Ειδήσεις

Ένα μουσείο από το μέλλον αλλά για το ….μέλλον!


Χωρίς καμιά έκπληξη μάθαμε ότι η χρηματοδότηση [500 περίπου χιλιάδων ευρώ] για την οργάνωση και ψηφιοποίηση σαν   Μουσείο του σπιτιού που μέχρι και τα δεκαεφτά του χρόνια έζησε με τη μάνα του Ζωή Δημιτσκή ο μεγαλύτερος ήρωας του 21’ Γεώργιος Καραϊσκάκης  στην γενέτειρά του το Μαυρομμάτι Καρδίτσας  ιστορική έδρας του Δήμου Μουζακίου δεν έχει προχωρήσει και δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα για την χρηματοδότησή του παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις  του Δημάρχου μας κ. Θεοφάνη Στάθη. ‘Ενας από τους λόγους  της επίσκεψης στο χωριό μας στις 12 Ιουνίου του 2021 ήταν και η επισημοποίηση όπως δια στόματος της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου ακούστηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου μέσα από το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης,,. Ενώπιον  του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, του  Βουλευτή χωριανό μας κ. Κωτσό, Αντιπεριφερειάρχη Κ. Νούσιο και σε όλους μας  καθώς και στο κανάλι της ΕΡΤ αμφότεροι μιλούσαν για σίγουρη χρηματοδότηση για δημιουργία  σαν φυσικό και ψηφιακό μουσείο του σπιτιού του Καραϊσκάκη. Μάλιστα η κ. Αγγελοπούλου δημόσια παρότρυνε τον κ Δήμαρχο τις αμέσως επόμενες μέρες να μεταβεί στην Αθήνα για τα <<περεταίρω >> αφού όπως διαβεβαιώθηκε από τον κ. Δήμαρχο το έργο ήταν ενταγμένο στις πρώτες θέσεις  για χρηματοδότηση. Αντί για αυτό μάθαμε [χωρίς καμία έκπληξη όπως  αναφέρουμε και στην αρχή της ενημερωτικής αυτής επιστολής ]ότι το έργο είχε  ενταχθεί τελευταίο στα προτεινόμενα έργα του Δήμου Μουζακίου. Εδώ λοιπόν είναι η απορία μας . Γιατί ενώ  είχε ενταχθεί τελευταίο στα προτεινόμενα έργα ο κ. Δήμαρχος ακόμα και μέσα στην πλατεία του χωριού μας μπροστά στον έφιππο ανδριάντα του ήρωα  μας έλεγε ότι το έργο έχει ενταχθεί στα πρώτα προτεινόμενα ;Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  αντί να ενταχθεί μέσα στα πρώτα προτεινόμενα έργα στο ‘’Αντώνης Τρίτσης,, εντάχθηκε τελευταίο ,συγκεκριμένα στις δέκα 10 προτάσεις το έργο εντάχθηκε δέκατο με αποτέλεσμα να απορριφθεί η χρηματοδότησή του και να μαθαίνουμε τώρα ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης  . Δηλαδή ΑΝ και πότε, στο μακρινό μέλλον . Αντί γι αυτό εντάχθηκε και καλά έκανε και εντάχθηκε σαν έργο πρώτης προτεραιότητας  με ποσό 6.589.611,16 ευρώ με τίτλο ‘’Βελτιώσεις υποδομών ύδρευσης στον Δήμο Μουζακίου,, ενός έργου που αφορά την αλλαγή των υδρομετρητών νε νέους ψηφιακούς . Αποσπάσματα των δηλώσεων του κ. Δημάρχου σχετικά με το θέμα καθώς και  από την ευχαριστήρια επιστολή προς το πρόσωπό μου και τον Σύλλογό μας από την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη  δημοσιεύω εδώ γιατί όπως έλεγε και ο μακαρίτης πατέρας μου ‘’ Τα γραπτά μένουν,,,

[Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης . <<……..Αρχικά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρευρέθηκε στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου, όπου κατέθεσε στεφάνι έμπροσθεν του έφιππου ανδριάντα του οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Μουζακίου, Θεοφάνη Στάθη μετέβη στο σπίτι όπου έζησε ο Αρχιστράτηγος της ελληνικής επανάστασης και μέσα από μια παραγωγική συζήτηση ανέλυσαν το πλάνο κατασκευής του ψηφιακού μουσείο.

Με στόχο τη δημιουργία του εν λόγω μουσείου, ο Δήμος Μουζακίου, έχει εκπονήσει σχετική μελέτη την οποία ενέκρινε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Μουζακίου, κ.Στάθης, τόνισε: «Σε συνέχεια της επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την Πρόεδρό της Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, είχα την χαρά να την ξεναγήσω στο ιστορικό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου και να αναλύσω τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής στην περιοχή μας, η οποία θα επιτευχθεί με την κατασκευή του ψηφιακού μουσείου. Το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει όχι μόνον σημαντικό πόλο εντόπιας οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης αλλά κι έναν πρότυπο χώρο επίσκεψης και παιδείας για όλους τους Έλληνες. Μέσα από νέες τεχνολογίες, τιμώντας τον ήρωά μας Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου και της ιστορίας μας, χρέος μας είναι να αφήσουμε μια σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

Προς τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ‘’ Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ  Δημήτριο Γιώτη.<<…….Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Δημήτρη Γιώτη,

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο ιστορικό Μαυρομμάτι, τόπο στενά συνδεδεμένο με το μεγάλο ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη, μια επίσκεψη που μας γέμισε περηφάνια και τιμή και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου, και η συμμετοχή του Δήμου Μουζακίου, με την πρωτοβουλία δημιουργίας φυσικού και ψηφιακού Μουσείου, αφιερωμένου στον μεγάλο ήρωα του Αγώνα, στη γενέτειρά του είναι μια πρωτοβουλία που τιμά το παρελθόν, με θετικό πρόσημο στο μέλλον, ως πηγή ανάπτυξης αλλά και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Σε παρακαλώ, να μεταφέρεις τις ευχαριστίες μου, στους νέους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ‘’Ο Καραϊσκακης,, που μας υποδέχτηκαν και μας συνόδευσαν σε όλη την επίσκεψη, Στην Ελένη Χασιώτη και στην αδελφή της Κατερίνα, στον Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου και στον Ιωάννη Πλακιά, που μας καλωσόρισαν με τις τοπικές φορεσιές, λουλούδια και χαμόγελο, και μας έδωσαν δύναμη και ελπίδα για το μέλλον.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης, για τις σημαντικές εκδόσεις που μου πρόσφερες, με ευχές για καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Προηγούμενο άρθρο Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή
Επόμενο άρθρο Για την πρόοδο των έργων στην Καρδίτσα συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού