Ειδήσεις

Έργο προστασίας από κατολισθητικά φαινόμενα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα


Υπογράφθηκε στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα η σύμβαση για ένα σημαντικό έργο προστασίας από κατολισθητικά φαινόμενα που έγιναν με τις καταστροφικές πλημύρες Daniel και Elias. Πρόκειται για σειρά παρεμβάσεων στο ρέμα της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής, στις απολήξεις του οικισμού Μορφοβουνίου. Η περιοχή έχει ιστορικό κατολισθήσεων, ενώ πρόσφατα αφανίστηκαν κυριολεκτικά τρία σπίτια, ενώ ως από θαύμα σώθηκε ένοικος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μορφοβούνι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από τον Danielκαι μέχρι στιγμής από το δευτεροβάθμιο κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ 25 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοικία (κόκκινα) και πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 64 σπίτια κρίθηκαν επισκευάσιμα (κίτρινα). Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, έκτακτη πίστωση που εξασφαλίστηκε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών.

Ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η εταιρία «Μυλωνάς και υιοί ΟΕ» μετά απόπρόσκληση σε 8 εταιρίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016. Το φυσικό αντικείμενο αφορά κατασκευή τοίχων αντιστήριξης.

Η χρηματοδότηση είναι από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα αναφέρει: «Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά ένα πολύ δύσκολο έργο από τεχνικής πλευράς. Πρόκειται για σημείο με ανύπαρκτη πρόσβαση σε μηχανήματα έργων, μεταφοράς υλικών και εκτέλεσης εργασιών. Πρόκειται για περιοχή με προβληματικό γεωλογικό υπόβαθρο με ιστορικό κατολισθήσεων από πολλά χρόνια. Με την παρέμβαση αυτή εκτιμούμε ότι ενισχύεται η ευστάθεια του οικισμού και η ασφάλεια του Μορφοβουνίου. Επιπλέον το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο διότι αποτελεί προϋπόθεση για να αποκαταστήσουμε της πρόσβασης στο ανατολικό τμήμα του χωριού, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο και με ανοιχτές πληγές από τις κατολισθήσεις και έπεται η συνέχεια.»

Προηγούμενο άρθρο Παράταση πληρωμής των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ μετά από πρόταση του Γιώργου Κωτσού
Επόμενο άρθρο Αύξηση της θερμοκρασίας και πιο συχνά ακραία φαινόμενα - Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8