των έργων ή ακόμα και υλοποίηση έργων που δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία του Δήμου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάπλαση του Παυσιλύπου), πολύ περισσότερο δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες των δημοτών. Φτάνουμε μέχρι και σε περιπτώσεις ο Δήμος να μην έχει το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθει ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές, με την πολιτική προστασία να εναπόκειται ουσιαστικά ξανά σε εργολαβικές εταιρείες και με πολύ υψηλό κόστος.

 

Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής στις 20/3/24 συζητήθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης  για τα έτη 2025-2028 του Δήμου Καρδίτσας. Σε αυτόν καταγράφονται 139 κενές θέσεις προσωπικού και υπολογίζονται άλλες 37 αποχωρήσεις για την επόμενη τετραετία. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση αφορά σε αίτηση προς το υπουργείο εσωτερικών για 35 μόνο νέες προσλήψεις. Λιγότερες ακόμα και από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις.

Επιπλέον, στο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας που ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη Δημοτική Θητεία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 21/10/2021, καταγράφονται 369 κενές θέσεις προσωπικού σε σύνολο 573, ποσοστό που ξεπερνά το 64%. Ακόμα και η εργασία 173 εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία των πραγμάτων, αφού και πάλι μιλάμε για ελλείψεις που ξεπερνούν το 34%, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των θέσεων.

Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή:

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση του μόνιμου προσωπικού του Δήμου με μαζικές προσλήψεις?
  • Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει αναλυτικά το υπουργείο εσωτερικών, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους Δημότες για την κατάσταση των ελλείψεων προσωπικού?
  • Σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εναντιώμενη στις αντεργατικές ρυθμίσεις που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους δήμους και οδηγούν σε αυξήσεις δημοτικών τελών και εργολαβοποίηση – ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών?
Προηγούμενο άρθρο Στη λίμνη Κάρλα, στη δομή Κουτσόχερου και στον Παλαμά ο Πέτρος Κόκκαλης
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλωσορίζει τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι