Ειδήσεις

Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος: Στο 17,2% η ανεργία στη Θεσσαλία


Η Θεσσαλία το Β τρίμηνο του 2022 καταγράφει συνεχόμενα υψηλά ποσοστά ανεργίας (17.2%) πέντε ολόκληρες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της χώρας.

Στην Θεσσαλία της ανεργίας του 17,2% η οποία συναγωνίζεται για την πανελλήνια πρωτιά την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας ενώ θα έπρεπε σήμερα σε συνθήκες έντονης ακρίβειας και μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων να παρουσιάζουν ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάσχεσης των ποσοστών της ανεργίας, αυτό που κάνουν είναι να φέρνουν μια ακόμη ημέρα καριέρας.

Ποια ήταν όμως η παρέμβαση το 2022, του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία των υψηλών ποσοστών ανεργίας;

-Τέσσερα προγράμματα απασχόλησης, όλα σχεδιασμένα προ εξαετίας για ειδικές κατηγορίες ανέργων (μακροχρονίων ανέργων 55-67ετών), (επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας), (ΑΜΕΑ απεξαρτημένων ατόμων κλπ), και τελειώματα του ΛΑΠ (για ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών) τα οποία προσέφεραν ελάχιστες θέσεις εργασίας το 8μηνο του 2022 και έως σήμερα.

– Κοινωφελές πρόγραμμα εργασίας 8μηνης διάρκειας.

– Κανένα εξειδικευμένο πρόγραμμα απασχόλησης για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (Ιανός στην Καρδίτσα, καταστροφικοί σεισμοί στην Ελασσόνα)

-Κανένα πρόγραμμα απασχόλησης για τους περίπου 15.000 εγγεγραμμένους ανέργους νέους της περιφέρειάς Θεσσαλίας (εκτός και εάν θεωρούνται εργασία τα 7μηνα προγράμματα stage και η προεργασία).

Κανένα πρόγραμμα απασχόλησης για τους 15.000 και πλέον εγγεγραμμένους άνεργους της Θεσσαλίας μέσα στο 2022.
και τέλος….…

-Δύο ημέρες καριέρας σε Λάρισα και Βόλο,

Αυτό έχει να προσφέρει στους ανέργους της Θεσσαλίας η Δυπα του Κου Πρωτοψάλτη; τέσσερα προγράμματα απασχόλησης που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων εκ των οποίων το ένα έχει λήξει, ένα κοινωφελές πρόγραμμα 8μηνης διάρκειας που ξεκινά και σχεδόν τελειώνει μέσα στο 2022 και 3 ημέρες καριέρας; και όλο αυτό θα πρέπει να ονομαστεί πολιτική απασχόλησης η οποία εφαρμόζεται σε μια περιφέρεια που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία διετία από φυσικές καταστροφές έχοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας;
Η έλλειψη μέριμνας για την Θεσσαλία και σχεδιασμού πολιτικών απασχόλησης δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία φιέστα από καμία Ημέρα Καριέρας του Κου Πρωτοψάλτη.

Οι 60.000 και πλέον εγγεγραμμένοι άνεργοι της Θεσσαλίας και οι 11.000 και πλέον εγγεγραμμένοι άνεργοι των Τρικάλων επιθυμούν στήριξη και θέσεις εργασίας και όχι selfi με βουλευτές, ακριβοπληρωμένους διοικητές και τοπικούς παράγοντες σε ακριβά ξενοδοχεία.

Η Ένωση μας έχει αποφασίσει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του εμπαιγμού των άνεργων στην τοπική κοινωνία από την δικιά τους ΔΥΠΑ και το Υπουργείο.

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: Μειώθηκαν κατά 10,6% οι Έλληνες που τρέφονταν ανεπαρκώς το 2019-2021 σε σχέση με το 2016-2018
Επόμενο άρθρο Δοκιμασία στην Πάτρα για τον Α.Σ. Καρδίτσας