Ειδήσεις

Ενώνουμε τη φωνή μας άλλη μία φορά για την προστασία της υγείας και της ζωής μας!


Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας συμβολίζει την πάλη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και ενάντια στις πολιτικές που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη νεολαία. Χρόνια τώρα έχουν δημιουργήσει ένα αποσαθρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.Μέσα στην πανδημία μας έχουν αφήσει απροστάτευτους χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από τη μία μεριά, έχουμε την επέλαση της πανδημίας ενάντια στην οποία η κυβέρνηση, όπως και όλη η Ε.Ε., δεν φρόντισε άμεσα να ενισχύσει νοσοκομεία,κέντρα υγείας και ΤΟ.Μ.Υ. με το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές και τους εξοπλισμούς.Επίσης, δεν επίταξε ούτε στις πιο κρίσιμες στιγμές τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση φρόντισε να περικόψει 600 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία.Έτρεξε να αποζημιώσει τους μεγαλοκλινικάρχεςμε υπερδιπλάσιες τιμές νοσηλίων. Άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χάρη των μεγαλοξενοδόχων. Μοίρασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες μεταφορών.

Αυτή είναι η αιτία για τους περισσότερους από 100 ασθενείς που εδώ κι ένα μήνα βρίσκονται καθημερινά   διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Για τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και ασθενών σε ΜΕΘ. Για τους ανεπαρκείς σε αριθμό υγειονομικούς που μάλιστα έχουν φτάσει στα όριά τους.Για τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ίδια είναι η αιτία για τις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας και στις ΤΟ.Μ.Υ. της Καρδίτσας. Για τις ανεπαρκείς προσλήψεις στο υπόλοιπο προσωπικό που αφορούν όλες συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης. Για το δραματικό περιορισμό της υπόλοιπηςλειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μαςσε σχέσημε τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων. Για τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο, πολλές φορές χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, απλά και μόνο για να μπαλώνονται οι τεράστιες ανάγκες. Για τις παλαιωμένες υποδομές και εξοπλισμούς που φτάνουν ήδη στα όριά τους.

Ακόμα και οι εμβολιασμοί, που είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, «πιστήστα συμβόλαιάτης» απέναντι στην Ε.Ε., δεν εξασφάλισε την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Αντίθετα, τα εμβόλια έγιναν επικερδές εμπόρευμα για βιομηχανικούς κολοσσούς, μπαίνοντας στη μέγγενη αδυσώπητων ανταγωνισμών.

Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από το 10%. Ακόμα και στο νομό μας τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμές, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς, γιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε γίνει μάρτυρες και θύματα της αυταρχικής στάσης της κυβέρνησης. Τα «κροκοδείλια» χειροκροτήματα έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε εισαγγελικές κλήσεις, πειθαρχικές διώξεις, φωτογραφήσεις διαδηλωτών στο προαύλιο του νοσοκομείου, αστυνομοκρατία και καταστολή, εκδικητικές μετακινήσεις ακόμη και απολύσεις υγειονομικών και όποιου άλλου τολμάει να μιλήσει, να αντιδράσει και να διεκδικήσει. Από την Καρδίτσα έως τη Ν. Σμύρνη, από τη Θεσσαλονίκη έως το Ηράκλειο και από συνδικαλιστές υγειονομικούς έως και φοιτητές και μαθητές, το μαστίγιο της πειθαρχίας στα κυβερνητικά μέτρα έχει γίνει καθημερινότητα.

 

Οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή μπήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Έχουμε χρέος απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στους ασθενείς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας.

Καλούμε τα Σωματεία, τους φορείς και όλο το λαό της περιοχής μας να συμμετέχουν την Τετάρτη 7 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) στην κινητοποίηση στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 7μμ,  τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πρεμιέρα με αυστηρά μέτρα για το λιανεμπόριο