Ειδήσεις

Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για όλους τους Αγρότες


Η επιχορήγηση αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering, οι άδειες παραμονής εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων αποτελούν ορισμένα από τα θέματα τα οποία βρέθηκαν στην ατζέντα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιχορήγηση αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering έτσι ώστε να προχωρήσουν σε κατασκευή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Ο κ. Γεωργαντάς φάνηκε θετικός στην πρόταση του κ. Κωτσού, στον οποίο δήλωσε πως θα εξετάσει τη δυνατότητα να το προχωρήσει μέσα από τα σχέδια βελτίωσης.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Κωτσός αποτελεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο σε νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πως το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ καθώς θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο κ. Κωτσός, αναφέρθηκε επίσηςκαι στις άδειες παραμονής των εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών ζητώντας από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης τους να μείνουν σε έναν εργοδότη από ένα έτος που ισχύει σήμερα σε πέντε έτη όπως ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε στον Καρδιτσιώτη Βουλευτή ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα το εξετάσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η επέκταση στα πέντε έτη.

Επιπλέον, ο κ. Κωτσός ζήτησε από τον Υπουργό περεταίρω στήριξη για τους κτηνοτρόφους. Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυξάνει με 20 εκατομμύρια το κόστος στήριξης των κτηνοτρόφων καθώς θα ενισχύσει με επιδότηση 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2ου εξαμήνου του 2021.

Τέλος, ο κ. Κωτσός ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης καθώς πολλοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια νέα πρόσκληση. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον κ. Κωτσό ότι γνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο έτσι ώστε να δοθεί μία ικανοποιητική λύση.

Προηγούμενο άρθρο Εναρκτήρια εκδήλωση του Enterprise Europe Network-Hellas 2025
Επόμενο άρθρο Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο