Ειδήσεις

Ενεργειακή Κοινότητα συστήνει ο Δήμος Σοφάδων


Τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, και ακολούθως εγκατάστασης σταθμού ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος.

Πιο αναλυτικά, δήλωσε τα παρακάτω:

«Ο Δήμος Σοφάδων, τα νομικά του πρόσωπα αλλά και ο ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας διαθέτουν πλήθος ηλεκτρικών καταναλώσεων σε σχολεία, κτίρια, δημοτικό φωτισμό και αντλιοστάσια. Όπως αντιλαμβάνεστε κάθε χρόνο δαπανούνται σημαντικά ποσά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ την τελευταία διετία οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι βασικός στόχος του Δήμου είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν αναλάβαμε την πρωτοβουλία σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας και ακολούθως εγκατάστασης σταθμού ΑΠΕ με συμμετοχή του Δήμου Σοφάδων σε ποσοστό 40%, της ΔΕΥΑ Σοφάδων με ποσοστό 20%, των δύο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας με ποσοστό 4% η κάθε μία, του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. με 4%, της ΔΗ.ΚΟΙ.Ε.Δ.Σ. με 4%, της Επιχείρησης Λουτρά Σμοκόβου – Δολοπία Α.Ε. με ποσοστό 4% και  του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας με ποσοστό 20%.

Η Ενεργειακή Κοινότητα έχει τη δυνατότητα εκ του καταστατικού, να προβαίνει αυτοδύναμα ή να συμμετέχει σε δράσεις που αποβλέπουν:

– Στην Προσέλκυση κεφαλαίων και συνταξη μελετών για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε.

– Στη διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της,

Θέλω να γίνει σε όλους κατανοητό ότι ο Δήμος Σοφάδων με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία  συμβάλει πλέον στην ενεργειακή του αυτονομία.

Τι επιτυγχάνεται;

Με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Σοφάδων επιτυγχάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια συμμετοχής των τοπικών αρχών στην ενεργειακή μετάβαση του δήμου με τη χρήση πηγών καθαρής ενέργειας.

Πρακτικά, επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη σε επίπεδο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και άρα μείωσης δαπανών.

Ποιοι θα ωφεληθούν;

Παράγοντας ουσιαστικά το «δικό μας» ρεύμα, χωρίς να εισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες, οφελούνται όλοι!

Μεσοπρόθεσμα εξοικονομούνται δαπάνες που θα οδηγήσουν

-Σε ελάφρυνση των τελών

-Εξασφαλίζονται πόροι για την εκτέλεση επιπλέον έργων

-Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες για μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή δυσβάσταχτο και επιβαρύνει σημαντικά τα αγροτικά νοικοκυριά.

-Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη

-Τέλος, αλλά όχι  μικρότερης σημασίας, μειώνουμε στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάτι που αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας.

Πόσα τελικά εξοικονομούμε;

Με τη σύνταξη των οριστικών μελετών θα μπορούμε να έχουμε ακριβή νούμερα. Όμως με τα στοιχεία του 2021 διαπιστώνεται εύκολα το μέγεθος της εξοικονόμησης το οποίο αναμένεται αρκετά μεγαλύτερο λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια.

Στο Δήμο Σοφάδων με 502 ενεργές παροχές η ετήσια δαπάνη ανήλθε στα 975.202 ευρώ. Με την εφαρμογή του NET METERING μετά τον συμψηφισμό η δαπάνη θα ήταν  214.144 ευρώ. Αρα η ετήσια εξοικονόμηση φτάνει τα 761.058 ευρώ! Το δε ποσοστό μείωσης των ελκυόμενων ρύπων φτάνει το 99,14%!

Το σύνολο της δαπάνης με βάση τις ανάγκες του Δήμου προσδιορίζεται περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι σε τρεισήμισι χρόνια υπάρχει πλήρη απόσβεση.

Αντίστοιχα για τη ΔΕΥΑ Σοφάδων η ετήσια εξοικονόμηση αγγίζει τα 600.000 ευρώ, ενώ στον ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ, εκμηδενίζοντας σχεδόν το κόστος μιας και το 2021 ανήλθε στα 1.086.785.

Πού βρισκόμαστε

Εως τώρα ήδη υπήρξε  απόφαση έγκρισης Σχεδίου Καταστατικού από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Διοικητικά Συμβούλια των Μελών/Νομικών Προσώπων.

Εγινε η σύγκληση της πρώτης ιδρυτικής γενικής συνέλευσης για τη δημιουργία της ενεργειακής καθώς και η σύγκληση γενικής συνέλευσης ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του συνεταιρισμού και άλλων αναγκαίων αποφάσεων.

Το επόμενο βήμα είναι η οριστική μελέτη εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού αναγκών των μελών και αντιστοιχία σε έργα Α.Π.Ε.  ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας υπό το καθεστώς του virtual net metering. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των έργων αναμένουμε να ανοίξει σχετικό πρόγραμμα από το ΥΠΕΚΑ αλλά ακόμη και αυτό δεν συμβεί –και δεδομένου του μικρού σχετικά χρόνου απόσβεσης-  είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις όπως πχ δανειοδότηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε σκοπός μας είναι να μπορούμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας θέματα, να είμαστε ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί, προς όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας .

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μου ότι σχεδιάζουμε οραματικά με γνώμονα τη μέγιστη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία.

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ενσαρκώνει την πολιτική μας για έναν σύγχρονο Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η ΝΔ εγγυάται την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος