Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Νίκος Τεμπονέρας, η θυσία του εμπνέει τους αγώνες που έρχονται


Πέρασαν κιόλας 32 χρόνια από την γκρίζα μέρα στις 8 Γενάρη του 1991. Τότε που ο Εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από το φονικό χέρι του Καλαμπόκα. Τη στιγμή που φούντωναν οι αγώνες της νεολαίας και των εκπαιδευτικών ενάντια στην τότε αντιδραστική – αντιεκπαιδευτική πολιτική των Σουφλιά/Κοντογαννόπουλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Τεμπονέρας δίδαξε με το παράδειγμά του! Ο Δάσκαλος που υπερασπίστηκε με την ίδια του τη ζωή τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Η μνήμη αντέχει! Το όνομα του μεγάλου Εκπαιδευτικού και αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, 32 χρόνια μετά, το σηκώνουν ψηλά οι χιλιάδες των νέων μαθητών και φοιτητών, των εκπαιδευτικών, στις πορείες, στις διαδηλώσεις και στα αγωνιστικά προσκλητήρια. Στέκει περήφανα δίπλα στους Σωτήρη Πέτρουλα και Γρηγόρη Λαμπράκη, και υπογραμμίζει πως οι αγώνες θρέφονται και θεριεύουν με θυσίες.

Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο λαός μας βρίσκονται στη μέγγενη μιας πολιτικής ακραία αντιλαϊκής και βάρβαρης, που συνθλίβει εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, διαλύει υγεία, παιδεία και όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις για να φέρει στη θέση τους το «λιγότερο κοινωνικό κράτος», «λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους», τη «λιγότερη ζωή για το λαό».

Η πολιτική της ακρίβειας και της εξαθλίωσης, συντρίβει ότι έχει απομείνει από τη συνεχή λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και σε βασικά προϊόντα διατροφής και κοινωνικά αγαθά σε συνάρτηση με τους καθηλωμένους πάνω από 10 χρόνια μισθούς πείνας, μας οδηγούν σε καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας.

Αντίστοιχες εξελίξεις συμβαίνουν και στο χώρο της εκπαίδευσης. Εξελίξεις που συμπυκνώνονται στην ύψωση φραγμών στις σπουδές των μαθητών, την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη βύθιση δικαιωμάτων στο δημόσιο σχολείο, κατασκευάζοντας ένα σχολείο των λίγων και εκλεκτών, των δεξιοτήτων, της κατακερματισμένης γνώσης και πληροφορίας, με τεράστια κενά εκπαιδευτικών, με συγχωνεύσεις-κλείσιμο τμημάτων, το σχολείο της κατηγοριοποίησης, και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών. Στο στόχαστρο και κάθε συνδικαλιστική δράση που επιδιώκει να καταστείλει τους αγώνες και να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα.

Η 8η του Γενάρη 2023 σηματοδοτεί την αναγκαιότητα να συγκρουστούμε με την παραίτηση, τον «ωχαδερφισμό» και τη μοιρολατρία. Να πάρουμε τις τύχες και την υπόθεση των αγώνων στα χέρια μας. Τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία των αγώνων, να διατηρήσουμε σταθερά το νήμα των αξιών της αλληλεγγύης, της ενότητας, της αξιοπρέπειας. Να συνεχίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ, στους αγώνες του λαού και της νεολαίας

  • για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.
  • για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
  • για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Τα Χριστούγεννα στην πόλη των θαυμάτων αποχαιρέτησαν εντυπωσιακά τον 11ο Μύλο των Ξωτικών