Ειδήσεις

Φάνης Στάθης: Έτος… «Ιανού» το 2021 για τον Δήμο Μουζακίου


Ο Δήμος Μουζακίου είχε διαγράψει ήδη αξιόλογη αναπτυξιακή πορεία τους πρώτους μήνες της θητείας της παρούσας Δημοτικής αρχής, την οποία όμως «φρέναρε» η απροσδόκητη εμφάνιση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» που σάρωσε τα πάντα στο Νομό Καρδίτσας. Έτσι, ο αρχικός σχεδιασμός της νέας Διοίκησης άλλαξε, ωστόσο δεν ανατράπηκε χάρη στην σωστή διαχείριση της πολύ δύσκολης κατάστασης που είχαν δημιουργήσει τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα και στην ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των επιχειρησιακών ενεργειών και παρεμβάσεων. Παράλληλα, συγκρατήθηκαν οι δαπάνες παρά την τεράστια πίεση από την αδήριτη ανάγκη άμεσων αποκαταστάσεων για να λειτουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο Δήμος Μουζακίου να έχει έτοιμο έναν υλοποιήσιμο και αναπτυξιακό προϋπολογισμό ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ένα πρόγραμμα τεχνικών έργων πολύ φιλόδοξο για το μέλλον άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τις δυο συζητήσεις που έγιναν από το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου το βράδυ της Τετάρτης 22/12/2021, αρχικά με αφορμή τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Διοίκησης του Δήμου και στη συνέχεια για τον προϋπολογισμό του 2022.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος κ. Θεοφάνης Στάθης, αφού χαρακτήρισε το 2021… έτος «Ιανού», επισήμανε τα παρακάτω:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική αρχή τα ηνία του Δήμου Μουζακίου, θέσαμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο για την υλοποίηση σειράς έργων και δράσεων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, προόδου και πραγματικής ανάπτυξης της περιοχή μας.

Οι δημότες κατάλαβαν αμέσως ότι έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και πως είμαστε αποφασισμένοι να τους επιτύχουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Παρά τα πάσης φύσης εμπόδια που έθεταν κατά καιρούς πολιτικοί αντίπαλοί μας με διάφορα επικοινωνιακά και νομικίστικα πολλές φορές τεχνάσματα, δεν αποσπαστήκαμε από τον αρχικό προσανατολισμό μας.

Μόνο τον πρώτο χρόνο της θητείας μας είχαμε δρομολογήσει και ξεκινήσει έργα και τεχνικές παρεμβάσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στην κοινωνική συνεισφορά του Δήμου με έμφαση στη συνεχή στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και συνδημοτών μας στην πόλη και στα χωριά.

Αν και η 10ετία των μνημονίων επέφερε δραματική πενία στις κρατικές χρηματοδοτήσεις και στο στελεχιακό δυναμικό, εντούτοις, χάρη στη συνετή, ορθολογική και αυστηρά εγκρατής διαχείριση των οικονομικών του, μα και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των υπαλλήλων, ο Δήμος Μουζακίου διένυε ξεκάθαρη πορεία ανάπτυξης… Μία πορεία που όμως «φρέναρε» βίαια ο καταστροφικός κυκλώνας «Ιανός» στις 18-19 Σεπτεμβρίου του 2020.

Οι «πληγές» που άνοιξε η θεομηνία στο Μουζάκι, και κυρίως στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες ήταν πολλές και μεγάλες, ενώ σκόρπισε ανείπωτη θλίψη ο αδόκητος θάνατος της κοπέλας που χάθηκε στα νερά του φουσκωμένου Παμίσου εκείνη τη «μαύρη» νύκτα.

Το σοκ όλων μας ήταν τόσο ισχυρό που οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειές του έναν χρόνο μετά είναι ακόμη εμφανείς!

