Ειδήσεις

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης


Σε συνέχεια των δράσεων που υλοποιεί, το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας πραγματοποίησε άλλη μια διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 με θέμα: «Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης».

Η ημερίδα εντάσσεται και στην πρωτοβουλία και προσπάθεια που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε πανελλήνιο επίπεδο για από κοινού ανάπτυξη και συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τις Πλημμύρες και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αφορμή υπήρξε, βέβαια, ο καταστροφικός μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» που έπληξε την περιοχή μας, αλλά και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας και στον πλανήτη γενικά, μια αύξηση της συχνότητας έντονων πλημμυρικών φαινομένων με επακόλουθες ανθρώπινες απώλειες, υλικές καταστροφές και αλλοίωση του τοπίου.

Στη συγκεκριμένη επιμορφωτική ημερίδα οι εισηγήσεις και οι δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού υλικού που προέκυψε αυτή τη σχολική χρονιά, ύστερα από εργασία σε ομάδες, μεταξύ εκπαιδευτικών των Κ.Π.Ε., Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, εκπαιδευτικών της τάξης, Ειδικών Επιστημόνων και Πανεπιστημιακών Δασκάλων στο θέμα των πλημμυρικών φαινομένων.

Στόχος του υλικού που έχει δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, είναι οι μαθητές/τριες να:

  • κατανοήσουν τις ραγδαίες φυσικές αλλαγές και συγκεκριμένα τα πλημμυρικά φαινόμενα
  • ενημερωθούν για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές
  • αντιληφθούν πόσο επηρεάζουν τη ζωή, την οικονομία, το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής που πλήττεται και τι ενέργειες πρέπει να κάνουν αύριο σαν ενεργοί πολίτες
  • προβληματιστούν πόσο και πώς ο άνθρωπος μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια φαινόμενα.

Στην ημερίδα η οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας& Β/θμιας της Καρδίτσας, έγινε παρουσίαση δραστηριοτήτων που αφορούσαν τεχνικά θέματα που έχουν σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως τη μέτρηση του πλάτους του ποταμού με διάφορους τρόπους και την κατασκευή βροχόμετρου με απλά υλικά, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την κοινωνία, όπως η φέρουσα ικανότητα μιας κωμόπολης δίπλα σε ποτάμι που προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό της, και η καταγραφή συμβάντων πλημμύρας στη μουσική και η αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση.  Τις παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων έκαναν οι:

  • Βλάχος Γιάννης, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
  • Ολυμπία Κανδύλα, δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αρχανών
  • Σπανός Σεραφείμ, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας
  • Σπαρτινού Μαρία-Γεωργία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Υπήρξε φόρμα σχολιασμού και ανατροφοδότησης για τις δραστηριότητες αυτές, ώστε οι δημιουργοί τους να λάβουν τις παρατηρήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν το υλικό διατεθεί στις σχολικές μονάδες. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενώ οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων.

Με τις ημερίδες αυτές πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας με την παραγωγή  ενός ηλεκτρονικού βιβλίου που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, ώστε τα σχολεία από την  νέα σχολική χρονιά να έχουν ένα σημαντικό βοήθημα για την εκπαίδευση την σχετική με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προηγούμενο άρθρο Ο Ορεινός Τουρισμός στη Νότια Πίνδο, στη μετά – Covid Εποχή
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιακό το 1ο Super cup final μπάσκετ με αμαξίδιο