Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Στην απεργία και οι αγροτοκτηνοτρόφοι


Συμμετέχουμε, γιατί είναι και αυτός αγώνας για την επιβίωση μας, συνέχειας του μπλόκου στη Νίκαια και τα δεκάδες μπλόκα πανελλαδικά, το συλλαλητήριο στην Αθήνα, κλπ.

Είναι αγώνες  που επί χρόνια δίνουμε με κάθε μορφή πάλης, διεκδικώντας κάθε φορά το αυτονόητο, να ζήσουμε τις οικογένειες μας, να παράγουμε ώστε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Είναι αγώνες σκληροί και μακροχρόνιοι που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και της ΠΕΜ, με την συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων τώρα στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με την κοινή δράση, ενιαία και σε πανελλαδικό επίπεδο με τους εργαζόμενους, τους άλλους φορείς, δίνουν προοπτική στα κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που έχουμε.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, αποσπάσαμε κάποιες λύσεις, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα. Σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος και το βάθος αυτών των επιπτώσεων στην ζωή μας.

Σε ένα μήνα το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 25%, το ρεύμα 45%, οι ζωοτροφές γίνονται απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους ή εμφανίζεται έλλειψη, τα μέσα και εφόδια αυξάνονται, η ακρίβεια στα λαϊκά νοικοκυριά «τσακίζει κόκαλα».

Η κυβέρνηση από την μία μεριά «μπουκώνει» με δισεκατομμύρια ευρώ και με προνόμια τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και από την άλλη για τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, κλπ, πετάει κάποια ψίχουλα που δεν λύνουν κανένα βασικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος, με βάση και τον πόλεμό τους, για επισιτιστική κρίση είναι υπαρκτός αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Τέτοιοι πόλεμοι, γίνονται για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών που μας εκμεταλλεύονται και έχουν τον πλούτο του δικού μας ιδρώτα στα χέρια τους, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτούς.

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απριλίου, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία ως συνέχεια των κινητοποιήσεών μας, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που δεν έχουν ικανοποιηθεί, γιατί την ακρίβεια και τον πόλεμος τους δεν πρέπει να τα πληρώσουμε εμείς.

  • Άμεσα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης και να υπάρχει πλαφόν στις τιμές λιανικής για τις οικογένειες.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα τους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά συμμετοχή – απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Επόμενο άρθρο 180 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα