Ειδήσεις

Επιτροπή Αγραφιωτών: Να διακοπούν εδώ και τώρα οι ισοπεδώσεις του Τύμπανου στην Αργιθέα


Ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον covid 19 καθιστούσαν αδύνατη τη μετακίνησή μας έξω από τα σπίτια μας και οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο εργασίας μας και τα καταστήματα τροφίμων, τα μηχανήματα συνέχιζαν ανενόχλητα την απαρχή της καταστροφής της συμβολικής κορυφής του Τύμπανου στην Αργιθέα.

Είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας ότι όσες φορές πήγαν να ξεκινήσουν εργασίες για την εγκατάσταση υποδομών που σχετίζονται με αιολικά εργοστάσια, οι κινήσεις των πολιτών κατέδειξαν με όλα τα έννομα μέσα και μάλιστα δικαιώθηκαν ότι οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές δεν τηρούν όλα όσα αναφέρει η σχετική νομοθεσία αλλά ακόμα και οι ίδιες οι δικές τους εγκεκριμένες μελέτες.

Στην περίπτωση του Τύμπανου, όπου η ΔΕΗ Ανανεωσιμες σπεύδει να κατασκευάσει υποσταθμό, για μήνες ολόκληρους είχε αρθεί ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα οι πολίτες να μπορούν να παρατηρούν τις εργασίες εάν είναι σύννομες αλλά και σύμφωνες με τις σχετικές μελέτες.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο κατεστραμμένος πλέον σε μεγάλο βαθμό Τύμπανος είναι ενδεικτική του τί πρόκειται να ακολουθήσει σε όλο το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων. Οι πάνω από 500 ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν η ΔΕΗ Ανανεωσιμες και άλλες εταιρίες, τα δεκάδες υδρο-ηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια, τα λεγόμενα συνοδά έργα από υποσταθμούς και πυλώνες θα μετατρέψουν την περιοχή σε εργοταξιακό χώρο και βιομηχανική ζώνη. Η καταστροφή συμπληρώνεται με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών «πάρκων»(αυτή η λέξη μπαίνει πάντα από τους επενδυτές για να χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι τους) σε όλον το θεσσαλικό κάμπο.

Με ποιο δικαίωμα όμως δίνονται οι βουνοκορφές σε εταιρίες για να κάνουν ό,τι θέλουν; Με ποιο δικαίωμα ακυρώνουμε το μοναδικό τοπίο της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας; Με ποιο σκεπτικό ακυρώνουμε οποιαδήποτε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μόνο και μόνο για να πουλήσουν κάποιες ξένες εταιρίες τη βιομηχανική τεχνολογία τους και κάποιες ελληνικές να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο κατασκευών και επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας;

Πριν ένα μήνα, στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητοποίηση στον Τύμπανο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δυνάμεις της αστυνομίας και ιδιωτική ασφάλεια της εταιρίας δεν επέτρεψαν στον κόσμο να προσεγγίσει τα σημεία που έχουν γίνει οι εκσκαφές. Ο κόσμος που είτε ήταν εκεί είτε διάβασε για το τι συνέβη  αγανάκτησε με την παρουσία της αστυνομίας στο βουνό και τη ρίψη δακρυγόνων, με το πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα για τον υποσταθμό και το αιολικό εργοστάσιο στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το ότι δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε στις θέσεις των εκσκαφών και με την ολική καταστροφή της περιοχής αυτής.

Οι εργασίες στον Τύμπανο πρέπει να γίνουν το παράδειγμα προς αποφυγήν για ό,τι σκοπεύουν να διαπράξουν σε όλη την Πίνδο. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-την άμεση διακοπή των εργασιών

-την έναρξη μιας ανοιχτής κοινωνικής διαβούλευσης σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Αγράφων πάνω στο ερώτημα «τί παρόν και μέλλον θέλουμε για τον τόπο μας»

Η περιοχή των Αγράφων, αυτός ο φυσικός, οικολογικός και ιστορικός θησαυρός, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξοδευτεί. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για όλη τη χώρα μας, όπου διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Αυτός ο θησαυρός είναι οι ρίζες μας για καθετί όμορφο που μπορεί να συμβεί.

Καλούμε και συμμετέχουμε στη Διαμαρτυρία στον Τύμπανο Αργιθέας στις 18 Ιουλίου στις 11:00 πμ.

(προσυγκέντρωση στις 9:00 πμ στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας)

Τα Άγραφα τα χρειαζόμαστε, τα Άγραφα μας χρειάζονται!

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα 300.000 ευρώ για την προστασία της δημόσιας υγείας με την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επόμενο άρθρο Αποκατάσταση βατότητας από την Π.Ε Καρδίτσας στο οδικό κύκλωμα Τυμπάνου