Ειδήσεις

Ενημέρωση Δήμου Σοφάδων για τον Καθαρισμό Οικοπέδων


Ο Δήμος Σοφάδων στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου και των προληπτικών μέτρων έναντι πυρκαγιάς, καλεί τους δημότες να ακολουθούν πιστά την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης αυτής, οι ιδιοκτήτες, νομείς επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.) από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, να μεριμνούν για τον καθαρισμό αυτών.

Ο καθαρισμός, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης (π.χ. φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα, ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά) και την συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό και τη συντήρησή των παραπάνω εκτάσεων ο δήμος επιβάλλει κυρώσεις και συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ, και επιπλέον τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Ωστόσο σύμφωνα με τη νέα διάταξη αν οι ιδιοκτήτες πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, τότε ο οικείος δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προστίμου.

Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Εν όψει της θερινής περιόδου, ο Δήμος προσβλέπει στην συνεργασία των Δημοτών και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Γιώργου Κωτσού, Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Υγεία και Ασφάλεια στον χώρο εργασίας: η βία και η παρενόχληση