Ειδήσεις

Εξόφληση αποζημιώσεων για Ιανό, στεγαστική αρωγή plus για σεισμόπληκτους


Θετικές ειδήσεις προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, για εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις και την κρατική αρωγή για τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στον νομό Λάρισας από τον “Ιανό” και το σεισμό του Μαρτίου ‘21.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ορμώμενος από αναφορές πολιτών για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στο έγγειο κεφάλαιο από τον “Ιανό” όσο και από τους σεισμούς του περασμένου Μαρτίου, έθεσε στον αρμόδιο υφυπουργό τα θέματα που του μετέφεραν από της πληγείσες περιοχές και ζήτησε διευκρινίσεις και ενημέρωση για τις περιπτώσεις που δεν υπήρξε πληρωμή.

 

Αποζημιώσεις για Ιανό σε επιχειρήσεις και αγρότες

Ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι μέσω του πλαισίου της κρατικής αρωγής 713 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία του “Ιανού” στον Δήμο Φαρσάλων έχουν λάβει προκαταβολή, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς και αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 1.071.173 ευρώ, έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών. Το ύψος της τελικής επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές έχει καθοριστεί σε ποσοστό 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς και η διαδικασία της καταβολής του συνόλου της αποζημίωσης στους δικαιούχους βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Στεγαστική συνδρομή για περισσότερες ιδιοκτησίες

Σε ότι αφορά τους σεισμόπληκτους κατοίκους στο Δαμάσι και την επαρχία Ελασσόνας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε την κατά το δυνατόν επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταβολή των αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων και ζήτησε διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις που δεν κατέληξαν σε πληρωμή ακόμη. Επ’ αυτών ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι για τη στήριξη των πληγέντων του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, υποβλήθηκε εισήγηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου –με την τροποποίηση της σχετικής  κοινής υπουργικής απόφασης οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής– οι πληγέντες ιδιοκτήτες κτιρίων να μπορέσουν να λάβουν στεγαστική συνδρομή, όχι μόνο για μία ιδιοκτησία, αλλά για όσες ιδιοκτησίες τους έχουν υποστεί ζημιές, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι προκειμένου και οι πληγέντες από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία να επωφεληθούν από το μέτρο ανακούφισης της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, όλες οι πληγείσες περιοχές από τον σεισμό εντάχθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Ειδικότερα για το νομό Λάρισας, μέχρι στιγμής 490 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικά 3.397.176 ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής.

Τέλος, σχετικά με ειδικότερες περιπτώσεις διευκρίνισε ότι προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία πληρωμών πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος έλεγχος, προβλέφθηκε, σύμφωνα με την αριθμ. 23874 ΕΞ 2022/23.2.2022 (Β’ 814) Κοινή Υπουργική Απόφαση, πως όσοι δικαιούχοι πρώτης αρωγής έχουν αιτηθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό του ακινήτου τους σύμφωνα με το Δελτίο Επανελέγχου ή το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου ή την Έκθεση Αυτοψίας, που έχουν υποβάλει με την αίτησή τους, τότε ως πρώτη αρωγή λαμβάνουν το ποσό που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της βλάβης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθρο Τοποθετούνται νέα φωτιστικά led στην οδό Καποδιστρίου