Ειδήσεις

Έκτορας Γάζος: Ο Δήμος Καρδίτσας θα πρέπει να είναι ένας Δήμος με ευτυχισμένους πολίτες


Για τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ντάνιελ, αλλά και για το όραμά του για το Δήμο Καρδίτσας μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Έκτορας Γάζος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Με την επικαιρότητα θα ξεκινήσουμε. Τρία χρόνια πριν ο Ιανός και τώρα ο Danielπου ισοπέδωσε τα πάντα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Τι θα πρέπει να γίνει, επιτέλους, για τη θωράκισή μας; Μήπως χρειάζεται επανασχεδιασμός, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων; Τι έφταιξε; Τι πρέπει να αλλάξει;

Απάντηση: Ας θυμηθούμε ταυτόχρονα με τον Ιανό και τον Daniel και τον σεισμό στην Ελασσόνα. Τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς, την κατάσταση στη Μάνδρα, τις πυρκαγιές φέτος σε όλη την Ελλάδα και στο δάσος της Δαδιάς, τις πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι το κακό μας το ριζικό, ούτε ο κακός μας ο καιρός. Πρέπει να δούμε ότι σήμερα, το 2023, που ο άνθρωπος μπορεί και πάει διακοπές στο φεγγάρι ή ξοδεύει δις σε αυτή τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, που εκτοξεύει μάλιστα για τα λαϊκά στρώματα το κόστος της ενέργειας, υπάρχουν πραγματικά όλες οι δυνατότητες για να εξασφαλιστεί η προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας του λαού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Τι μας φταίει; Ο προσανατολισμός.

Όποιος άκουσε τον πρωθυπουργό στις εξαγγελίες του από τη Λάρισα για τη στήριξη των πληγέντων, μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για τους χαμένους συνανθρώπους μας. Μίλησε πάλι για την οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία που υπάρχει στη χώρα. Ανάπτυξη για ποιους; Από ποιόν για ποιόν; Για ποιόν είναι τελικά η ανάπτυξη που δίνει 1,5 δις για την κατασκευή του Ε65 στη Θεσσαλία; Για ποιόν είναι η ανάπτυξη που δίνει 143 και 30 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ για απλές αποκαταστάσεις από τον Ιανό, που μάλιστα πολλά από αυτά τα έργα είναι ήδη κατεστραμμένα από την κακοκαιρία Daniel; Για ποιόν είναι η ανάπτυξη με τα 7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του Παυσιλύπου και την κεντρική οδό της Καρδίτσας, την ίδια ώρα που αυτά τα σημεία επλήγησαν για άλλη μια φορά μέσα στην πόλη μας. Όταν τα έργα αυτά τα αντιπλημμυρικά, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, που αφορούν το λαό, δεν είναι επιλέξιμα από το κράτος, την Περιφέρεια και τους Δήμους; Γιατί; Γιατί δεν αποφέρουν κέρδος. Σε κάποιους λίγους κατευθύνεται. Και αυτή είναι η αιτία που λέμε τι έφταιξε. Και όχι μια φορά. Διαχρονικά. Με όλες τις κυβερνήσεις, με όλες τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Και φταίει και για σήμερα. Αυτή την κατάσταση, σε αυτή τη στιγμή, ξεδιπλώνεται όλη η κοινωνική αλληλεγγύη με το Στέκι που έχουν φτιάξει οι φορείς και τα σωματεία, το Στέκι του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά.

Αυτό είναι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, να φέρει την ανατροπή. Το σύνθημά μας είναι αυτό. Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής.

Ερώτηση: Τι θα πρέπει να γίνει τώρα, στην επόμενη μέρα της καταστροφής, για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και των ίδιων των κοινωνιών;

Απάντηση: Δεν είμαστε ακόμα στην επόμενη μέρα. Στην επόμενη μέρα θέλουμε να είμαστε όλοι εμείς. Και όχι λιγότεροι. Και να είμαστε όλοι δυνατοί. Άρα, λέμε ότι η επόμενη μέρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτό που ο λαός μας κάνει, από όλο το Νομό, με αυτό που εκδηλώνεται, με επίκεντρο τον Παλαμά, είναι κάτι μεγαλειώδες. Αυτό μπορεί να δείξει την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα σημαίνει αγώνες, διεκδικήσεις, διαδηλώσεις, να μπει μπροστά ο αγρότης με τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο που έχουν ζήσει την πανδημία, την οικονομική κρίση. Διαφαίνεται μπροστά τους το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης. Αυτό, λοιπόν, δεν διαχειρίζεται, ανατρέπεται.

Ερώτηση: Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, του πρωτογενή τομέα, όπου – εκτός του τεράστιου οικονομικού πλήγματος που έχουν δεχτεί αγρότες και κτηνοτρόφοι – θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και έλλειψη βασικών αγαθών, τι θα πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξή τους;

Απάντηση: Να ξεκινήσω με το σχόλιο ότι πριν από λίγο διάστημα ήταν εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να κάνει τις δηλώσεις του για τον νέο ΕΛΓΑ. Τι είπε; Ότι ουσιαστικά οι αγρότες, αν θέλουν κατιτίς παραπάνω, θα πρέπει να χαρατσωθούν και άλλο για να έχουν μια ασφαλιστική κάλυψη. Και αν θέλουν μια πλήρη κάλυψη, ακόμα παραπάνω χαράτσωμα. Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να πάει κόντρα σε αυτό που ετοιμάζουν. Δηλαδή, ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού λέει ότι θα αναπτυχθεί. Θα κατασκευαστεί, όμως, πως; Με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Τα έχουμε ζήσει με τα γήπεδα των μεγάλων ΠΑΕ ομάδων, στα οποία πληρώνει ο λαός από την τσέπη του ή από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα οικειοποιούνται μεγάλοι για δικό τους όφελος.

Αν δεν δοθούν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή, αν δεν δοθούν αποζημιώσεις – που δεν δόθηκαν ούτε για τον Ιανό – για τα μηχανήματα, για τα εφόδια που χρειάζονται, το επόμενο διάστημα το κόστος παραγωγής θα εκτοξευτεί ακόμα παραπάνω.

Ο Δήμος μπορεί να παίξει ρόλο. Θα φέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε φορά που οι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, φέρναμε τα δικά τους αυτούσια αιτήματα να στηριχτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέτος, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή τάχθηκε ενάντια, λέει, στη στήριξη των αγροτών να ανέβουν στον Ε65. Η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της όταν τους ξυλοφόρτωνε. Και τώρα τους ξυλοφορτώνει το ίδιο το κράτος με χίλιους δυο άλλους τρόπους.

Τα αιτήματα αυτά τα γεννά η ίδια η ζωή. Θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε μαζί τους στο ίδιο το κίνημα.

Ερώτηση: Ως γιατρός στο επάγγελμα (εργάζεστε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας) και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, έχετε μια πολύ εικόνα των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στις δομές υγείας σε όλη τη Θεσσαλία. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που έχουν ανακύψει και τι διεκδικείτε;

Απάντηση: Η κατάσταση είναι τραγική έως επικίνδυνη. Ζητήσαμε (τρεις μέρες βρισκόμασταν εκεί και η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών και το σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας) επίμονα συγκεκριμένα αιτήματα. Θα πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη με την αναγνώριση μόνο των τυπικών προσόντων όλων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Να έρθει τώρα προσωπικό. Χθες, προχθές έπρεπε να φτιαχτεί δομή με όλες τις απαραίτητες συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Παλαμά το οποίο έχει εγκαταλειφθεί.

Τώρα, λοιπόν, πρέπει φτιαχτεί στρατιωτικού τύπου δομή, να εξοπλιστεί πλήρως για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν από τα στάσιμα νερά,  τα νεκρά ζώα, τα αυξημένα έντομα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Επίσης, έχουμε κάνει αιτήματα για δομές φιλοξενίας των ηλικιωμένων, γενικά των απεγκλωβισμένων και των άστεγων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξει στήριξη, μέριμνα. Χημικές τουαλέτες, που μετά από πολλές παρεμβάσεις, έφεραν. Να παρθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες συνθήκες, να ενεργοποιηθεί το Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών που υπάρχει στο ΕΚΑΒ για να υπάρξουν και επιστημονικές μελέτες που θα εφαρμοστούν από την πρώτη στιγμή.

Ερώτηση: Πάμε τώρα στα του Δήμου Καρδίτσας. Πως θα χαρακτηρίζατε αυτά τελευταία 4 χρόνια; Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας; Τι δεν έγινε ή τι δεν έγινε όπως θα έπρεπε, κατά την άποψή σας;

Απάντηση: Αν θυμηθούμε τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, αυτά που θα μας έχουν μείνει περισσότερο στο μυαλό μας, σίγουρα είναι η πανδημία, ο Ιανός, τα μεγάλα προβλήματα που έχει η αγροτική παραγωγή και σίγουρα θα είναι μέσα αυτά ο νόμος Χατζηδάκη, οι μεγάλες περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων, το χτύπημα των εργαζομένων με τη φορολογία. Όλα αυτά είναι που σημάδεψαν τους κατοίκους της Καρδίτσας, τους δημότες στην πόλη και στα χωριά.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε αυτή την κατάσταση ακόμα και αν δεν ήταν στο δικό της κομμάτι και στη δική της λειτουργία. Λειτούργησε σαν μοχλός από τη μια μεριά, εκτονώνοντας την όλη δυσαρέσκεια, είτε αυτή κατευθύνονταν προς την ίδια την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τη Δημοτική Αρχή. Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή ήταν ενεργή. Εμείς δεν θα κρίνουμε για ανικανότητα ή για διαχειριστικά λάθη. Αλλά θα πούμε ότι ήταν ικανότατη στο να προχωρήσει τον κεντρικό σχεδιασμό που υπάρχει από αυτό το σημερινό κράτος. Την Ελλάδα που λέγεται ότι θα γίνει παγκόσμιο τουριστικό κέντρο.  Μπορεί στην Καρδίτσα αυτό να φαντάζει λίγο τρελό αλλά οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και η σημερινή τι έλεγαν; Ότι θα μετατραπεί το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί, με τις διάφορες αναπλάσεις, ως ένας τουριστικός προορισμός. Εκεί κατευθύνθηκε όλη της η προσπάθεια. Δεν κατευθύνθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα, στην προστασία της ζωής του ανθρώπου, στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου, όσο περνάει από το χέρι της.

Μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη της Καρδίτσας, την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες πλειστηριασμοί  σπιτιών, καλλιεργειών, χωραφιών στην περιοχή μας;

Ας πάρουμε τα στατιστικά της τελευταίας δεκαετίας. Την ώρα που μας μιλάνε οι κυβερνήσεις και όλες οι δημοτικές αρχές για την ανάπτυξη, αυτή τη δεκαετία μειώθηκε ο πληθυσμός του Νομού μας περισσότερο από 10%. Το 8,5% από αυτούς μετανάστευσαν για άλλες περιοχές, εκτός του Νομού, πολλοί για το εξωτερικό. Οι γεννήσεις την τελευταία δεκαετία είναι λιγότερες στο Νομό.

Αυτή δεν είναι η ανάπτυξη για εμάς γιατί ταυτόχρονα δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας δόθηκαν τα τελευταία χρόνια περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ για μικρές, μεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα περισσότερα από αυτά πήγαν σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 200 εργαζόμενους.

Από την άλλη, και η ίδια η καθημερινότητα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των παιδιών  μας δεν βελτιώθηκε στην Καρδίτσα. Γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων, για παράδειγμα, έγιναν σε ασφαλή σχολικά κτίρια, που έχουν περάσει μόνο τον πρωτοβάθμιο οπτικό αντισεισμικό έλεγχο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι στις γειτονιές μας, στα χωριά μας, τα παιδιά παίζουν ασφάλεια, έχουν παιδικές χαρές. Γιατί για χάρη αυτής της αμφιλεγόμενης τουριστικής ανάπτυξης, χαρίζονται τελικά οι δυνατότητες ανάπτυξης των γειτονιών μας και όσων μπορεί να έχει η περιοχή μας.

