Σε έναν τόπο ποτισμένο από την πίστη, τη θυσία και την ιστορική μνήμη, η χθεσινή ημέρα συνδύασε δύο σημαντικές στιγμές: την τιμή προς τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον εξ Αγαρηνών και την απόδοση τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ένωση του Φαναρίου με τον εθνικό κορμό.
Την Τρίτη 18 Αυγούστου 2026, ιερά μνήμη του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών, εν Καπούα αθλήσαντος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Τ.Κ. Καππά.
Κατά το κήρυγμά του, στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα της ζωής και του μαρτυρίου του Αγίου, συνδέοντάς το με τη διακονία της καταλλαγής, όπως αυτή προβάλλεται μέσα από το Αποστολικό Ανάγνωσμα. Η καταλλαγή με τον Θεό, με τους συνανθρώπους και με τον ίδιο μας τον εαυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση της χριστιανικής ζωής, καθώς η αμαρτία είναι εκείνη που δημιουργεί απομάκρυνση, εσωτερική ακαταστασία και διχασμό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος προβάλλει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που επέλεξε να αλλάξει ριζικά την πορεία της ζωής του. Ο νεαρός Σαΐμ, γιος μπέη, γνώρισε την πίστη στον Χριστό, βαπτίστηκε Κωνσταντίνος και, μέσα από την πνευματική του πορεία, οδηγήθηκε σε μια διαφορετική στάση απέναντι στην αδικία και την πνευματική κατάσταση της εποχής του. Η επιλογή του να ακολουθήσει τον Χριστό και να καταθέσει τη ζωή του για την πίστη αποτέλεσε έμπρακτη μαρτυρία ότι η παρουσία του Χριστού μπορεί να μεταστρέψει τον άνθρωπο και να δημιουργήσει μέσα του τις προϋποθέσεις για μετάνοια, συγχώρηση, αγάπη και εμπιστοσύνη στον Θεό.
Β.Γ.