Του λόγου το αληθές αποδείχθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία όπου ο φόβος για επανάληψη του εφιάλτη ήταν πολύ έντονος στους περισσότερους από εμάς. Και δικαίως, αφού οι καθοριστικές αποκαταστάσεις που ανέλαβε να εκτελέσει η Πολιτεία δεν ξεκίνησαν όπως όλοι περιμέναμε το προηγούμενο διάστημα.

ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Ωστόσο, στη διάρκεια εξέλιξης του καταστροφικού φαινομένου και ειδικά την «επόμενη μέρα», η Διοίκησή μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων πραγματοποιώντας πολλές καίριες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου (υποδομές, οδικό δίκτυο εντός και εκτός Τ.Κ., προσβάσεις οικισμών, αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κ.α.) όπου υπήρχαν σοβαρά προβλήματα.

Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο, ιεραρχήσαμε ενέργειες και έργα γρήγορης επαναφοράς στη χαμένη κανονικότητα. Παράλληλα, είχαμε άμεση συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας για παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας βρίσκοντας ομολογουμένως ουσιαστική ανταπόκριση.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα χρονικά βαριά πληττόμενου ΟΤΑ από ακραία φαινόμενα, αρχές του 2021 καταθέσαμε σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία τεχνικά δελτία αναγκαίων έργων ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ. Πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο έργων που θα εκτελέσει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην περιοχή μας, με πρώτα αυτά του νέου περιφερειακού δρόμου και του σύγχρονου Κέντρου Υγείας Μουζακίου, για τα οποία ως γνωστόν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν άμεσα.

Σε ότι αφορά στην κεντρική διοίκηση, σας λέω ότι αμέσως μετά την μεγάλη καταστροφή, ασκήσαμε πολύ μεγάλη πίεση για να εγκρίνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις διότι ο Δήμος δεν μπορούσε να καλύψει το υψηλό επιχειρησιακό κόστος των άμεσων αποκαταστάσεων που έπρεπε να γίνουν για να λειτουργήσουν οι άνθρωποι και γενικότερα οι τοπικές κοινωνίες.

Έτσι, μέσα στο 2021, ο Δήμος Μουζακίου επιχορηγήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού» συνολικά με 4,7 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ διέθεσε γύρω στο 1 εκατ. ευρώ ως αρωγή σε πλημμυρόπληκτους συνδημότες.

Όλα αυτά τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για εκτέλεση εργασιών στα χωριά μας αλλά και στην πόλη του Μουζακίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Έργο που υλοποιήθηκε τους περασμένους μήνες: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ 18ης – 19ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.Περιελάμβανε αποκατάσταση ζημιών στις παρακάτω θέσεις:

ΚΑΝΑΛΙΑ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΟ (2) ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗ ΟΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΣΟΡΑΧΗ
  2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΤΗ ΟΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΤΑΝΤΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΟΔΟΣ ΜΑΓΟΥΛΙΤΣΑ – ΛΑΖΑΡΙΝΑ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 300Μ

ΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ – Ι.Μ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΏΝ ΈΡΓΩΝ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 1000Μ

ΠΟΡΤΗ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΝΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΕΣΗ ΟΙΚΙΑ ΑΝΤ. ΣΠΥΡΟΥ

ΠΥΡΓΟΣ ΙΘΩΜΗΣ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΣΟΥΔΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
  2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΎ ΟΜΒΡΊΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
  3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΑΝΘΟΧΩΡΙ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ (3) ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Ε.Ο ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΟΥΡΝΑΚΟΣ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΣΙΑΛΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΑ
  2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΥΦΑΝΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΑ ΜΗΚΟΥΣ 800 ΜΕΤΡΩΝ

Να επισημάνω ότι η τελευταία κακοκαιρία του διημέρου 10 και 11 Δεκεμβρίου, επιδείνωσε σημαντικά τα προβλήματα του «Ιανού» σε πολύ επιβαρυμένες με ζημιές, Τοπικές Κοινότητες όπως είναι η Οξυά, το Πευκοφύτο και το Ανθοχώρι. Όμως, εδώ και μέρες εργάζονται εκεί τεχνικά συνεργεία με εντολές από τη Δημοτική αρχή για να δώσουν λύσεις.

Σε ότι αφορά στα σχολεία και δημοτικά κτίρια που «χτυπήθηκαν» από την καταστροφική μανία του κυκλώνα και εκεί οι παρεμβάσεις του Δήμου ήταν άμεσες και αποτελεσματικές με την εκτέλεση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ 18ης ΚΑΙ 19ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.400.000 ΕΥΡΩ.

Με το συγκεκριμένο έργο έγιναν εργασίες αποκατάστασης στεγών στα παρακάτω κτίρια:

  1. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ(ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΤΙΡΙΑ)
  2. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  3. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  4. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  5. ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  6. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  7. 1ο & 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
  8. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΝΑΝΤΕΡΟΥ
  9. ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  10. ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ .

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι τον χρόνο που διανύσαμε, τα έργα που δημοπρατήθηκαν η βρίσκονται σε εξέλιξη και οι μελέτες νέων που ωριμάζουν είναι ύψους 10.748.869,80 ευρώ (βλέπε επισυναπτόμενο πίνακα).

Ειδικότερα, δημοπρατήθηκαν έργα 4.230.000 ευρώ, ενώ είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το μεγάλο έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Μουζακίου, ύψους 730.000 ευρώ. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι έργα ύψος 4.434.565,93 ευρώ, ενώ ωριμάζουν μελέτες συνολικού κόστους κόστους 954.954,17 ευρώ.

Ωστόσο, η Διοίκησή μας τον τελευταίο χρόνο δεν επικεντρώθηκε μόνο στα έργα.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

Τόσο ο «Ιανός» όσο και η μένουσα πανδημία της COVID-19, δημιούργησαν πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες καταστάσεις με ολόκληρες οικογένειες να αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Ο Δήμος Μουζακίου ήταν πολύ δραστήριος στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με τις δομές του (ΔΗΚΕΔΗΜ – Κέντρα Κοινότητας), να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη κινητικότητα και αποδοτικότητα με πολύ θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στον Δήμο μας ωφελήθηκαν συνολικά 251 άτομα. Από αυτά 85 άτομα στη Δ.Ε. Μουζακίου, 83 άτομα στη Δ.Ε. Παμίσου, και 83 άτομα στη Δ.Ε. Φαναρίου.

Επίσης, εξυπηρετήθηκαν 50 ευπαθή άτομα για τον εμβολιασμό κατά της COVID -19, εκ των οποίων, 10 άτομα μεταφέρθηκαν με τα υπηρεσιακά οχήματα, συνοδεία νοσηλεύτριας, από την οικία τους, σε εμβολιαστικά κέντρα και αντίστροφα.

Παράλληλα, από τη διανομή συσσιτίου ωφελούνται συνολικά 32 άτομα στη Δ.Ε. Μουζακίου, 10 άτομα στη Δ.Ε. Φαναρίου και 25 άτομα στη Δ.Ε. Παμίσου.

Να σημειώσω εδώ ότι συμβάλλαμε καθοριστικά στην συνέχιση της λειτουργίας του Σπιτιού της Αγάπης»

Σημαντική βοήθεια σε φτωχούς ανθρώπους προσφέρθηκε και συνεχίζεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ με την ισχυρή στήριξη του Δήμου μας.

Ακόμη, λάβαμε την απόφαση να καταργήσουμε τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς ώστε να ανακουφίσουμε οικονομικά ιδιαίτερα τις νέες και αδύναμες οικογένειες.

Δημιουργήσαμε «τράπεζα ρουχισμού», ενώ στα ΚΔΑΠ λειτουργήσαμε νέα τμήματα δίνοντας τη  ευκαιρία να εκπαιδεύονται και να δραστηριοποιούνται σε αυτά περισσότερα παιδιά.

