Ειδήσεις

Ερωτήσεις & απαντήσεις για τη φοίτηση των μαθητών στο Μουσικό Σχολείο


Πώς μπορεί να εγγραφεί κάποιος στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας; Με δύο τρόπους: α)Με «εισαγωγικές εξετάσεις». Είναι οι μουσικές δοκιμασίες που απευθύνονται στους υποψηφίους απόφοιτους της ΣΤ’ Δημοτικού και διεξάγονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

β) Με «κατατακτήριες εξετάσεις». Είναι οι μουσικές δοκιμασίες που απευθύνονται σε υποψηφίους που είναι απόφοιτοι της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και της Α’, Β’ Λυκείου και διεξάγονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο.

Πότε υποβάλλονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους;

Οι γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών υποβάλλουν αίτηση στη Δ/νση του Μουσικού Σχολείου, από 1-30 Μαΐου κάθε έτους.

Χρειάζεται κανείς να έχει μουσικές γνώσεις για να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο;

Όχι. Για να γίνει δεκτός ένας μαθητής στο ΜΣ δεν είναι απαραίτητο να παίζει ένα μουσικό όργανο ή να γνωρίζει μουσική. Οι εισαγωγικές εξετάσεις ανιχνεύουν αν το παιδί διαθέτει μουσικές δεξιότητες και εμπειρίες.

Τί εννοούμε όταν λέμε μουσικές δεξιότητες;

Ρυθμική, φωνητική και ακουστική αντίληψη. Ο μαθητής τραγουδάει, χορεύει, ακούει μουσική. Μπορεί να συνοδεύσει το τραγούδι του και να επαναλάβει με παλαμάκια έναν ρυθμό; Όλα αυτά αποτελούν μουσικές δεξιότητες.

Ποιές είναι οι εξετάσεις που χρειάζεται να δώσει ο υποψήφιος μαθητής της Α’ Γυμνασίου;

Οι υποψήφιοι μαθητές αξιολογούνται σε απλά θέματα: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό Όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό).

Χρειάζεται ειδική προετοιμασία γι’ αυτές τις εξετάσεις;

Το Μουσικό Σχολείο φροντίζει και γι’ αυτό. Καλεί τους υποψήφιους μαθητές πριν τις εξετάσεις και τους προετοιμάζει στα αντικείμενα που πρόκειται να εξεταστούν.

Πόσο αδιάβλητες και αντικειμενικές είναι οι εξετάσεις;

Τα θέματα καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και έρχονται σφραγισμένα τις ημέρες των εξετάσεων, ενώ οι εξεταστές και οι επιτηρητές καθηγητές προέρχονται από μουσικά σχολεία άλλων περιοχών.

Αν σε κάποιον αρέσει η μουσική, αλλά δεν έχει μουσικές γνώσεις κι ούτε παίζει κάποιο όργανο, θα τα καταφέρει στο Μουσικό Σχολείο;

Ασφαλώς και θα τα καταφέρει. Αρκεί να του αρέσει η μουσική και να θέλει να μάθει.

Κάποιος μαθητής έχει μουσικές γνώσεις και συνεχίζει να παρακολουθεί μουσικά μαθήματα. Γιατί να έρθει στο Μουσικό Σχολείο;

Το ΜΣ προσφέρει μια σφαιρική και πολύπλευρη γνώση γύρω από τη μουσική. Ακόμη και αν ένα παιδί έχει μουσική παιδεία, στο ΜΣ θα έχει την ευκαιρία να μάθει, να δει και να ακούσει πολλά περισσότερα σε σχέση με τη μουσική.

Στο Μουσικό Σχολείο φοιτούν μόνο όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές;

Το   Μουσικό Σχολείο είναι ενιαία σχολική μονάδα (Γυμνάσιο-Λύκειο). Όπως και τα Γενικά Σχολεία, έτσι και το ΜΣ ακολουθεί το ίδιο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο, οι μαθητές επιλέγουν την ομάδα προσανατολισμού που επιθυμούν να ακολουθήσουν και δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις για να εισαχθούν σε οποιαδήποτε  σχολή επιθυμούν (και όχι μόνο σε Μουσικές Πανεπιστημιακές Σχολές).

Πόσο διευρυμένο είναι το ωράριο του Μουσικού Σχολείου; Τα παιδιά απασχολούνται στο ΜΣ μία ή δυο διδακτικές ώρες την ημέρα περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία γενικής παιδείας. Όμως συμμετέχουν σε δραστηριότητες εποικοδομητικές και ευχάριστες που τους ξεκουράζουν και επιστρέφουν σπίτι αφού έχουν πάρειτο μεσημεριανότουςγεύμα.

Oι γονείς που ενδιαφέρονται για την εγγραφή των παιδιών τους (μαθητών της Στ Δημοτικού) στην Α’ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, μπορούν μέχρι και 31 Μαΐου 2021 να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση προς το Σχολείο, την οποία μπορούν να  βρουν και να συμπληρώσουν ακολουθώντας το σχετικό σύνδεσμο που υπάρχει στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας του Σχολείου.

Για κάθε πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία της αίτησης οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο του Μουσικού Σχολείου 2441073970 ή να αποστείλουν email στη διεύθυνση gymmkard@sch.gr

Αιτήσεις μέχρι τηνΔευτέρα31Μαΐου.

 

Προηγούμενο άρθρο Τι έδειξαν οι έλεγχοι για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Επιστολή-παρέμβαση του ΕΒΕ Καρδίτσας προς το Υπουργείο Οικονομικών