Ειδήσεις

Επιμένει στο κόκκινο επίπεδο η Καρδίτσα


Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνεται και στο νέο επιδημιολογικό χάρτη.

Αναλυτικά, οι περιοχές που κοκκίνισαν αυτήν την εβδομάδα και παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες είναι:

Ροδόπη: 52,1%

Κοζάνη: 53,7%

Φθιώτιδα: 50,4%

Δυτική Αττική: 43, 46%

17 περιφερειακές ενότητες σε «βαθύ κόκκινο»

Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές, οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται ουσιαστικά σε «βαθύ κόκκινο».

Αυτές είναι:

Το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαϊας, η Καβάλα.

Στο «κόκκινο» επίπεδο ανησυχίας, αλλά παρ’ όλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται 10 περιοχές και συγκεκριμένα: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.

Αυτήν την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: ο Δυτικός τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.

Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.

Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 (αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί μεταδίδουν σε τουλάχιστον άλλους 112 ανθρώπους), ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως την Τετάρτη το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι την Τετάρτη ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.

Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Τη Θεσσαλία, εξάλλου, αναμένεται να επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μέσα στις επόμενες μέρες.

Εξετάζεται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως, το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Παρασκευή 5/11
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα