Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες


Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ με θέμα τις ζημιές που προξένησαν οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες των αγροτών στην περιοχή μας, τα αιτήματα και ο τρόπος διεκδίκησης τους.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου που ανέδειξαν τα παραπάνω ζητήματα, καθώς επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας και αντιπροσωπεία των αγροτών  συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του κατέθεσαν την έντονη αγωνία τους για τη χρονιά που διανύουμε για όλες τις καλλιέργειες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων σε χωράφια της Καρδίτσας.

Στη συνάντηση ζήτησαν άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις ειδικά για το βαμβάκι όχι μόνο για τις επανασπορές, αλλά και τι θα γίνει με το πλαφόν των 306 κιλών για την συνδεδεμένη ενίσχυση, αφού πλέον έχουν οψιμήσει οι καλλιέργειες και με δυσκολία θα υπάρξει τέτοια παραγωγή σε κάποιες περιοχές. Αντίστοιχα τι θα γίνει για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και έχουν σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση άρα και εισόδημα μειωμένο και κυρίως για το τριφύλλι που ουσιαστικά έχει χαθεί το μισό εισόδημα της χρονιάς.

Γι’ αυτό, το αγροτικό κίνημα και η ΕΟΑΣΚ με τους Α.Σ. διεκδικούν αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ με κρατική χρηματοδότηση και να αποζημιώνει τους αγρότες στο 100%, για όλες τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους. Καθώς επίσης αναπλήρωση του εισοδήματος λόγο της μειωμένης παραγωγής άρα και του εισοδήματος, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων προστασίας της παραγωγής.

Ο προϊστάμενος παραδέχτηκε την δύσκολη κατάσταση λόγο των συχνών βροχοπτώσεων, αλλά επικαλέστηκε τον κανονισμό και πως προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα για την αποζημίωση της επανασποράς (ο σπόρος που χρειάζεται) μετά τις 15 Μάη και αφού υπάρχουν μάρτυρες στο χωράφι. Ενώ για τις άλλες καλλιέργειες δεν προβλέπεται κάτι από τον κανονισμό.

Γι’ αυτό μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ανακοίνωση που διαβάσαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κατόπιν ενεργειών μου (ως νέος Μαυρογιαλούρος), σαν να απευθύνετε σε ιθαγενείς και να μοιράζουν καθρεφτάκια με χάντρες για κάποια ψηφαλάκια, ελέω προεκλογικής περιόδου.

Αλήθεια ποιος είναι αρμόδιος να ενημερώσει τους αγροτοκτηνοτρόφους για την όλη διαδικασία και τι πραγματικά ισχύει, ο υποψήφιος βουλευτής ή ο ΕΛΓΑ ?  Ειδικά και για ζητήματα χρηματοδότησης εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ.

Γιατί την Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΕΟΑΣΚ με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σύντομη ενημέρωση της κατάστασης, με την μόνη υπόσχεση πως θα κοιτάξει τα ζητήματα με τους αρμόδιους παράγοντες.

Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα και να κρίνουν, όχι επιλέγοντας επίδοξους «σωτήρες», άλλα επιλέγοντας τον δρόμο που ξέρουν, αυτόν του αγώνα και της διεκδίκησης – ενάντια στις αντιλαϊκές διαχρονικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ που στηρίζει τα συμφέροντα των βιομηχάνων, εμπόρων – και αποφέρει αποτελέσματα όταν είναι μαζικός, συλλογικός και οργανωμένος από το αγροτικό κίνημα με τους Α.Σ. μπροστά, γιατί όποια κυβέρνηση και αν βγει απέναντί μας θα την βρούμε και θα χρειαστεί να είμαστε ποιο δυνατοί εμείς.

Υποσημείωση : αλήθεια η δέσμευση της κυβέρνησης, μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις του Φλεβάρη για 78 εκατομμύρια ευρώ, ως επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, που είναι μετά από 4 μήνες ?

 

 

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Προσφορά γεύματος για τους νέους του Κέντρου Ορίζοντες