Ειδήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα λειτουργίας στην Ουρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καρδίτσας


Σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση και μειωμένη λειτουργικότητα βρίσκεται η Ουρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καρδίτσας. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί στην κλινική μόνο ένας διευθυντής ουρολόγος και ένας επικουρικός επιμελητής Β’ που εργάζεται σε αυτή τη θέση εδώ και εφτά (7) χρόνια. Ο συγκεκριμένος ουρολόγος έχει καταλάβει μόνιμη θέση στην κλινική εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά καθυστερεί η έκδοση του Φ.Ε.Κ. διορισμού του.

Εδώ και τρία χρόνια η κλινική λειτουργεί με αυτούς τους γιατρούς, (τότε είχε παραιτηθεί ο τρίτος μόνιμος ουρολόγος για να καταλάβει θέση σε άλλο νοσοκομείο). Οι συνολικές οργανικές θέσεις της κλινικής είναι τέσσερις από το Δεκέμβριο του 2020 οπότε και έγινε αύξηση των οργανικών από τις τρεις (οργανισμός- Φ.Ε.Κ. 2012) με ανακατανομή ανάμεσα σε άλλες κλινικές.

Εδώ και τρία χρόνια η κλινική εφημερεύει μόνο 15 ημέρες κάθε μήνα, με ότι σημαίνει αυτό για την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής που αναγκάζεται πολλές φορές να απευθύνεται σε νοσοκομεία άλλων νομών της Θεσσαλίας. Ακόμα και χωρίς να εφημερεύουν οι υπηρετούντες ουρολόγοι πολλές φορές χρειάζεται να εργαστούν στο νοσοκομείο για έκτακτα περιστατικά είτε της ουρολογικής, είτε άλλων κλινικών είτε του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Στη διάρκεια της πανδημίας στο χώρο της Ουρολογικής Κλινικής έχουν συστεγαστεί εκ περιτροπής η Γυναικολογική Κλινική (μέχρι και σήμερα), η Οφθαλμιατρική και η ΩΡΛ Κλινική. Επίσης, για διάστημα περίπου ενός μήνα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2021 στην Ορθοπεδική Κλινική, στον ίδιο χώρο των 16 κλινών συστεγάστηκαν οι κλινικές Ουρολογική, Χειρουργική, Ορθοπεδική και Οφθαλμιατρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κλινική πραγματοποιούνται περίπου 30 χειρουργεία το μήνα με δύο μόνο μέρες χειρουργείων την εβδομάδα και ενώ πλέον το μισό μήνα δεν πραγματοποιούνται επεμβάσεις λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών και επομένως της αδυναμίας ασφαλούς μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών. Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων είναι μειωμένος περίπου στο μισό συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια που εργαζόταν και ο τρίτος ουρολόγος και η κλινική εφημέρευε όλο το μήνα.

Παράλληλα στην κλινική λειτουργεί τακτικό εξωτερικό ιατρείο δύο φορές την εβδομάδα και άλλη μία μέρα λειτουργεί ουρολογικό ογκολογικό ιατρείο. Παράλληλα με το τακτικό ιατρείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα πραγματοποιούνται δεκάδες κυστεοσκοπήσεις και βιοψίες, που είναι επεμβατικές πράξεις με ημερήσια νοσηλεία.

Όπως γίνεται κατανοητό η έλλειψη ουρολόγων από τη μία και οι αυξημένες ανάγκες και η κίνηση της κλινικής από την άλλη δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του τμήματος. Πολλά ραντεβού τόσο για τα εξωτερικά ιατρεία όσο και για χειρουργικές επεμβάσεις καθυστερούν σημαντικά.  Στις μέρες μη εφημέρευσης της κλινικής οι ασθενείς απευθύνονται ως έκτακτα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία όμορων νομών. Οι γιατροί εργάζονται μόνιμα εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες εντατικοποίησης, άγχους, στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία πρόσληψης του ουρολόγου και να προσληφθούν σε μόνιμη θέση εργασίας τουλάχιστον δυο ακόμα ουρολόγοι

Να στελεχωθεί πλήρως η Ουρολογική Κλινική με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να καλύπτει όλες τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας: Συνάντηση εργασίας για τη σχολική διαρροή σε εκπαιδευτικές μονάδες
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου