Ειδήσεις

Φάνης Στάθης: Είμαστε σίγουροι πως και την επόμενη πενταετία οι δημότες θα είναι δίπλα μας


Το έργο που υλοποιήθηκε και δρομολογήθηκε στη διάρκεια αυτής της τετραετίας ανέπτυξε ο δήμαρχος Μουζακίου και εκ νέου υποψήφιος, με το συνδυασμό «Νέα Πορεία Δήμου Μουζακίου», Θεοφάνης Στάθης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Ράδιο Ηχόραμα, που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Αυγούστου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο δήμαρχος μίλησε για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του Ιανού και όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή και καταθέτει το όραμά του για την επόμενη θητεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Δήμαρχε, στη διάρκεια της τετραετίας κληθήκατε να διαχειριστείτε πρωτόγνωρες καταστάσεις και πολυκρίσεις, με κυριότερο αυτό της επέλασης του Ιανού και των τεράστιων καταστροφών που άφησε στο πέρασμά του. Πως προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του Ιανού στην περιοχή;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος που οδεύει προς το τέλος της δεν ήταν μια περίοδος με ηρεμία. Ήταν μια ταραχώδης αυτοδιοικητική περίοδος. Τέσσερα χρόνια στη διάρκεια των οποίων αντιμετωπίσαμε τεράστιες κρίσεις, όπως η κρίση του Ιανού, η κρίση της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση η κρίση του «Κλεισθένη» που πολλοί δεν τη λένε. Έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική αναμέτρηση μια πολύ δύσκολη ρύθμιση το 2019. Καταλαβαίνετε, ότι δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα και στη λειτουργία του Δήμου.

Όλα αυτά τα ξεπεράσαμε και πραγματικά βγήκαμε μπροστά. Αντιμετωπίσαμε όλες αυτές τις κρίσεις αντικειμενικά καλά και από εκεί και πέρα μπήκαμε στο θέμα του σχεδιασμού, του οραματισμού και του πλάνου που θα έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Όλες αυτές οι αποκαταστάσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν τις είχαμε σχεδιάσει και βλέπουμε τώρα ότι προχωράνε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς όλα τα έργα των αποκαταστάσεων στο Δήμο μας και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι ΄αυτό.

Φυσικά, είχαμε τη μεγάλη βοήθεια και από την κυβέρνηση αλλά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τον περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο.

Από εκεί και πέρα, είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση και το Κέντρο Υγείας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραδοθεί στους δημότες μας αλλά και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο Μουζάκι να έχουν προσχωρήσει.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας. Η δουλειά δεν τελειώνει. Καταλαβαίνετε, ότι μέσα σε μια θητεία δεν μπορείς να προλάβεις να τα κάνεις όλα αλλά είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και περήφανοι θα έλεγα για το έργο που έχουμε κάνει σε αυτή την περίοδο.

Ερώτηση: Στον τομέα των έργων οδικής ασφάλειας, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην περίπτωση την οδού Μουζάκι – λίμνη Πλαστήρα, τι παρεμβάσεις γίνονται;

Απάντηση: Είναι το μεγαλύτερο αγκάθι που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Δήμο Μουζακίου και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να παραδεχθούμε τι δεν έχει γίνει ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.

Πραγματικά, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί συνδέει Τρίκαλα – Μουζάκι με τη λίμνη Πλαστήρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δρόμος. Είναι ακατάλληλος. Έχουμε αναφέρει το πρόβλημα, έχουμε στείλει πολλά έγγραφα, και από κοινού μάλιστα με τον δήμαρχο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνο στο Υπουργείο Υποδομών.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μελέτη της ΤΕΡΝΑ, την έχει παραδώσει στο Υπουργείο Υποδομών και αυτό που απομένει είναι η χρηματοδότηση του έργου για να μπορέσει να αποκατασταθεί ο δρόμος.

Είναι ένα τεράστιο έργο και αυτό που υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Είναι, όμως, αναγκαίο και είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα στην επόμενη διετία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Και έτσι, ένα μεγάλο αγκάθι, όπως είπα, στην οδική απομόνωση που έχει αυτή τη στιγμή το Μουζάκι και η λίμνη Πλαστήρα να έχει αποκατασταθεί.

Ερώτηση: Πως προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας; Θα αποτελεί όντως μια σύγχρονη δομή περίθαλψης που όμοιά της δεν θα υπάρχει σε όλη την ελληνική περιφέρεια;

Απάντηση: Στην τελευταία επίσκεψη του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενός πολύ καλού φίλου Υπουργού, ο οποίος μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και σαν Μουζάκι και σαν Καρδίτσα, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας, το επισκεφθήκαμε, είδαμε την πρόοδο των εργασιών. Εκεί μας περίμενε και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, μαζί με τους Υποδιοικητές κ.κ. Τσαούση και Παπαγεωργίου, και μας επεσήμανε ότι το έργο καταρχάς εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς  και πως η ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί προς το τέλος του έτους. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται για μια σύγχρονη δομή περίθαλψης που όμοιά της δεν θα υπάρχει σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Η λειτουργία της χαρακτηρίζεται από υψηλές προδιαγραφές, με πρόσληψη γιατρών αναγκαίων ειδικοτήτων αλλά, κυρίως, με τη καθιέρωση ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή και το «ανέβασμα» των εξετάσεών του σε ειδική πλατφόρμα. Αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος θα ξεκινήσει από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου που είναι το πρώτο και πιο σύγχρονο Κέντρο Υγείας τύπου Άλφα στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στο έργο αντικατάστασης, υπογειοποίησης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Δήμου Μουζακίου, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, πως προχωρούν οι διαδικασίες; Τι θα σηματοδοτήσει αυτό το έργο για την περιοχή;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει τις μελέτες, επίσημα θα το κάνουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι ένα τεράστιο έργο, ύψους άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε τις μελέτες έτοιμες. Είναι αρκετές οι μελέτες που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Αυτό που απομένει είναι να διεκδικήσουμε, όπως το κάναμε έως τώρα, να πιέσουμε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στον άλλο καλό φίλο, τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων Δημήτρη Παπαγιαννίδη, για να μπορέσει να ενταχθεί αυτό το έργο.

Είναι το πιο μεγάλο αρδευτικό έργο που γίνεται μετά το κλειστό δίκτυο ΤΟΕΒ Ταυρωπού στο Νομό Καρδίτσας.

Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση, θα υπάρξει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο.

Καταλαβαίνετε, πόσο αυτό το έργο θα διευκολύνει τους αγρότες από όλες τις απόψεις. Και στο θέμα του κόστους και στο θέμα της ευκολίας. Από όλες τις απόψεις αυτό το έργο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν ποτέ στο Δήμο Μουζακίου.

Ερώτηση: Ένα μεγάλο έργο για τη Δημοτική Αρχή ήταν και αυτό της σημειακής τροποποίησης του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου. Πόσο σημαντική είναι αυτή η παρέμβαση;

Απάντηση: Είναι κάτι το οποίο μας είχε ταλανίσει τα προηγούμενα χρόνια. Από το 2017-2018 προσπαθούσαμε και εγώ από τότε ως μέλος της Δημοτικής Αρχής, να κάνουμε τη συγκεκριμένη σημειακή τροποποίηση. Και αυτό γιατί δεν επέτρεπε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Μουζακίου, μέσα στο Μουζάκι και στις Κοινότητες γύρω από το Μουζάκι, κάποιος να πάει και να κατασκευάσει μια καινούργια μονάδα κτηνοτροφική.

