Ειδήσεις

Εγγειοβελτιωτικά έργα και δυνατότητα μείωσης αρδευτικών τελών


Με κοινή τους παρέμβαση στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συνεδρίασε την Πέμπτη 11/2/2020,  ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου και ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος ζήτησαν την διεκδίκηση υπέρ των Δήμων που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

  • Την ενίσχυση χρηματοδότησης εγγειοβελτιωτικών έργων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020)
  • Την ρύθμιση του νόμου ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα ανταποδοτικά τους τέλη και κατά συνέπεια τα αρδευτικά τέλη
  • Την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών αναγκών,

Στην παρέμβασή τους ανέφεραν τα εξής:

«κ. Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ,

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11/2/2021 θίξαμε ένα θέμα που κατά την άποψή μας απασχολεί όλους τους Δήμους του Ν. Καρδίτσας αλλά και κάθε άλλο Δήμο που τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες μιας θεομηνίας.

Όπως γνωρίζετε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός του περασμένου Σεπτέμβρη «χτύπησε» πολλές περιοχές της χώρας με επίκεντρο το Ν. Καρδίτσας δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές και στην οικονομία του τόπου μας. Απ’ την πρώτη στιγμή οι Δήμοι επιστράτευσαν όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε μέσο συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση. Ο αγώνας όμως φαντάζει μακρύς και χρειάζονται πολλά να γίνουν παρά την άμεση και σημαντική συμβολή της Πολιτείας.

Δεδομένου μάλιστα ότι σε λίγον καιρό οι αγρότες του τόπου μας, μετά τον καταποντισμό της περσινής παραγωγής, θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης τριών καίριων ζητημάτων που θα λύσουν τα χέρια των Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί:

  1. Την ενίσχυση χρηματοδότησης εγγειοβελτιωτικών έργων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) θεσπίζοντας αυξημένα κριτήρια επιλεξιμότητας στις προτάσεις αυτών των Δήμων
  2. Την ρύθμιση του νόμου έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους συγκεκριμένους Δήμους να μειώνουν προσωρινά τα ανταποδοτικά τους τέλη και ειδικότερα τα τέλη άρδευσης και την κάλυψη του ανταποδοτικού ελλείματος από άλλους πόρους. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα μπορούν να συμβάλουν στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος που οι φυσικές καταστροφές το έφεραν σε δυσμενή θέση.
  3. Την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για λειτουργικές ανάγκες πέραν εκείνης που δόθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών μιας διότι αυξάνονται οι ανάγκες για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (δίμηνης. τετράμηνης, οκτάμηνης διάρκειας) χωρίς να απαιτείται η είσπραξη ανταποδοτικών τελών από τους δημότες.

Προτείνουμε τα ζητήματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της Επιτροπής έτσι ώστε να δημιουργηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο, αφού ασφαλώς προηγουμένως διερευνηθούν όλα τα τεχνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν»

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης για τα αιτήματα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δημήτρης Γιώτης: Από τόπο σε … τόπο