Ειδήσεις

Ελληνική Λύση: Προτάσεις της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Γίναμε αποδέκτες των προτάσεων και αιτημάτων της Ομοσπονδίας παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας που ζητούν, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, να μεσολαβήσουμε, ώστε να αποσυρθεί, όπως τονίζουν οι ως άνω, το προβληματικό «καθεστώς» που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο χώρο των λαϊκών αγορών. Οι προτάσεις – θέσεις της ως άνω Ομοσπονδίας είναι οι εξής: «..διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συνεχιζόμενη απόφαση της Κυβέρνησης με το καθεστώς που έχει επιβάλει στο χώρο των λαϊκών αγορών με το να βγαίνουμε μόνο το 50% των παραγωγών στις λαϊκές αγορές  και την απόσταση «πάγκο με πάγκο» να ορίζεται  στα 5 μέτρα. Θεωρούμε ότι είναι υπερβολή.

Γι’ αυτό ζητάμε, την απόσυρση του αναποτελεσματικού αυτού μέτρου, ώστε να σταματήσει η κατάφορη αδικία που συντελείται στο χώρο των λαϊκών αγορών.

Ζητούμε και προτείνουμε: α)  απόσταση πάγκο με πάγκο 1 μέτρο, που σημαίνει ότι οι πωλητές θα έχουν μία απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους, ενώ αποτρέπεται ο συνωστισμός που παρατηρείται μεταξύ των καταναλωτών, β) εξαιτίας της παραπάνω απόφασης, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πετάμε τα προϊόντα μας, διότι δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε στις λαϊκές αγορές, γ) δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τις επόμενες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες.

Αιτούμαστε επίσης: α) οι αρμοδιότητες για τις λαϊκές αγορές να υπάγονται στην Περιφέρεια, σύσταση 9μελούς επιτροπής σε κάθε Περιφέρεια με τη συμμετοχή εκπροσώπων των λαϊκών αγορών και ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλη την ελληνική επικράτεια, β) ο παραγωγός να έχει το δικαίωμα να μπορεί να πουλήσει την παραγωγή του σε όλη την χώρα, γ) οι άδειες να συνεχίσουν να υπάρχουν και ΟΧΙ να γίνουμε θέσεις, αλλά να υπάρχει αναβάθμιση θέσεων, δ) να μην είναι προαπαιτούμενο η ασφαλιστική, φορολογική, δημοτική ενημερότητα στη θεώρηση αδειών αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Οι προϋποθέσεις αυτές να ισχύουν για τις νέες άδειες, ε) ημερήσιο δικαίωμα μόνο για τις ημέρες που προσερχόμαστε με ανταποδοτικό τέλος,  στ) οι λαϊκές αγορές να είναι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, ζ)  όχι στο SMS, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά, είναι εύκολο να το λέει κάποιος και να το επιβάλει από το γραφείο και άλλο εμείς που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, εν μέσω λειτουργίας της λαϊκής αγοράς».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να αποσύρεται ή να μειώσετε άμεσα το μέτρο της επιτρεπόμενης απόστασης «πάγκου από πάγκο» στις λαϊκές αγορές, καθώς και να αναθεωρήσετε την σχετική υποχρέωση για τη συμμετοχή μόνο του 50% των παραγωγών σε αυτές;

2.Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα ως άνω αιτήματα της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας;

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τρίτη 6/4
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας