Ειδήσεις

Ενημέρωση για τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα Ιπποειδή


Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με αφορμή τη διάγνωση λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, στο Δήμο Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, ενημερώνει  το κοινό για τη νόσο του «Πυρετού του Δυτικού Νείλου» στα Ιπποειδή (αλόγα, όνοι, ημιόνοι κλπ)

Παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τη νόσο.

  • Δεξαμενή της νόσου στη φύση είναι κυρίως άγρια πτηνά πολλών ειδών.
  • Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών.
  • Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά και στη συνέχεια μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά ή θηλαστικά (άνθρωποι, ιπποειδή καθώς και διάφορα άλλα είδη ζώων). Τα θηλαστικά ( και ο άνθρωπος) δε θεωρούνται πηγή μόλυνσης για άλλα ζώα ή τον άνθρωπο.
  • Η μόλυνση στα ιπποειδή είναι συνήθως αφανής. Όταν εμφανίζονται κλινικά συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι : ανορεξία, άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα, κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες, αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων (συνήθως πίσω), μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης – ακοής, τρισμός των δοντιών, κώμα θάνατος. Πυρετός μπορεί να παρατηρηθεί όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις.
  • Για την πρόληψη της νόσου στα ζώα μπορούν να εφαρμοστούν εντομοκτονίες στις εγκαταστάσεις σταβλισμού ή πέριξ αυτών σε περιοχές που αποτελούν βιοτόπους κουνουπιών και εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα.

Οι ιδιοκτήτες ιπποειδών οφείλουν σε συνεργασία με τον Κτηνίατρό τους να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία άμεσα κάθε φορά που υπάρχει υπόνοια της νόσου στα ζώα τους.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι φυσιολατρικές οργανώσεις καλούνται να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε φορά που βρίσκουν νεκρά άγρια πτηνά και να τα προσκομίζουν για εξέταση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, στο Τμήμα Υγείας των Ζώων της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55208 – 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καρδίτσας: Οι οικονομικές επιλογές της Κυβέρνησης δημιουργούν περαιτέρω ασφυξία στην αγορά
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Λύθηκε το πρόβλημα της Υδροηλεκτρικής Εταιρείας Βατσουνιάς