Ειδήσεις

Ερώτηση ΚΚΕ: Αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Ιανός σε Ρούσο, Αμπελικό και Καλλίθηρο


Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από τις περυσινές πλημμύρες του Ιανού στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας, σε χωράφια, γέφυρες και σπίτια.

Το Ρούσο ήταν το χωριό που πλημμύρισε από τα πρώτα και αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν ακόμη και σε στέγες προκειμένου να προστατευθούν από τα ορμητικά νερά από την υπερχείλιση του ρέματος Καράμπαλη, που για δεκαετίες ήταν ακαθάριστο.

Η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα κατέρρευσε ολοκληρωτικά και η επικοινωνία των κατοίκων του Αμπελικού γίνεται μέσω Καλλιθήρου, από μια μικρή γέφυρα στα όρια του οικισμού της κοινότητας. Από τη γέφυρα αυτή διέρχονται και τα βαριά οχήματα παρακείμενου λατομείου και οι μαθητές του Αμπελικού και πρόσφατα συνέβη και ατύχημα από την αύξηση της κίνησης οχημάτων μέσα στο χωριό και ζημιές στα οδοστρώματα από τα βαριά οχήματα.

Τα κοινοτικά συμβούλια Καλλιθήρου και Αμπελικού και οι κάτοικοι των δυο χωριών, σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για τη σταθερότητα της γέφυρας, που είναι επιβαρυμένη λόγω υποσκαφής του ανατολικού βάθρου και των επιχωμάτων πρόσβασης από την πλημμύρα του Ιανού. Ήδη έχουν εμφανιστεί ρωγμές στο επίχωμα πρόσβασης και κινδυνεύει να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο για τη ζωή όσων τύχει να διέρχονται από αυτή.

Ακόμα και σήμερα, πάνω από δώδεκα μήνες μετά τις πλημμύρες, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία για την κατασκευή της γέφυρας Αμπελικού, ούτε για την επιδιόρθωση της γέφυρας Καλλιθήρου. Επίσης το ρέμα, που σημειωτέο περνάει δίπλα στα σπίτια του Καλλιθήρου και του Ρούσου, δεν έχει ακόμα καθαριστεί. Όλα τα φερτά του ΙΑΝΟΥ, πέτρες, χώματα, κορμοί δέντρων κλπ, είναι μέσα στην κοίτη του ρέματος και οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα ξαναπλημμυρίσουν στην επόμενη χειμερινή μπόρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση:

  1. Για τον άμεσο έλεγχο και επιδιόρθωση της γέφυρας Καλλιθήρου;
  2. Για τον άμεσο καθαρισμό του ρέματος Καράμπαλη για να μην ξαναπλημμυρίσουν τα χωριά και κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες;
  3. Για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της γέφυρας Αμπελικού;

Οι Βουλευτές, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω

Προηγούμενο άρθρο Έρχονται βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ο Θ. Παππάς πρωταθλητής τάβλι Ελλάδος 2021