Ειδήσεις

Επταήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητρόπολης στα παράλια της Μικράς Ασίας


Τα Μικρασιατικά παράλια επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ως επικεφαλής της επταήμερης προσκυνηματικής εκδρομής που πραγματοποιήθηκε από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου. Κληρικοί και ευλαβείς πιστοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως γνώρισαν από κοντά ευλογημένους και αγιασμένους τόπους όπου ο ελληνισμός ανέπτυξε ιδιαίτερο πολιτισμό, μεγαλούργησε, βίωσε την ορθόδοξη πίστη όπως αυτή μεταλαμπαδεύτηκε από τις ιεραποστολικές περιοδείες αλλά κυρίως δοκιμάστηκε σκληρά από την τουρκική θηριωδία. Λίγο πριν περάσουμε τα σύνορα και εισέλθουμε στην Τουρκία θερμή υποδοχή μας επεφύλαξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ . Παντελεήμων στο κέντρο της πόλεως με ένα πλούσιο γεύμα. Με την ευλογία του συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Σταθμοί της ιεράς αποδημίας μας το Τσανάκκαλε , η Ίμβρος , το Αϊβαλί , η Σμύρνη , η Έφεσος , η Πέργαμος και τα πέριξ χωριά αυτών. Κάθε τόπος με το δικό του ένδοξο παρελθόν ανέδιδε το ελληνορθόδοξο μύρο μιας ιστορίας που οι σελίδες της δεν παρεδόθησαν στην λήθη αλλά συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό και ανόθευτο το κράμα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.

Πλήθος επισκέψεων σε μουσεία και ιστορικούς τόπους ζωντάνεψαν στην μνήμη μας χωρία της Καινής Διαθήκης που η εκκλησίας μας μνημονεύει στις λειτουργικές της Συνάξεις και οι πιστοί μελετούν σε υπομνήματα των μεγάλων Πατέρων.

Με αδελφικά αισθήματα και πλούσια φιλοξενία μας υπεδέχθησαν ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, οι οποίοι με απλότητα και αγαπητική διάθεση μας περιέγραψαν την αγωνία και την προσπάθεια που απαιτείται για να κρατηθεί αναμμένο το κανδήλι της ορθόδοξης πίστης μας. Συμπροσευχηθήκαμε μαζί τους στη Θεία Λειτουργία, λάβαμε την ευλογία τους, ακούσαμε με συγκίνηση τα όσα μας διηγήθηκαν και κρατήσαμε ευλαβικά στην ψυχή μας το αίτημά τους για θερμή προσευχή στον Θεό ώστε να ενδυναμώνονται στην ποιμαντική τους διακονία.

Περπατήσαμε στην προκυμαία της Σμύρνης, εκεί όπου Έλληνες αδελφοί μας βίωσαν τον ξεριζωμό και την σφαγή. Εκεί όπου οι φλόγες κατέκαψαν αρχοντικές οικίες, ορθόδοξους ναούς, αλλά δεν μπόρεσαν να αφανίσουν την πίστη στον Χριστό και τους Αγίους Του. Τα αγιασμένα χώματα που τα περιδιάβηκε ο απόστολος των εθνών Παύλος κομίζοντας το ευαγγελικό μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας, δέχθηκαν και την δική μας παρουσία οι οποίοι σπεύσαμε να γνωρίσουμε από κοντά μνημεία του ελληνορθόδοξου χριστιανισμού που ανέδειξαν με ενάργεια τις αλήθειες της πίστεώς μας. Μπορεί ο χρόνος να διαβρώνει και να μεταβάλλει την υλικότητα των πραγμάτων, να μεταμορφώνει οικοδομήματα σε υπερσύγχρονα κτίρια αλλά αυτό που αποκομίσαμε επιστρέφοντας στον τόπος μας είναι αυτό που ο Κύριός μας είπε με ηρεμία στο κατά Λουκάν ιερό ευαγγελίο «Αν αυτοί σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται»(Λουκ. 19, 40). Οι καταπράσινοι ελαιώνες, τα λιγοστά δυστυχώς κωδωνοστάσια, τα κύματα του Αιγαίου που θωπεύουν τα μικρασιατικά παράλια θα μαρτυρούν το γνήσιο ελληνορθόδοξο πνεύμα που με την χάρη του Θεού μεγαλούργησε, δημιούργησε υψηλής αισθητικής πολιτισμό μα πολύ περισσότερο ανακαίνισε ανθρώπους για να εισέλθουν στην αιωνιότητα μέσα από συνθήκες πίστεως, ομολογίας και μαρτυρίου.

Η Ιερά μας Μητρόπολη με την χάρη Του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Τιμοθέου θα συνεχίσει να διοργανώνει προσκυνηματικές εκδρομές των οποίων η σπουδαιότητα από πολλούς αμφισβητείται ωστόσο η ευλογία που προσφέρουν στη ζωή του χριστιανού είναι πλούσια καθώς μέσα από αυτές τις επισκέψεις ο πιστός ενισχύει την πίστη του, θωρακίζεται πνευματικά, αποκτά ομολογιακή συνείδηση και ατενίζει “ιδίοις όμμασι” τα θεμέλια της χριστιανικής πίστεως.

 

Προηγούμενο άρθρο Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού WTM 2022 στο Λονδίνο
Επόμενο άρθρο Χρυσό βραβείο για το Fashion City Outlet στα social media awards 2022!