Ειδήσεις

Εντυπωσιακές οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου


Μετά την απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση του παλιού Καρναβαλιού την Κυριακή 19/02 στο Μουζάκι, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου και του Ν.Π.Δ.Δ. (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) συνεχίστηκαν την Κυριακή της Τυρινής και την «Καθαρά Δευτέρα» (26 & 27/02), εντυπωσιάζοντας ντόπιους και επισκέπτες.

Ειδικότερα, την Κυριακήστο Αγναντερό, οι κάτοικοι αναβίωσαν το παλιό έθιμο των «κουδουνάδων». Πρόκειται για άντρες ντυμένους με προβιές και ζωσμένους με μεγάλα κουδούνια που χοροπηδούν για να κάνουν φασαρία. Οργανωμένοι σε ομάδες, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για κεράσματα και πειράζουν τους διερχόμενους. Είναι ένα Διονυσιακό έθιμο με καταβολές, οι οποίες χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα στο χωριό, αναβίωσε και ο παραδοσιακός «καραγκούνικος γάμος». Ο γαμπρός, η νύφη, ο κουμπάρος, ο παπάς, ο αστυνομικός, οι οργανοπαίκτες, όλοι οι συντελεστές ήταν ντυμένοι με ρούχα της παλιάς εποχής. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, ακολούθησε μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία με δημοτική ορχήστρα.

Την επομένη, δηλαδή την «Καθαρά Δευτέρα», είχαμε τη δεύτερη πράξη των εορταστικών εκδηλώσεων στο «Μεσδάνι» με τα «κούλουμα», στα οποία κυριάρχησε η αναπαράσταση της πασίγνωστης στο Νομό μας και όχι μόνο, «αρπαγή της αρκούδας».

Είναι μία αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στις αρχές του 1900, όταν κάτοικοι του Αγναντερού έκλεψαν μια εκπαιδευμένη αρκούδα με την οποία τσιγγάνοι «θεράπευαν» ηλικιωμένους που έπασχαν από αρθριτικά εφόσοντους… πάταγε στην πλάτη η αρκούδα!

Το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί το πλέον ελκυστικό αποκριάτικο δρώμενο της περιοχής, καθώς, με ιδιαίτερη παραστατικότητα μεταφέρει τους θεατές στο μακρινό παρελθόν της τοπικής παράδοσης.

Νωρίς το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, επαναλήφθηκε μουσικό γλέντι με δημοτικούς χορούς και παλιά τραγούδια όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν μασκαρεμένοι «κουδουνάδες» και «αρκουδιάρηδες».

«ΚΟΥΛΟΥΜΑ» ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Κούλουμα» ωστόσο διοργάνωσαν την «Καθαρά Δευτέρα» και οι Τοπικές Κοινότητες Μουζακίου, Κρανιάς, Ριζοβουνίου, Γελάνθης και Καναλίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Οι άριστες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, με «ανοιξιάτικες» θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, επέτρεψαν τη μετακίνηση εκατοντάδων ανθρώπων, μεγάλων και μικρών, προς τα εορταζόμενα χωριά όχι μόνο από το Νομό Καρδίτσας, αλλά από όλη την Ελλάδα ακόμη και με ναυλωμένα λεωφορεία.

Παντού οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από δημοτική και λαϊκή μουσική, χορούς και αξέχαστα τραγούδια της ευρύτερης περιοχής που παίζονταν μέσω ηλεκτρονικών συγκροτημάτων η από ορχήστρες.

Στον κόσμο που έδειχνε φανερά τον ενθουσιασμό και τη χαρά του για τις εκδηλώσεις, οι εναγκαλισμοί, οι ευχές και τα γέλια περίσσευαν, όπως ποικίλα ήταν τα νηστίσιμα εδέσματα και γλυκά που προσφέρονταν σε αφθονία στα τραπέζια, συνοδευόμενα από κρασιά τοπικής παραγωγής.

Τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μουζακίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής – Υπουργός Δικαιοσύνηςκ. Κώστας Τσιάρας, οι Βουλευτές κ. Γιώργος Κωτσός και κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, σύσσωμη η Δημοτική Διοίκηση με επικεφαλής το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι & μέλη Τοπικών Συμβουλίων, Συλλόγων, ενώ συμμετείχαν και πολλοί ετεροδημότες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύναξη των Πνευματικών – Εξομολόγων της Ιεράς μας Μητροπόλεως
Επόμενο άρθρο Παραδίδονται 24 χλμ. του βόρειου Ε65 μέσα στο 2023