Ειδήσεις

Επίσημα εγκαίνια για το νέο Τομέα ΕΚΑΒ 5 στο Μουζάκι


Μια σημαντική είδηση για την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας επιφύλασσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος παρέστη στα επίσημα εγκαίνια του νεοϊδρυθέντος «Τομέα Ε.Κ.Α.Β. 5» που πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 15/11/2021, στις Εργατικές Κατοικίες Μουζακίου.

Απαντώντας στο αίτημα του Δημάρχου κ. Θεοφάνη Στάθη για περεταίρω ενίσχυση του τοπικού τομέα με ένα ασθενοφόρο και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό προκειμένου να καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό, επί 24ώρου βάσεως, οι πολύ αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στα πολλά δυσπρόσιτα χωριά, ο κ. Παπαευσταθίου ενημέρωσε πως έχει ήδη καταθέσει την θετική εισήγησή του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναμένει την υλοποίηση το επόμενο διάστημα.

Τα εγκαίνια

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την τελετή των εγκαινίων, παρά τη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε σε πολύ ευχάριστο κλίμα καθώς ήταν διάχυτη η ικανοποίηση για τη λειτουργία της νέας πολύ σημαντικής δομής προσφερόμενων υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης σε έκτακτη ανάγκη.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος στη συνέχεια ευχήθηκε κάθε επιτυχία «στο δύσκολο και συνάμα κρίσιμο ανθρωπιστικό έργο των διασωστών και του στελεχιακού δυναμικού του Ε.Κ.Α.Β.».

Το παρών έδωσαν ο Διοικητής της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτης Σερέτης, οι Υποδιοικητές κ. Ηλίας Τσιαούσης και κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλίας κ. Κώστας Σταμνάς, ο Διοικητής των Νοσοκομείων Τρικάλων και εκτελών χρέη Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Κώστας Γρηγορίου,ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γούλας, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μουζακίου κ. Βασιλική Τζούνα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (και ΝΠΔΔ Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) κ. Μαρία Καραμπέκου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λίνα Αγγελάκη, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Φούντας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Ηλίας Τρυφέρης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Παπακώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πούπης και κ. Χρυσόστομος Μητροπάνος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου Αντιπύραρχος κ. Στυλιανός Φούκας και αρκετοί δημότες.

Ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δήμου και των κατοίκων του να λειτουργήσει στην πόλη νέος Τομέας ΕΚΑΒ εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό των εγκαινίων ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης αναφέροντας τα εξής: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα τομέα που είναι σημαντικός για την κοινωνική αλληλεγγύη και κυρίως για την υγεία των δημοτών. Είχαμε ένα δίκαιο αίτημα, το μεταβιβάσαμε στον κ. Σταμνά και στον κ. Παπαευσταθίου και διαπιστώσαμε με μεγάλη χαρά ότι το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό. Δεν είναι μικρό πράγμα να γίνεται νέος Τομέας ΕΚΑΒ στο Μουζάκι. Για να το γνωρίζουν όλοι, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν εδώ δέκα άτομα που καλύπτουν μια πάρα πολύ μεγάλη περιοχή του Μουζακίου και της Αργιθέας. Ευκαιρίας δοθήσεις σήμερα που είναι εδώ και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, έχουμε ένα ακόμη δίκαιο αίτημα να έρθει ένα ακόμη ασθενοφόρο προκειμένου να καλυφθούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας η οποία αφενός είναι λησμονημένη, αφετέρου έχει «χτυπηθεί σκληρά» από τη μεγάλη καταστροφή του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού». Θα ήταν μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση και θα ενίσχυε ουσιαστικά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά ως Διοίκηση να την αναβαθμίσουμε και να τη θέσουμε γρήγορα σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης όπως της αξίζει».