Ένα τελευταίο παράδειγμα. Η ίδρυση δημιουργία ή επέκταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια Ενεργειακή Κοινότητα, από κοινού με τους Δήμους Μουζακίου και Αργιθέας, στην οποία, μέσα στο καταστατικό λέει ότι θα γίνει αποχαρακτηρισμός εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας (χτύπημα των αγροτών) αλλά μέχρι και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων. Αυτή είναι η πολιτική που εκφράζει και ο Δήμος Καρδίτσα ενεργά, επίσημη κρατική, ευρωενωσιακή πολιτική.

Ερώτηση: Σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη αλλά και λειτουργικότητας της πόλης, τι δεν σας αρέσει και θα θέλατε να το αλλάξετε;

Απάντηση: Η καθημερινότητα του πολίτη είναι ο μισθός, είναι η εργασία. Είναι η ασφάλειά του στα θέματα υγείας, είναι η ασφάλειά του από τις καταστροφές, είναι να πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο και να επιστρέφει μορφωμένο και ασφαλές, ότι θα το στείλει στον παιδικό σταθμό και αυτό δεν θα εξαρτάται από ένα voucher κοινωνικών κριτηρίων. Αυτή είναι η καθημερινότητα.

Εμείς λέμε, και η Λαϊκή Συσπείρωση και όλοι οι υποψήφιοι, μαζί με τα σωματεία τους, τους φορείς, τους αγρότες, να παλέψουμε κόντρα σε αυτή την πολιτική για να γίνει η καθημερινότητά μας καλύτερη. Όπου από το πιο μεγάλο ζήτημα μέχρι το πιο μικρό, μέχρι την καθημερινότητα, ελεύθερους χώρους πρασίνου, στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και μια σειρά από άλλα μέτρα. Και όλα αυτά όχι απλά με καλύτερη διαχείριση αλλά με σύγκρουση. Ακόμα και όταν θα είμαστε Δημοτική Αρχή, θα κάνουμε μαχητική αντεπίθεση στην κυβέρνηση, στο κράτος.

Ερώτηση: Εσείς προσωπικά, και φυσικά και ως Λαϊκή Συσπείρωση, για ποιόν Δήμο Καρδίτσας αγωνίζεστε; Ποια είναι η κύρια φιλοσοφία του προγράμματός σας; Ποια έργα ή παρεμβάσεις θα προτάξετε;

Απάντηση: Η φιλοδοξία μας είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα πρέπει να είναι ένας Δήμος με ευτυχισμένους πολίτες. Και για να είναι ευτυχισμένοι, σημαίνει να μην κινδυνεύει το σπίτι από πλειστηριασμό, ότι θα έχει ελεύθερο χρόνο ποιοτικό αλλά και τα χρήματα να ξοδέψει περπατώντας όχι μόνο στην κεντρική πλατεία αλλά και στα χωριά. Να μπορεί να κάνει διακοπές.

Η δικιά μας φιλοδοξία απέχει μίλια μακριά από την αντίπερα όχθη που λένε ότι η ζωή των πολλών θα ακολουθήσει τις οικονομικές ανάγκες των λίγων.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες. Για ποιόν λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη Λαϊκή Συσπείρωση και εσάς προσωπικά;

Απάντηση:Υπάρχει μια φράση που έγινε γνωστή από το φριχτό φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το πάμε κι όπου βγει. Αυτό το πάμε κι όπου βγει, το ζει σήμερα και ο Καρδιτσιώτης από τις φονικές πλημμύρες, στο σύστημα υγείας, με τα αντισεισμικά έργα που χρειάζονται, με την κατάσταση στην οικονομία, στην ίδια του την οικογένεια.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να το πάμε αλλιώς. Και αυτό χρειάζεται αγώνα. Υπάρχει εμπειρία, δύναμη και οργάνωση και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και γιατί όχι; Η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο λαό της Καρδίτσας να κάνει τη ρωγμή. Και να είμαστε η έκπληξη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Νεαρός Καρδιτσιώτης στα θύματα της Λιβύης
Επόμενο άρθρο Αίτημα Αποζημιώσεων και αποκατάστασης ζημιών πληγεισών επιχειρήσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας