Ειδήσεις

Εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας


 

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, στην επέτειο των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας ο εορτασμός της εξέγερσης, μιας εξέγερσης στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές,απλοί πολίτες, όλοι οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι και διατρανώθηκε το αίτημα για ελευθερία, δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια,σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενίσχυση της πολιτειότητας, της συνειδητής και ενεργής συμμετοχής των πολιτών δηλαδή, με κάθε τρόπο. Το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  έγινε κατανοητό στους μαθητές, όπως και το ιστορικό πλαίσιο, που οδήγησε το λαό σε πάνδημο ξεσηκωμό. Έννοιες όπως η δικτατορία, χούντα, επταετία, πραξικόπημα και τα ονόματα των συνταγματαρχών/δικτατόρων , έγιναν πλέον γνωστά και κατανοητά. Η συμβολή των καλλιτεχνών και διανοουμένων, όχι μόνο των Ελλήνων ,αλλά και των ξένων, έγινε επίσης γνωστή στους μαθητές και οι στίχοι των τραγουδιών, που συχνά πυκνά ακούμε, απέκτησαν άλλη διάσταση.

Μέσα από την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού, το ξετύλιγμα του χρονικού της εξέγερσης και τα τραγούδια που ακούστηκαν, η περίοδος της επταετίας ήρθε και συνάντησε τους μαθητές του σήμερα και τα 50 χρόνια  απόστασης από τα δραματικά γεγονότα του τότε, έγιναν μόλις χθες. Κατέστη σαφές πως μόνο μέσα από αγώνες, θυσίες και υπεύθυνες συμπεριφορές πολιτικής ωριμότητας ,οι υψηλές αξίες της δημοκρατίας, ελευθερίας, ισότητας, δικαίου και σεβασμού πραγματώνονται.

Η γιορτή οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από τη φιλόλογο κα. Χριστίνα Ζάρρα, ενώ την μουσική επένδυση και ευθύνη της χορωδίας είχε ο μουσικόςκος. Άλκης Πλακιάς. Από κοινού προσέφεραν ένα εορταστικό, όσο και εκπαιδευτικό δρώμενο, με την αποτελεσματική βεβαίως συμμετοχή των μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπαίδευση για ΄΄Πρώτες Βοήθειες΄΄ στο Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Σοφάδων την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – Δίνοντας Αίμα Σώζεις Μια Ζωή!