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κ. Ν. Παπαευσταθίου

Αμέσως μετά, στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κ. Νίκος Παπαευσταθίου επισήμανε για το νέο «Τομέα 5»: «Είναι για μένα χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ως πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. αισθάνομαι πάντα την ανάγκηνα βρίσκομαι κοντά στους πολίτες, σε όλους εσάς και να σας πως ότι είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και για εμάς να βρισκόμαστε σε κάθε σημείο της πατρίδας. Μεγάλη επιθυμία όλων μας είναι το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β να βρίσκεται κοντά σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ένα ασθενοφόρο. Αυτοί όμως που το έκαναν, ξέρουν τη χρησιμότητά του, ξέρουν τι θα πει να μετράνε τα λεπτά μέχρι οι διασώστες μας να φτάσουν στο σημείο όπου υπάρχει ανάγκη να παραλάβουν έναν άνθρωπο, να τον διακομίσουν με ασφάλεια και με τις πολύτιμες γνώσεις που έχουν στον πλησιέστερο και καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό και μετά να συνεχίσουν στο επόμενο σήμα που θα λάβουν. Το Ε.Κ.Α.Β. είναι μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και οποιοσδήποτε στην χώρα μας έχει την τύχη να βρίσκεται σε έδρα της αισθάνεται ποιο ασφαλής. Στόχος είναι αυτή υπηρεσία να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και προφανώς τα δέκα άτομα όπως πολύ σωστά αναφέρατε κ. Δήμαρχε για την περιοχή σας (που ουσιαστικά λειτουργούν καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο ένα ασθενοφόρο) δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, εφόσον προκύψουν π.χ. δυο παράλληλα έκτακτα περιστατικά σε διαφορετικά σημεία. Γι΄αυτό βρίσκομαι εδώ, για να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε, να αυξήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε να γίνονται περισσότερες βάρδιες και να αισθάνεστε ακόμη πιο ασφαλείς στον τόπο σας. Θεσμικά, ως επιχειρησιακός πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β., έχω ήδη εισηγηθεί τις προσλήψεις που έγιναν μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Ειδικά για την περιοχή σας, λόγω της ευρύτητάς της, των πολλών χωριών και του δύσβατου χαρακτήρα, εισηγήθηκα την ενίσχυσή της. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και ότι σύντομα, με σωστή κατανομή θα μπορούμε να παρέχουμε στους κατοίκους ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας. Το Ε.Κ.Α.Β., από το 2019, έχοντας συνενωθεί με το παλιό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας είναι ο ένας και μοναδικός επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας. Σε άριστη συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς έχουμε έναν και μόνο στόχο… Να κρατάμε ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό, το οποίο όμως, παρά τις ατέλειες και τις ελλείψεις του, κατάφερε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συνεχή κύματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β., οι διασώστες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, όπως τα προηγούμενα 35 χρόνια προσπάθησαν και βρέθηκαν στο πλευρό όλων των συνανθρώπων που είχαν ανάγκη, θα κάνουν το ίδιο και στο μέλλον. Περισσότεροι στον αριθμό και ποιο καταρτισμένοι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του πάσχοντα ανθρώπου».

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ

Τέλος, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτης Σερέτης, σε σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε πως η διαδικασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο ευελπιστώντας ότι σε ένα χρόνο περίπου θα λειτουργήσει στην πόλη: «Πριν από 1,5 περίπου χρόνο ζήσαμε μια τραγωδία, τον «Ιανό», από την οποία όμως είμαι βέβαιος ότι τελικά θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί. Η συνεργασία μας με το Ε.Κ.Α.Β. είναι άριστη. Έχουμε ενισχύσει κι εμείς, ως Υ.Π.Ε., με τρία άτομα επικουρικό προσωπικό πληρώματα ασθενοφόρων, ώστε να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται για το νέο Τομέα. Ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας με τη βοήθεια του Δημάρχου Μουζακίου κ. Θ. Στάθη που μας έχει παραχωρήσει προσωρινά τη Μαθητική Εστία. Πρόκειται δε να εγκαταστήσουμε και Ειδικό Ακτινολογικό Μηχάνημα με σημαντικές προδιαγραφές. Το κυριότερο βέβαια είναι πως βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Σε άμεση συνεργασία με το Δήμαρχο, την τοπική κοινωνία και τους Υποδιοικητές μου φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο όπου μέσα σε έναν χρόνο περίπου να μπορέσει να λειτουργήσει η καινούργια δομή υγείας στην πόλη. Το έργο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, μετά από σχετικό νόμο του κράτους. Έγιναν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας, μένουν μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα διευθετήσει ο Δήμος προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Επίσης, θέλω να πω ότι ως Υ.Π.Ε. γκρεμίσαμε το παλιό Κ.Υ. και είμαστε διατεθειμένοι, έχουμε συμφωνήσει, να παραχωρήσουμε το νέο Κέντρο Υγείας στο Δήμο Μουζακίου».

Να σημειωθεί ότι χαιρετισμούς για τα εγκαίνια του νέου Τομέα Ε.Κ.Α.Β. στο Νομό Καρδίτσας απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και οι Βουλευτές κ. Γιώργος Κωτσός και κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για τη νέα παράταση για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας
Επόμενο άρθρο Το σωματείο οικοδόμων Καρδίτσας τιμά το Πολυτεχνείο