Ειδήσεις

Επιτυχημένη η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου


Το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα Αφροδίτη του Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ παρουσία πλήθους φίλων του βιβλίου έγινε η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας»που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία από 17 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022. Οργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας με τη συμπαράσταση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Με την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών, ο οποίος δόθηκε δωρεάν στο παραβρισκόμενο κοινό, ολοκληρώθηκε πλέον το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο και ήδη το  Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας άρχισε να προετοιμάζεται για το 9ο.

Την παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό της Καρδίτσας έκαναν τρεις σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι: Ο Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, η Ευανθία Στιβανάκη, Καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου   Αθηνών και ο Ευάγγελος Αυδίκος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και οι τρεις ομιλητές τόνισαν, ο καθένας από τη σκοπιά του, το σημαντικότατο περιεχόμενο του τόμου, ο οποίος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις 44 σημαντικών εισηγητών, Πανεπιστημιακών δασκάλων, διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών.

Μέσα από τις 574 σελίδες του βιβλίου, που επιμελήθηκαν ο Ευάγγελος Αυδίκος και η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, αναδεικνύονται πτυχές των καθοριστικών γεγονότων από το κάψιμο της Σμύρνης το 1922 μέχρι τις μέρες μας. Οι φίλοι του βιβλίου, οι ερευνητές και οι εκπαιδευτικοί μελετώντας τον τόμο των 574 σελίδων είναι σίγουροότι θα καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα, όσα συνέβησαν μετά τη Μικρασιατική και προκάλεσαν   μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν  τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους.

Την εκδήλωση παρουσίασης του τόμου χαιρέτησαν: Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Λία Ρoγκανάκη, o Δήμαρχος Σοφάδων καιεκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θάνος Σκάρλος και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπεριφέρειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Κωστής Νούσιος που διαβάσθηκε από τη συντονίστρια της εκδήλωσης.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καραγιάννης, ο Διευθυντής της ΑΝΚΑ Ευάγγελος Σακελλαρίου, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ΜένηΠαπανικολάου και Κατερίνα Σταθοπούλου, αντιπροσωπείες κατοίκων από τα προσφυγικά χωριά,Καππαδοκικό και Αμπελώνα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος μελών και φίλων του Απόλλωνα που γέμισαν ασφυκτικά την Αίθουσα Αφροδίτη του Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αχιλλέα Μπίμπιλα.

Τα 150 βιβλίαπου προέβλεψε ο σύλλογος ότι θα αρκούσαν, δυστυχώς δεν έφτασαν για όλους τους παραβρισκόμενους αναγνώστες. Όσοι δεν κατάφεραν να το προμηθευτούν,  μπορούν να περάσουναπό τα Γραφεία του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Βασιλικής Μετάξη  7 την  Πέμπτη 15 Ιουνίου 7-8 το απόγευμα για να το πάρουν.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΕΔ Θεσσαλίας: Η κλιματική κρίση και η επιρροή της στην αγροτική οικονομία της περιοχής
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Αριστοτέλη Σπάνια