Ειδήσεις

Έλεγχοι παντού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον κορωνοιό


Περισσότεροι από 800.000 έλεγχοι για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας έγιναν το τελευταίο εξάμηνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Άγγελος Μπίνης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, παρουσίασαν τον 6μηνο  απολογισμό των ενεργειών στο πλαίσιο  των ελέγχων που συντονίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΑΔ για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 με τη συμμετοχή  εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων επιτήρησης. Το ελεγκτικό έργο εντατικοποιείται το επόμενο διάστημα προκειμένου να εμπεδωθεί από το σύνολο της κοινωνίας η αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την σημασία  του εμβολιασμού, ως του μόνου αξιόπιστου μέσου που διαθέτουμε σήμερα για την προστασία της ζωής από τον αφανή εχθρό που διατηρεί εστίες μετάδοσης παντού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:

Παρουσιάσαμε σήμερα τα αποτελέσματα του έργου όλων των φορέων ελέγχου και επιβολής του νόμου που δραστηριοποιούνται  στην περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεργάζονται για τη διενέργεια των ελέγχων με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα κατά την οποία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 2020 (04.12.2020) στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό, που είχε στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των δημόσιων φορέων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων περιορισμού της πανδημίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τις τέσσερις Δημοτικές Αστυνομίες και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας  έχουμε  δημιουργήσει ένα ελεγκτικό μηχανισμό υπεράσπισης του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής  και της δημόσιας υγείας.  Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Διοικητή της ΕΑΔ Άγγελο Μπίνη, με τον οποίο έχουμε  στενή και άριστη συνεργασία.  Όλοι μαζί, δημιουργήσαμε μια  ελεγκτική ομάδα  με στόχο την προστασία κάθε Θεσσαλής και κάθε Θεσσαλού ξεχωριστά, με σεβασμό στη ζωή, στην εργασία  και στην  ύπαρξη του. Με στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης:

-Διενεργούνται έλεγχοι παντού είτε από  μικτά κλιμάκια είτε από τις Υπηρεσίες κατά μόνας. Συνολικά περισσότεροι από 800.000 έλεγχοι έγιναν το τελευταίο 6μηνο στη Θεσσαλία και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.  Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε  μια κουλτούρα συνέργειας και συνεργασίας  για τη σωστή λειτουργία και  την τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης και εργασιακής ζωής.

-Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 420.000 rapid test και μοριακά. Ήμασταν και είμαστε παρόντες  όπου χρειάστηκε σε Δομές, Κέντα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α. και για τον δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού συνεχίζονται καθημερινά οι έλεγχοι σε  πλατείες και τα  drive through  τεστ.

-Σήμερα στη Θεσσαλία είναι εμβολιασμένο το 36,7 του πληθυσμού  και έχουν γίνει 544.000 εμβόλια στα 90 Εμβολιαστικά Κέντα που λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία. Από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ξεκινά και η Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ. Καλούμε τους δημάρχους να συνεργαστούν επικοινωνώντας στις περιοχές τους το μήνυμα του εμβολιασμού και συγκεντρώνοντας τον κρίσιμο αριθμό ενδιαφερομένων. Στα αστικά κέντρα -Λάρισα Τρίκαλα Καρδίτσα, Βόλος-  έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού.  Στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα και εκεί χρειάζεται να παρέμβουμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά. Το μήνυμα είναι ένα: Το εμβόλιο σώζει ζωές. Το κάνει ο καθένας για  τον εαυτό του, για να ζήσει  ο ίδιος καλά, εργασιακά και οικογενειακά. Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αξιόπιστο μέσο προστασίας από τον κορωνοιό. Δεν χαλαρώνουμε. Ο ιός  βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι αφανής  και διατηρεί  εστίες μετάδοσης παντού.

