Ειδήσεις

Έργα αποκατάστασης στον Δήμο Πλαστήρα


Για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης μετά τις τελευταίες θεομηνίες όπως επίσης και για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων μίλησε ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη. Πιο αναλυτικά, τόνισε τα ακόλουθα:

Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών

Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ο δήμαρχος δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης σοβαρές, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ.

Είναι δύο μεγάλες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε στο Μορφοβούνι που είχαμε και την πιο σοβαρή κατολίσθηση που είχε ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ζημιές.

Θυμίζω απλά ότι έχουμε 24 σπίτια ακατοίκητα. Είναι χαρακτηρισμένα ΄΄κόκκινα΄΄ και 40 περίπου είναι ΄΄κίτρινα΄΄.

Εκεί ολοκληρώθηκε και ένα προστατευτικό τείχος το οποίο ουσιαστικά θωρακίζει την Κοινότητα και αμέσως προχωρά η κατασκευή ενός δικτύου που θα συλλέγει τα όμβρια ύδατα και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουμε την ευστάθεια του οικισμού.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο υποδομής για το Μοσχάτο που και εκεί είχαμε μια επιχείρηση η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς και έχουμε, αυτή τη στιγμή, τρία σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι σε κίνδυνο.

Πιστεύουμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού του τειχίου και κατά αυτόν τον τρόπο τα πρώτα άμεσα έργα για την αποκατάσταση αυτών των δύο σοβαρών κατολισθήσεων αντιμετωπίζονται.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι το έργο δεν σταματάει εδώ. Το αντίθετο.

Έχουμε μελέτες σε εξέλιξη έτσι ώστε να θωρακίσουμε τα χωριά μας επιπλέον απέναντι στον κίνδυνο της κατολίσθησης.

Και, βεβαίως, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για μια γεωλογική μελέτη για να δούμε ποιο είναι το γεωολογικό υπόβαθρο εδικά του Μορφοβουνίου που το πρόβλημα είναι εστιακό σε συγκεκριμένη περιοχή, όπως είναι το Μοσχάτο, και για το λόγο αυτό ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αναθέσουμε γεωλογική μελέτη ώστε να δούμε το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής και από τα εργαστηριακά αποτελέσματα που θα προκύψουν να δούμε ποιες θα είναι οι τεχνικές λύσεις και οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε».

 

Δωρεάν οικόπεδα στους πληγέντες

Σε ό,τι αφορά στη στεγαστική αποκατάσταση, ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος επεσήμανε τα εξής:

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε στο πλευρό των πληγέντων όπως είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό όλων των πληγέντων του Θεσσαλικού κάμπου, της Θεσσαλίας γενικότερα που έχουν πληγεί  από αυτό το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, τον Daniel.

Εμείς είπαμε από την αρχή ότι ο Δήμος θα δώσει δημοτική έκταση, οικόπεδα, στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Γιατί το μέρος στο οποίο ήταν κτισμένο το σπίτι, γεωολογικά είναι προβληματικό ούτως ώστε όσοι θέλουν να κτίσουν στο συγκεκριμένο χωριό, να μην φύγουν δηλαδή από το Μορφοβούνι, να έχουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο που είναι και σταθερός αλλά και με περισσότερες ευκολίες, προσβάσιμος και γενικότερα είναι σε πιο καλό μέρος.

Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει. Ήδη, είμαστε σε συνεννόηση με τους μελετητές γιατί αυτό χρειάζεται ουσιαστικά πολεοδομική οριοθέτηση και πρέπει να γίνει επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου του Μορφοβουνίου.

Σε αυτή τη φάση είμαστε, στην επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Εκτιμούμε ότι μετά από λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και με την πολεοδόμηση της συγκεκριμένης έκτασης θα αρχίσει να γίνεται δωρεάν διανομή οικοπέδων.

Θέλω να πω ότι είμαστε από τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος Δήμος, ο οποίος βγήκε και έδωσε άμεσα δωρεάν έκταση για να μετεγκατασταθούν οι πληγέντες».

 

Κατολισθητικά φαινόμενα και καθιζήσεις

Στην περιοχή δεν λείπουν ούτε τα κατολισθητικά φαινόμενα ούτε οι καθιζήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Πλαστήγρα υπογράμμισε τα κάτωθι:

«Δυστυχώς για εμάς, δεν είναι δικό μας μόνο χαρακτηριστικό. Δυστυχώς, η περιοχή των Αγράφων χαρακτηρίζεται από κατολισθητικά φαινόμενα και μιλάμε από την περιοχή των Τρικάλων μέχρι την Καρδίτσα, Ευρυτανία μέχρι και το Αγρίνιο.

Στον Δήμο μας έχουμε ήδη δύο χωριά τα οποία είναι κατολισθένοντα. Μιλάμε για το Λαμπερό το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα η μετεγκατάσταση. Είναι περίπου 45 χρόνια. Ελπίζουμε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Είναι ένα «γεφύρι της Άρτας», ένας «γόρδιος δεσμός» που δεν έλυσε ποτέ κανένας.

Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2024 θα το λύσουμε εμείς.

Όπως επίσης είναι η Κερασιά για την οποία έχει αντιμετωπιστεί σε έναν μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με την κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου.

Είναι η Ράφηνα, η Καρίτσα, το Μέγα Ρέμα, οικισμοί, δηλαδή, που έχουν δώσει κατολισθήσεις περιορισμένης έκτασης. Ίσως κεντρικότερο το πρόβλημα είναι στο Πλακωτό, στην Αγία Μαρίνα όπου εκεί έχουν οχτώ σπίτια τα οποία κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα. Έχει αναγνωριστεί η περιοχή πληγείσα και είμαστε στην ίδια διαδικασία που βρισκόμαστε και για το Μορφοβούνι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι ΄ αυτούς τους ανθρώπους.

Και, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα δεν είναι με αυτό που έχει γίνει ως ζημιά.

Εμείς θεωρούμε ότι ακριβώς επειδή η περιοχή γενικότερα είναι υπό προϋποθέσεις κατολισθήσιμη, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια μελέτη για τη διευθέτηση των νερών της βροχής, των όμβριων υδάτων όπως λέγονται, και τη διευθέτηση των χειμάρρων που σχηματίζονται μέσα από τα χωριά έτσι ώστε να ενισχύσουμε την ασφάλεια.

Τέτοια μελέτη, παράλληλα με το Μορφοβούνι, θα ξεκινήσει για το Μεσενικόλα και για το Μοσχάτο σε επόμενη φάση και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Κοινότητες».

 

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Κουρέτας: Ζητώ από όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να σταθούν αρωγοί στους πλημμυροπαθείς
Επόμενο άρθρο Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου