Ειδήσεις

Εξαγωγές: Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και το 2024 – Άρθρο της Έλενας Καματέρη, Γενικής διευθύντριας του ΣΘΕΒ


 Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους στις διεθνείς αγορές, παρά τις πληθωριστικές και άλλες πιέσεις, και αποτελούν, δίχως αμφιβολία πλέον, τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας.

Καλούνται όμως να αντιμετωπίσουν σημαντικότατες προκλήσεις κυρίως όσον αφορά τη γεωπολιτική αστάθεια και συνεπώς τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, την ενέργεια και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής τις οποίες βιώσαμε πριν λίγους μήνες  στη Θεσσαλία. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα υψηλά επιτόκια και η πληθωριστική κρίση που προκαλεί μια αναπόφευκτη κάμψη της ζήτησης, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές που είναι παραδοσιακά οι βασικοί αποδέκτες των ελληνικών εξαγωγών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τις αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι φτάσαμε και στη χρονιά ορόσημο 2022 με τα 54,6 δις ελληνικών εξαγωγών και έτσι θα θέλαμε τα πράγματα να παραμείνουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023, η αξία των συνολικών εξαγωγών ανήλθε σε €47,19 δις. που σημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα κλείσουν για το 2023 μειωμένες σε σχέση με το 2022 αλλά σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε απόλυτες τιμές. Ο δε πολυπαθής, λόγω των φυσικών καταστροφών, κλάδος της αγροδιατροφής σημειώνει έως τώρα μικρή αύξηση επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας.

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα βιώσουν την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων και των πολυάριθμων παραμέτρων που είναι ευμετάβλητοι και δύσκολα προβλέψιμοι. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου μέσα στο 2024 είναι αισιόδοξες και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες και οι θεσσαλοί  εξαγωγείς θα διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους και θα συνεχίσουν να μάχονται για τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών. Πιστεύουμε στις δυνατότητές τους, και είμαστε σίγουροι πως μεσο-μακροπρόθεσμα οι ελληνικές εξαγωγές θα σημειώσουν αύξηση. Το ζητούμενο όμως δεν είναι ο εφησυχασμός σε αισιόδοξες προβλέψεις και προηγούμενες επιδόσεις. Άλλωστε, δε γίνεται κάθε χρονιά να σπάει το ρεκόρ της προηγούμενης. Το σημαντικό είναι η δυναμική των πράγματων έτσι όπως δημιουργήθηκε να συνεχιστεί και να βελτιωθεί περαιτέρω.

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν αυξήσει το αποτύπωμά τους στις ξένες αγορές και τα περιθώρια βελτίωσης της θέσης μας είναι μεγάλα. Η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου μπορεί να μεγιστοποιηθεί, η έρευνα μπορεί να αφομοιωθεί στην  παραγωγή και να προκύψουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και οι άνθρωποι της βιομηχανίας μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν εξαγωγικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

Η μάχη της εξωστρέφειας κερδίζεται από την υιοθέτηση μιας εξαγωγικής κουλτούρας που ωθεί την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους και να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές στη δομή και τη φιλοσοφία τους.

Για τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και για τους φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις η κουλτούρα αυτή υπάρχει και προάγεται. Οι επιχειρήσεις που εξάγουν αλλά και αυτές που διερευνούν την πιθανότητα να εξάγουν έχουν μια ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητές μας . Αυτοί που έχουν τολμήσει και έχουν καταστήσει τον εαυτό τους εφάμιλλο ανταγωνιστή σε διεθνείς αγορές, όχι μόνο απογειώνουν τα μεγέθη τους αλλά δημιουργούν και ένα ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική και  την εθνική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, ο ΣΘΕΒ προσπαθεί να συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στην διεθνή ανάπτυξη των επιχειρήσεων μελών του με μια σειρά υπηρεσιών εξειδικευμένης πληροφόρησης και επιχειρηματικής υποστήριξης και με την αξιοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν από τη συνεργαζόμενα δίκτυα, ελληνικά και διεθνή.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Logistics Transformation
Επόμενο άρθρο Αήττητος με 10x10 στον α’ γύρο ο Απόλλων, κέρδισε και τον Ίκαρο Νεάπολης!