Ειδήσεις

Εντυπώσεις και προτάσεις της Κριτικής Επιτροπής του 38ου Π.Φ.Ε.Θ.


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, το πρωί της Παρασκευής 24/3, στα γραφεία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, η Κριτική Επιτροπή του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας προκειμένου να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους από τη διοργάνωση, τις παρατηρήσεις τους και προτάσεις για την αναβάθμιση του θεσμού.

Παρόντες ήταν ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης Γιώργος Α. Χριστοδούλου, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαπάς, η χορογράφος, θεατρολόγος Κάλλια Θεοδοσιάδη και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς (απουσίαζε η ηθοποιός Ελένη Τζαγκαράκη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) και εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σούφλας και ο Ταμίας Χρήστος Τσιαλούκης.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους.

 

Κάλλια Θεοδοσιάδη, χορογράφος-θεατρολόγος

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που είμαι εδώ. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Μανώλη Στεργιόπουλο. Είναι ένας σημαντικός θεσμός και έχει γίνει μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων και ιδεών».

 

Νίκος Χατζηπαπάς, σκηνοθέτης-ηθοποιός

«Ευχαριστώ γι ΄ αυτή την πρόσκληση. Ο Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος απεδείχθη η ψυχή του Φεστιβάλ και φυσικά ευχαριστούμε όλα τα μέλη για την άψογη φιλοξενία. Χρειάζονται πιο αυστηρές προδιαγραφές στα κριτήρια που επιλέγονται οι παραστάσεις. Έχουμε συζητήσει πολύ με τα μέλη της Επιτροπής και θα καταθέσουμε προστάσεις προς το Δ.Σ. της Ένωσης. Εγώ συμμετέχω για πρώτη φορά και το θεωρώ πολύ οικείο και πολύ δικό μου»

 

Γιώργος Α. Χριστοδούλου, θεατρικός συγγραφέας-σκηνοθέτης

«Πρόκειται για το πιο μακροχρόνιο Φεστιβάλ. Το νούμερο 38 τα λέει όλα. Το Φεστιβάλ είναι ανάγκη να υπάρχει. Είναι το πιο σημαντικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Αν πάρει 9 την προηγούμενη χρονιά, την επόμενη πρέπει να πάρει 10. Οι άνθρωποι το αγαπάνε. Το Κινηματοθέατρο ήταν γεμάτο σχεδόν κάθε βράδυ. Πρέπει επιτέλους ο Έλληνας να αποκτήσει θεατρική παιδεία. Τα χρήματα για το Φεστιβάλ, έτσι όπως γίνεται, είναι λίγα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να προχωρήσει όπως πρέπει. Η βάση του θεάτρου είναι τα ερασιτεχνικό θέατρο. Υπάρχει η Προκριματική Επιτροπή. Είναι δύσκολο το έργο τους, αλλά πρέπει η ποιότητα να αυξηθεί. Δεν φθάνει μόνο η διαχρονικότητα. Θέλουμε περισσότερη ποιότητα. Λείπουν οι μονόλογοι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Ένωσης που μόχθησαν, τον Πρόεδρο Μανώλη Στεργιόπουλο, που είναι ο σημαιοφόρος της προσπάθειας. Εύχομαι να πάει ακόμα καλύτερα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους».

 

Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος

«Η επαφή μου με το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τη μέρα της απώλειας του δασκάλου Τάσου Ζωγράφου, που συμμετείχε ανελλιπώς, και έφυγε από τη ζωή τέτοιες μέρες. Η τιμή και η ευθύνη είναι μεγάλες. Μέσα στην αγάπη και την τρυφερότητα που αντιμετωπίζουμε τις παραστάσεις, θα πρέπει να σταθούμε υπεύθυνοι. Μια μεγάλη διαπίστωση είναι ότι οι θίασοι έρχονται για μία μέρα και φεύγουν. Η συμμετοχή τους είναι αναγκαία. Ένα βήμα θα ήταν μια ομάδα να συμμετέχει και να βλέπει τι κάνουν οι υπόλοιποι. Να συμμετέχουν στα σεμινάρια. Να μην φύγουν χωρίς να δουν τι έγινε στο Φεστιβάλ. Ο αριθμός των 8 θιάσων περιορίζει την Προκριματική Επιτροπή στο να βγάλει σώνει και καλά 8 παραστάσεις. Ένα ερώτημα είναι αν παραμένουν τα 8 κάθε φορά. Αυτά είναι όντως τα καλύτερα; Υπάρχει ένα πρόβλημα στην Προκριματική Επιτροπή δεδομένου ότι πρέπει να είναι 8 παραστάσεις. Τα προσωπικά βραβεία δεν προσφέρουν. Πρέπει να είναι συνολικά. Θα δώσουμε τη γνώμη μας ώστε να είναι βραβεία συνόλου και να μην αποδιοργανώνουν τις ομάδες. Να βρούμε ανθρώπους με καλλιτεχνική επιφάνεια να έρθουν εδώ για 10 μέρες. Η έναρξη ήταν θεατρική. Ήταν μια ουσιαστική έναρξη. Απέδωσε αυτό. Θα πρότεινα του χρόνου να κινηθούμε στο ίδιο δεδομένο. Τα σεμινάρια πρέπει να ενταθούν. Οι τοπικές θεατρικές ομάδες δεν τις βλέπουμε παρούσες. Θα πρέπει να συμμετέχουν είτε με δικά τους έργα, είτε ως προσωπικές παρουσίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους. Είναι και δικό μας όνειρο να προχωρήσει στα χρόνια το Φεστιβάλ».

 

Κώστας Σούφλας, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

«Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ. Τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, την Επιτροπή, το κοινό. Όλα είναι θέμα χρημάτων. Τις προτάσεις που ακούγονται τις έχουμε συζητήσεις και εμείς. Θέλουμε μεγαλύτερη διάρκεια. Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτουργεί το Μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού, χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις. Ένας τέτοιος θεσμός θα έπρεπε να στηρίζεται από το Υπουργείο εξολοκλήρου».

 

Χρήστος Τσιαλούκης, Ταμίας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

«Βρισκόμαστε στην ένατη ημέρα του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα καθώς από τη μία αισθανόμαστε μια μαγική πληρότητα για όλο αυτές τις υπέροχες στιγμές που έχουμε ζήσει και από την άλλη πλησιάζει η ώρα για να κλείσει η αυλαία.

Θεατρικές παραστάσεις, τιμητικά αφιερώματα σε αξιόλογους ανθρώπους της Τέχνης και ένα ολόκληρο παράλληλο ΄΄σύμπαν΄΄ του Φεστιβάλ, με υψηλού επιπέδου θεατρικά σεμινάρια και άλλες παράλληλες δράσεις, έχουν κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύοντας πως η Καρδίτσα κρατάει πολύ ψηλά το σκήπτρο του πολιτισμού.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συμπαράσταση των συνδιοργανωτών μας: της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων που τους ευχαριστούμε θερμά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε και προς τους χορηγούς μας.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά όλους τους θιάσους, όλους όσοι συνεργάστηκαν για τις παράλληλες εκδηλώσεις και, βεβαίως, όλα τα τιμώμενα πρόσωπα και τους ομιλητές αυτών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, τέλος, στην Κριτική Επιτροπή: τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη Γιώργο Α. Χριστοδούλου, τον σκηνοθέτη, ηθοποιό Νίκο Χατζηπαπά, τη χορογράφο Κάλλια Θεοδοσιάδη, τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά και την ηθοποιό Ελένη Τζαγκαράκη που δεν βρίσκεται κοντά μας αυτή τη στιγμή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την 25η Μαρτίου