Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Να ανακληθούν όλες οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα κοινωνικά και καταναλωτικά αγαθά


Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά, νιώθουν στο πετσί τους τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στους λογαριασμούς. Το «δεν φτάνει ο μισθός ούτε για τις τρεις πρώτες εβδομάδες» δεν είναι σχήμα λόγου, ίσως μάλιστα να είναι και μια μάλλον μετριοπαθής διαπίστωση.

Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών για περισσότερα από 10 χρόνια σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή πληθωρισμό που καταγράφεται πλέον στη χώρα μας, εκτινάσσει στα ύψη το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών, των μετακινήσεων αλλά και των βασικών ειδών και οδηγεί στην αδυναμία των εκπαιδευτικών να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Συνάδελφοι, νεοεισερχόμενοι στην εκπαίδευση, λαμβάνουν μισθό μόλις 737€, που δεν αρκεί για την κάλυψη ούτε των παγίων εξόδων στέγασής τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα νεοδιόριστοι/ες και αναπληρωτές/τριες, υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διατηρούν δύο σπίτια ή να ξοδεύουν τεράστια ποσά για την μετακίνησή τους. Πολλοί εκπαιδευτικοί που καλύπτουν ωράριο σε πολλά σχολεία πληρώνουν χιλιάδες ευρώ ετησίως για καύσιμα, η τιμή των οποίων έχει πλέον εκτοξευθεί.

Το κύμα ακρίβειας δεν είναι ένα «φυσικό φαινόμενο» που είναι ίδιο για όλους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Την ίδια στιγμή περικόπτουν κάθε δαπάνη για υγεία, παιδεία και όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση ψήφισε τον αντεργατικό νόμο 4808, για να πάρει πίσω κάθε δικαίωμα που κατακτήθηκε με απεργίες και με αγώνες. Η «νομιμότητά» τους βγάζει παράνομο όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι, όποιον τολμά να αμφισβητήσει συλλογικά και οργανωμένα αυτήν την άθλια κατάσταση που έχουν επιβάλει ως κανονικότητα! Κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες γιατί τις φοβούνται! Προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική διέξοδος για το λαό.

Να κάνουμε την οργή μας αντίσταση και διεκδίκηση, μέσα από την συγκρότηση συλλογικών αγώνων. Η φτώχεια και η εξαθλίωση, η εργασιακή βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι οι αγώνες μας!

Διεκδικούμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κανένας πλειστηριασμός και καμιά έξωση.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Ακύρωση των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου.
  • Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Μετακίνηση Δωρεάν για όλο το λαό!

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ:

Στην κινητοποίηση σωματείων και συλλόγων ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία, για αυξήσεις στους μισθούς και για κατάργηση των φόρων στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την Παρασκευή 7/10, στις 6.30μμ, στην Κεντρική Πλατεία

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας Χορηγός του Α.Σ. Καρδίτσας