 

Αστέριος Μαντζιώκας, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας

Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Υπηρεσίες της έχουμε μια άριστη και αποτελεσματική συνεργασία  στο θέμα  των ελέγχων για την προστασία των πολιτών από τη διάδοση του κορωνοϊού. Η  Ελληνική Αστυνομία «τρέχει» πρόγραμμα ενημέρωσης ιδιοκτητών καταστημάτων όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός  ατόμων, προκειμένου να κατανοήσουν  τα νέα μέτρα για τη μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού. Παρότι  είχαν ενημερωθεί τα προεδρεία των καταστηματαρχών και γειτονιά – γειτονιά όλοι οι καταστηματάρχες της Θεσσαλίας, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες βεβαιώθηκαν παραβάσεις και είχαμε  συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχαν διοργανώσει παρτυ, κατά παράβαση των μέτρων. Στα Τρίκαλα διοργανώθηκε σε πλατεία  πάρτυ  νεολαίας και επιβλήθηκαν και εκεί πρόστιμα στους διοργανωτές. Σκοπός μας δεν είναι η επιβολή  κυρώσεων. Σκοπός μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αρχή Διαφάνειας  και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι η ενημέρωση  όλων των πολιτών ώστε να εφαρμόσουν τα μέτρα της πολιτείας που αποσκοπούν στην προστασία τους. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να κάνει ελέγχους και όποιος δεν συμμορφώνεται πλέον θα υποστεί τα προβλεπόμενα από το νόμο. Τους τελευταίους έξι μήνες οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διενέργησαν 671.935 ελέγχους, βεβαιώθηκαν 7.237 παραβάσεις και έγιναν 77 συλλήψεις ατόμων που παραβίασαν τη νομοθεσία περί covid -19.  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται όλοι  να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μην αναγκάζεται η Πολιτεία να παίρνει σκληρά μέτρα για όλους μας.

 

Ανδρέας Μίχος, Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδος:

Η συνεργασία μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς  είναι  άψογη και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Όπως είπε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,  απώτερος σκοπός μας είναι η πρόληψη και η ηθική δέσμευση της κοινωνίας για την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που επέβαλλε η πολιτεία για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Η δράση μας προγραμματίστηκε με βάση τις  προτεραιότητες που προέκυψαν για την  προστασία της δημόσιας υγείας στο σύνολο της περιοχής ευθύνης μας. Παράλληλα δεν έχουν σταματήσει και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας,  την προστασία των εργασιακών σχέσεων και της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στο χρόνο της πανδημίας, η παρουσία μας ήταν εντονότατη. Συνολικά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδος έχει διενεργήσει 2.286 ελέγχους το τελευταίο εξάμηνο και έχει επιβάλλει 302 πρόστιμα. Το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουμε επιβάλλει και αναφέρονται γενικά σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, έχουμε διενεργήσει 1.714 ελέγχους σε επιχειρήσεις και  επιβλήθηκαν 39 Διοικητικές Κυρώσεις συνολικού ποσού 76.400 ευρώ. Ελέγχθηκαν κυρίως ταχυμεταφορικές δραστηριότητες καθώς και  μεταφορές, αποθήκευση και logistic, λιανικό εμπόριο, χονδρικό εμπόριο και διανομή, διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, εταιρίες μηχανογράφησης, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικό εμπόριο τροφίμων, επιχειρήσεις εστίασης, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, εκπαίδευση, βιομηχανία τροφίμων και συνεργεία αυτοκινήτων. Οι έλεγχοι εστιάστηκαν στα μέτρα  κατά του  covid-19  σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, την εξ αποστάσεως εργασία, την προστασία των ευπαθών ομάδων και  τις υποχρεώσεις αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους χώρους εργασίας Συνεχίζουμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με  εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να συμβάλλουμε θετικά στη αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς, ο Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Αχιλλέας Βαρδακούλης και στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Προηγούμενο άρθρο Δεύτερη Εθελοντική Αιμοδοσία του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Αιμοδοσίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως
Επόμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο σας παρουσιάζει… τις Μούσες της Καρδίτσας και την ιστορία τους!