Λόγω της υψηλής παραγωγικότητας, αυτό ξεκινήσαμε με μεθοδικές κινήσεις, από την αρχή της θητείας μας, να το επιτύχουμε. Ξέρετε, πως είναι οι διαδικασίες στην Ελλάδα. Πάρα πολύ χρονοβόρες. Επιτέλους, όμως, το πετύχαμε και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση ώστε άνθρωποι οι οποίοι ήθελα να κατασκευάσουν μια κτηνοτροφική μονάδα, να μπορούν να το κάνουν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για τους κτηνοτρόφους μας και από εκεί και πέρα περιμένουμε τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα αλλάξουν ριζικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Εκεί θα υπάρξει μια τεράστια διαβούλευση και πολλές συναντήσεις με όλους τους φορείς του Μουζακίου και, κυρίως, με τους μελετητές, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο πιο τέλεια γίνεται. Αν και τέλειο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν υπάρχει, εμείς θα είμαστε σε θέση, μέσα στο επόμενο διάστημα, να καθίσουμε να συζητήσουμε  με τους φορείς του Μουζακίου για να μπορέσουμε να αλλάξουμε προς το πολύ καλύτερο τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Μουζακίου.

Ερώτηση: Σε επίπεδο καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και βελτίωσης της λειτουργικότητα και της ίδιας της εικόνας του Μουζακίου, ποια ήταν τα κύρια έργα που υλοποιήσατε και δρομολογήσατε;

Απάντηση: Υπάρχει μια τεράστια γκάμα έργων τα οποία υλοποιήσαμε αλλά και έχουμε δρομολογήσει. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και ενώ είχαμε όλο το βάρος για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του Ιανού, και τις μελέτες που έπρεπε να γίνουν, εμείς καταθέσαμε 22,5 εκατομμύρια ευρώ έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μάλιστα, τα δύο από αυτά αφορούν την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μαγουλίτσας – Γεωργίου Καραϊσκάκη. Αλλάξαμε όλες τις σωληνώσεις εκεί. Επίσης στο «Αντώνης Τρίτσης» ήταν και το θέμα της τηλεμετρίας και των υδρομέτρων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο διότι θα μπορούμε κατευθείαν, σε χρόνο πραγματικό, να βλέπουμε που υπάρχουν βλάβες, που «χάνεται» το νερό. Γιατί, ξέρετε, ότι τα επόμενα χρόνια το νερό θα είναι σπάνιο και για να το πίνουμε αλλά και για να αρδεύουμε.

Από εκεί και πέρα, έχουμε τον περιφερειακό Μουζακίου, έγιναν οι αποκαταστάσεις, τα αντιπλημμυρικά στον Πάμισο, το Κέντρο Υγείας, οι παιδικές χαρές που έχουν κατασκευαστεί ήδη οι μισές και απομένουν οι υπόλοιπες για να μπορέσουμε να κλείσουμε και αυτό το ζήτημα, αθλητικές εγκαταστάσεις που δρομολογούμε για το επόμενο διάστημα, ξεκινάει ο εργολάβος να μπει μέσα και να αλλάξει τις εγκαταστάσεις, ασφαλτοστρώσεις γενικότερα οι οποίες έγιναν και σε χωριά του Δήμου και μέσα στο Μουζάκι, ασφαλτοστρώσεις που κάνουμε από τη ΣΑΤΑ και τα μικρά έργα που κάνουμε μέσα στα χωριά μας, είναι το «Εξοικονομώ» και το Γυμνάσιο και Λύκειο της Μαγούλας, το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου, αγοράσαμε κτίριο για να μπορέσει να φιλοξενηθεί Αγροτικό Μουσείο στο Μουζάκι. Το Μουζάκι, έως τώρα, δεν είχε Λαογραφικό Μουσείο και κτίριο δικό του για να φιλοξενηθεί.

Είναι τόσα πολλά τα έργα τα οποία θα δείτε και στον απολογισμό αυτών των τεσσάρων ετών αλλά και στο πρόγραμμά μας.

Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή με καινούργια έργα, με έργα τα οποία θα ομορφύνουν το Δήμο Μουζακίου αλλά, κυρίως, χρήσιμα για τους δημότες. Γιατί, εξάλλου, η δουλειά που κάνουμε γι ΄ αυτούς γίνεται κυρίως.

Ερώτηση: Πρόσφατα, σε δημόσια παρέμβασή σας, τονίσατε την αναγκαιότητα της άμεσης κατασκευής του φράγματος Μουζακίου. Εξηγείστε μας πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο και τι ζητάτε από τους αρμόδιους φορείς.

Απάντηση: Θα το πω ξεκάθαρα. Ο μεγάλος στόχος και οδικός μου και ο μεγάλος αγώνας που κάνω και εγώ και η διοικητική μου ομάδα, και όλοι οι Μουζακιώτες πιστεύω, είναι η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου.

Είναι το πιο σημαντικό έργο, είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει πνοή σε όλη την περιοχή, όχι μόνο στο Μουζάκι, αλλά σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία, και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε την κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου.

Δεν πάει άλλο. Ήδη, έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Αν υπήρχε το Φράγμα Μουζακίου – υποθετικά πάντα μιλώντας – δεν θα είχαν γίνει αυτές οι τεράστιες καταστροφές από τον Ιανό.

Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν πόσο μεγάλο θέμα υπάρχει με την άρδευση, με την ύδρευση. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα έργα. Ένα έργο το οποίο θα δώσει πραγματικά πνοή σε όλα τα επίπεδα.

Ο μεγάλος αγώνας, ο μεγάλος στόχος, και εγώ προσωπικά θα αγωνιστώ για την κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου.

Οι φορείς, και ο Υπουργός που ήταν πριν αλλά και οι βουλευτές, και όλοι όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέσεις ευθύνης στο Νομό μας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδήριτη η ανάγκη κατασκευής του Φράγματος Μουζακίου.

Οπότε, ευελπιστώ και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να κατασκευαστεί επιτέλους αυτό το μεγάλο έργο στο Μουζάκι.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες. Για ποιο λόγο να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον συνδυασμό «Νέα Πορεία» και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Στα δύσκολα δεν κρυφτήκαμε. Να μην επαναλάβω ότι οι κρίσεις ήταν τεράστιες. Βγήκαμε μπροστά. Αντικειμενικά τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά. Κάναμε μια τεράστια δουλειά. Ήμασταν δίπλα στους δημότες μας πάντα και γνωρίζουν πλέον οι δημότες του Μουζακίου ότι δίπλα τους έχουν ανθρώπους οι οποίοι τους νοιάζονται, είναι δίπλα τους στο Μουζάκι, ζουν στο Μουζάκι.

Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι και την επόμενη τετραετία θα μας εμπιστευτούν γι ΄ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Και, στο τέλος, αν υπάρχει μια νοητή ζυγαριά και βάλουμε από μία μεριά τα καλά, τα έργα, τις μελέτες, το ήθος, την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και από την άλλη τα λάθη και τις παραλείψεις που προφανώς έχουμε κάνει, είμαι σίγουρος πως θα βαρύνει πιο πολύ το πρώτο. Τα έργα μας, όλα αυτά που έχουμε κάνει αλλά και τη συμπεριφορά μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι δημότες θα μας αξιολογήσουν και είμαστε σίγουροι πως και την επόμενη πενταετία οι δημότες θα είναι δίπλα μας, θα μας δώσουν τη νίκη στις εκλογές τις 8 Οκτωβρίου και, μάλιστα, με ένα ποσοστό που θα μας δώσει τη δυνατότητα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με τον ίδιο ζήλο, την ίδια υπευθυνότητα, την ίδια εργατικότητα, αλλά είμαι πεπεισμένος επίσης ότι είναι δίπλα μας σε οποιοδήποτε έργο, σε ό,τιδήποτε τύχει στη νέα διοίκηση και στη νέα θητεία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για την Πρόσβαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΣΕΑΝ: Επίσκεψη στην 1η Στρατιά