Ειδήσεις

Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός του 1ου ΕΠΑΛ Μουζακίου


To 1ο ΕΠΑΛ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ (δράση ΚΑ1) με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000072459, στον εκπαιδευτικό οργανισμό MECBLTD στη Μάλτα. Στο πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνικές (VR/AR) και μέθοδοι Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης (σύγχρονη/ασύγχρονη) για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΠΑΛ», συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε μαθητές (15) του σχολείου με δυο (2) συνοδούς καθηγητές, καθώς και οκτώ (8) εκπαιδευτικοί. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η 1η φορά που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ δράσης ΚΑ1 εκπαιδευόμενοι του ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 2 ροές (ομάδες κινητικότητας) ώστε να μην διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Η 1η ροή διεξήχθη τον Απρίλιο (10/4 έως 23/4/2023), στην οποία συμμετείχαν 15 μαθητές, 2 συνοδοί αυτών και 2 εκπαιδευτικοί.

Η 2η ροή διεξήχθη τον Δεκέμβριο (2/12 έως 15/12/2023), στην οποία συμμετείχαν 6  εκπαιδευτικοί.

Είναι μάλιστα το 4οευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ της δράσης ΚΑ1 που υλοποιεί το σχολείο (προηγούμενα ήταν το 2014, 2015, 2017).

Τα προγράμματα κινητικότητας Erasmus+, χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και αξιολογούνται από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού κάθε χώρας- μέλους που για την Ελλάδα είναι τοΊδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το 1ο ΕΠΑΛ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ είχε ευθύνη τη συνολική οργάνωση και διαχείριση. Το σχολείο μας, ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, παρέχει μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βελτίωση των γνώσεων και των εμπειριών των εκπαιδευτικών και των μαθητώντου.

Η συμβολή της MECBLTDως εταίρου υποδοχής ήταν αποφασιστική στην υλοποίηση του προγράμματος. Είχε την ευθύνη της οργάνωσης της εκπαίδευσης με υλοποίηση δομημένων σεμιναρίων και  τεχνικών επισκέψεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η γλώσσα εργασίας κατά την διάρκεια της κινητικότητας ήταν η Αγγλική.Οι ανάγκες πιθανής διερμηνείας (όταν χρειάστηκε) καλύφθηκαν από συμμετέχοντες καθηγητές και συνοδούς. Όμως αξίζει να τονιστεί ότι το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας των συμμετεχόντων ήταν ήδη αρκετά ικανοποιητικό για την επιτυχή υλοποίηση των σεμιναρίων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνονταν σε δυο τύπους κινητικότητας: α) targetgroupμαθητών (Short-termlearningmobility of VET learners) και β) εκπαιδευτικών (Courses and training).

Περιλάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες: α) Διδακτικά σενάρια με ΤΠΕ, β) Χρήση συσκευών κινητής τεχνολογίας, γ) Εργαλεία συγγραφής εκπαιδευτικού υλικού, δ) Web 2.0 tools και εφαρμογές, ε) e-Docs, ζ) Εικονική πραγματικότητα (VR), η) Επαυξημένη πραγματικότητα (AR), ι) Λογισμικά σχεδιασμού μοντέλων, κ) Πλατφόρμες Ασύγχρονης &Σύγχρονης επικοινωνίας, λ) ΨηφιακήΑσφάλεια και Εμπιστοσύνη, μ) Αξιολόγηση

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας των μαθημάτων έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης για την πιστοποίηση των γνώσεων που αποκόμισαν.

 

Προηγούμενο άρθρο Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας
Επόμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Καρδίτσης για τους μαθητές της Ενορίας