Ειδήσεις

Εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Φθιώτιδα – Λήψη μέτρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας


            Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει ότι, εξαιτίας των κρουσμάτων ευλογιάς που σημειώθηκαν σε εκτροφές αιγοπροβάτων στη Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφάσισε την λήψη των ακόλουθων μέτρων:

 1. Μετακινήσεις ζώντων ζώων

Απαγορεύεται, η για οποιοδήποτε λόγο, μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή), όλων των ειδών των ζώων, ήτοι αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων, από και προς την ΠΕ Φθιώτιδας.

 1. Μεταφορά γάλακτος προς μεταποιητικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Φθιώτιδας δεν θα παραλαμβάνουν γάλα και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικότερα τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από την απαγορευμένη ζώνη θα πρέπει:

 • να είναι οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις επιμέρους ζώνες προστασίας και επιτήρησης, τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες δίχως να παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και καθαρές περιοχές.
 • πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση.
 • μετά δε την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος
 • Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό, που να απολυμαίνει επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
 • Τα οχήματα όταν φτάνουν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και μετά να πραγματοποιούν το επόμενο δρομολόγιο.
 1. Ζωικά υποπροϊόντα
 • Απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
 • Επιτρέπεται η μεταφορά προς εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζωικών υποπροϊόντων μόνο υλικών Κατηγορίας 3 και μόνο εφόσον προέρχονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
 • Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης μόνο κατόπι βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο
Επόμενο άρθρο Όλοι μαζί στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα το Σάββατο 16/12