Ειδήσεις

Ενημέρωση για τη συνέλευση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία


Την Κυριακή 23/7 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνέλευση εκτιμήθηκε ότι το περιφερειακό μας σχήμα, έχει κατοχυρώσει και προβάλει τα εξής πολιτικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά:

  1. Η παρέμβασή μας στα ζητήματα του τοπικού κράτους, της πόλης, του περιβάλλοντος, της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης αποτελεί πλευρά του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά.
  2. Επιδιώκουμε, να συμβάλλουμε στη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ρεύματος σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά.
  3. Το πλαίσιο πάλης μας συγκροτείται με στόχο την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Αντιμετωπίζουμε τους δήμους και τις περιφέρειες ως τοπικό κράτος, με συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης και της σχέσης τους με το κεντρικό επιτελικό κράτος.
  4. Στεκόμαστε απέναντί στο τοπικό κράτος από θέση αντιπολίτευσης. Αναδεικνύουμε και συγκρουόμαστε με το κεφάλαιο και τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις διαπλοκές τους με δήμους, περιφέρειες.
  5. Η αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις πολιτικές της στο επίπεδο του τοπικού κράτους αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της πολιτικής μας παρέμβασης. Το μοντέλο πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης, η εξάρτηση και οι κατευθύνσεις της χρηματοδότησης, ο ρόλος των ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ σε κρίσιμες πλευρές της κοινωνικής πολιτικής έχουν αναδείξει σε βασικό το στοιχείο την αντί-ΕΕ πάλη.
  6. Έχουμε αντιδιαχειριστική στάση με έμπρακτο τρόπο, σε ψηφοφορίες στο ΠΣ σε ζητήματα ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ΚΟΙΝΣΕΠ, λειτουργίας τομέων και υπηρεσιών εντός των συγκεκριμένων πλαισίων της ΕΕ κλπ.
  7. Είμαστε αντίθετοι με τις αντιλήψεις «περί δυνατότητας φιλολαϊκής διαχείρισης» σε έναν δήμο ή πολύ περισσότερο μια περιφέρεια ή αυτές περί «αυτοδιοικητικών νησίδων» ή ανάθεσης στον καλό αγωνιστή δήμαρχο που θα λύσει τα προβλήματα (βλ. Πελετίδης). Προωθούμε τη συγκρότηση κινήματος που με τον αγώνα του θα επιβάλλει κατακτήσεις, ως το δρόμο ικανοποίησης των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Στο ζήτημα της διοίκησης ενός δήμου, αν ως απόρροια ενός ανατρεπτικού πολιτικού κινήματος προκύψει μια δημοτική αρχή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αυτή θα πρέπει να είναι μια δημοτική αρχή που θα λειτουργεί εκτός «θεσμικού πλαισίου» και δημοσιονομικών απαιτήσεων, μια «παράνομη» δημοτική αρχή. Που στη σύγκρουση που θα επακολουθήσει πρέπει να την οξύνει, να ενισχύσει τη συλλογική λαϊκή οργάνωση και που μπορεί να σταθεί μόνο αν παράλληλα ενισχύεται ένα συνολικό ανατρεπτικό πολιτικό κίνημα.
  8. Συμβάλλαμε και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη τοπικών και κεντρικών προβλημάτων, το ξεδίπλωμα αγωνιστικών δράσεων των κατοίκων, τη στήριξη και λειτουργία μαζικών συλλογικοτήτων.
  9. Θεμελιακό στοιχείο της φυσιογνωμίας μας είναι η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογική εκπροσώπηση και η εναλλαγή, απέναντι στο κυρίαρχο αρχηγοκεντρικό, προσωπικοκεντρικό μοντέλο. Η κριτική-αυτοκριτική και η αέναη προσπάθεια να πετύχουμε το παραπάνω, η δυνατότητα στη μειοψηφία να γίνει πλειοψηφία και η συντροφική συζήτηση αποτελούν sine qua non προϋποθέσεις ενός αντικαπιταλιστικού-αντιδιαχειριστικού σχήματος σήμερα.
  10. Η συμμετοχή και η παρέμβασή «μέσα» στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια εξυπηρετεί το «έξω» από αυτά, δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες, την ανάπτυξη του κινήματος, την οργάνωση των αγώνων ενάντια στην πολιτική του κράτους -κεντρικού και τοπικού- για να επιβάλλονται κατακτήσεις, την αποκάλυψη της ταξικής ουσίας και αντιλαϊκής διαπλοκής του τοπικού πολιτικού συστήματος. Έτσι ώστε το να προωθείται « το έξω μέσα και το μέσα έξω». Για αυτό επιδιώκουμε να εκλέγουμε συμβούλους, χωρίς όμως να ανάγεται αυτό σε αυτοσκοπό ή να εξαρτάται η ύπαρξη και δράση της κίνησης μας από αυτό.

Τα στοιχεία αυτά ως Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία -Ανταρσία για την ανατροπή τα θεωρούμε ότι είναι η δύναμή μας. Είναι αυτά που έχουν βοηθήσει να συγκροτηθεί αυτό το ρεύμα. Έχουν προκύψει από μια διαδικασία δοκιμασίας στον κόσμο και πολιτικών αντιπαραθέσεων με άλλες πολιτικές λογικές. Το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί, να ανοιχτεί και σε άλλα ζητήματα που μπαίνουν στην αντιπαράθεση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, ανοίγοντας και νέους δρόμους πάλης στο μέτωπο της πόλης, του χώρου και του περιβάλλοντος.

Απευθυνόμαστε στη μαχόμενη, ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, σε κάθε αγωνίστρια – αγωνιστή που δώσαμε μάχες το προηγούμενο διάστημα για ένα ουσιαστικό διάλογο πάνω σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο για να διαμορφωθεί μια πρόταση αποφασιστικής εκλογικής παρέμβασης και προοπτικής.

Άμεσα θα παρθούν πρωτοβουλίες για να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προγραμματικές επεξεργασίες και διαδικασίες διαλόγου.

 

Προηγούμενο άρθρο Σοφάδες: Με λαμπρότητα η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Παρασκευής
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση των 40πρώτων υποψηφίων για μια δυναμική ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