Το Δημοτικό Ωδείο δε, παρέχει τις πολύτιμες Υπηρεσίες του με καταξιωμένους δασκάλους και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ειδική μνεία θα κάνω και στα Κέντρα Κοινότητας που προσφέρουν απλόχερα πολύτιμη ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής μας. Να πω εδώ ότι η λειτουργία τους θα συνεχιστεί με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και θα παραταθούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων.

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα του Δήμου μέσω και του ΝΠΔΔ (Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεότητα) σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στη διάδοση του αθλητικού ιδεώδες στη νεολαία.

Διοργανώθηκαν πολλά τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ με τη συμμετοχή γνωστών ομάδων, αλλά και εθνικών αντιπροσωπειών που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Μουζάκι. Τελευταία μεγάλη συνάντηση που έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου ήταν το 1ο SuperCupFinal μπάσκετ με αμαξίδιο, η οποία πρόβαλε το Δήμο σε όλη τη χώρα.

Δεσμευόμαστε ότι στο μέλλον αυτές οι διοργανώσεις θα γίνονται ολοένα και περισσότερες, καθώς είναι γνωστό πλέον ότι ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει άριστα συντηρημένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις Το Κλειστό Γυμναστήριο έχει πλέον βελτιωμένο παρκέ και εξοπλίστηκε με τέσσερα μεγάλα κλιματιστικά μέχρι να ξεκινήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισής του ύψους 780.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα φροντισμένη είναι και η Μαθητική Εστία την οποία προσέχουμε ως «κόρη οφθαλμού» διότι αποτελεί μεγάλο ατού του Δήμου σε ότι αφορά την προσέλκυση αθλητών και ομάδων υψηλού επιπέδου, αλλά και επιστημονικών αντιπροσωπειών για σημαντικές ημερίδες και συνέδρια στην περιοχή.

Επιπλέον, στη Μαθητική Εστία φιλοξενούνται μαθητές που διαμένουν σε απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες, ενώ στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο παρουσιάζει αξιοζήλευτη εκπαιδευτική και ερευνητική δράση με της συνεργασία πανεπιστημίων από τη Θεσσαλίας και όλη τη χώρα.

Σε ότι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα, υπενθυμίζω ότι φέτος την Άνοιξη, τα Καραϊσκάκεια τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση της Δημοτικής αρχής. Λίγο αργότερα, αρχές του καλοκαιριού, επισκέφθηκε το Δήμο μας και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου κατόπιν και πάλι δικιάς μας πρόσκλησης. Απόρροια της επίσκεψής της ήταν η επισημοποίηση της ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 527.954,80 ΕΥΡΩ το οποίο ως γνωστόν, εντάχθηκε στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Να πω ακόμη πως στο ίδιο πρόγραμμα, το «Α. Τρίτσης» εντάξαμε και δημοπρατήσαμε το μεγάλο έργο ύψους 1.773.200 ευρώ «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΟΥΛΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝ. Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΝ. Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ».

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜ

Μιας όμως και αναφέρθηκα στην ύδρευση δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω την πολύ μεγάλη προσφορά της ΔΕΥΑΜ, των εξαιρετικών στελεχών και των εργατοτυεχνητών της στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Αυτή την περίοδο υλοποιείται το έργο: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΕΩΝ ΔΕ ΠΑΜΙΣΟΥ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.991.935,48€ το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και μεταφερόμενο στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του ΥΠΕΣ. Το έργο υλοποιείται κανονικά και η εργολαβική σύμβαση που υπογράφηκε για την κατασκευή του ανέρχεται στα 1.338.297,15 €.

Επιπλέον, εντάχθηκε στο «Α. Τρίτσης» η πράξη: «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ» ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 6.589.611,16 € η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

* Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συστήματος ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός) του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μουζακίου προϋπολογισμού 4.947.770,00 € (άνευ ΦΠΑ) – Για το εν λόγω υποέργο έχει εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατακύρωση της προμήθειας.

1)Αντικατάσταση αγωγών εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Μαγουλίτσας – Συν.Γ.Καραϊσκάκη/κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου συν.γ. Καραϊσκάκη Μαυρομματίου, προϋπολογισμού 1.410.000,00 € (άνευ ΦΠΑ) – για το υπόψη υποέργο έχει εκκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης.

2) Ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων προς αντικατάσταση υφισταμένων στην ΔΚ Μουζακίου, προϋπολογισμού 97.150,00 € (άνευ ΦΠΑ). Το υπόψη υποέργο βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

3) Δαπάνες Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, προϋπολογισμού 17.861,29 € (άνευ ΦΠΑ). Το εν λόγω υποέργο αφορά την δαπάνη προς την ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση υποδομών ύδρευσης και είναι άμεσα συσχετισμένο με το έργο του εξοπλισμού τηλεμετρίας-τηλεελέγχου και τελεχειρισμού που θα εγκατασταθεί στο σύνολο των αντλιοστασίων και δεξαμενών ύδρευσης στην περιφέρεια του Δήμου Μουζακίου.

4) Δαπάνη διαχείρισης κόστους αποβλήτων-εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων που θα προκύψουν από τα ανωτέρω έργα προϋπολογισμού 14.991,16 € (άνευ ΦΠΑ).

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο του κονδυλίου της  χρηματοδότησης αφορά την κάλυψη του διοικητικού κόστους του Δήμου Μουζακίου και του κόστους προετοιμασίας του φακέλου για την υποβολή της πρότασης ποσών 97.000,00 € & 4.838,71 € αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στις αιτήσεις χρηματοδότησης που έγιναν για το «Α. Τρίτσης», αυτές αφορούν τα παρακάτω έργα:

Α) Στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» της πρόσκλησης ΑΤ03 του ανωτέρω προγράμματος υπεβλήθη η πράξη με τίτλο: «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων του Δήμου Μουζακίο» συνολικού προϋπολογισμού 1.398.305,00 € που περιλαμβάνει δύο υποέργα :

i)Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης του Δήμου Μουζακίου – προϋπολογισμού 532.905,00 €.

  1. ii) Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 999KW για βελτίωσης της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση ανανεώσιμών πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) της ΔΕΥΑΜουζακίου – προϋπολογισμού 865.400,00 €.

Β) Στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» της πρόσκλησης ΑΤ03 του ανωτέρω προγράμματος υπεβλήθη η πράξη με τίτλο «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης, Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου» με προϋπολογισμό 3.250.770,58 €.

Υπάρχει το παρόν, υπάρχει όμως και το μέλλον, επομένως αυτή την περίοδο υπο σχεδιασμό και  ωρίμανση μέσα στην προγραμματική περίοδο είναι τα εξής έργα:

1)         Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Ελληνοπύργου

2)         Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Αγίου Ακακίου

3)         Αντικατάσταση εσωτερικού  δικτύου ύδρευσης ΤΚ Βατσουνιάς

4)         Κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου και δικτύου διανομής για την υδροδότηση συνοικισμών Οξυάς.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Έναν χρόνο μετά τον «Ιανό» που αδιαμφισβήτητα κυριάρχησε στα τοπικά δρώμενα το 2021 λόγω των εκτεταμένων κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του, με βάση τα μέσα, τα διαθέσιμα κονδύλια και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, ως δημοτική διοίκηση τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά.

Με την καθοριστική συμβολή όλων των διοικητικών στελεχών και υπαλλήλων των δημοτικών Υπηρεσιών που κυριολεκτικά υπερέβαλλαν εαυτούς, πράξαμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ίσως και παραπάνω, για να ξανασταθούν όρθιες το γρηγορότερο οι τοπικές κοινωνίες και να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά του ο επαγγελματικός και επιχειρηματικός κόσμος.

Αλλά, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό και γι’ αυτό υπεύθυνο είναι το κράτος.

Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα που η Τ.Α. και να θέλει δεν μπορεί να επέμβει για να τα αντιμετωπίσει λόγω αναρμοδιότητας και φυσικά έλλειψης μέσων και πόρων.

Τρανό παράδειγμα είναι ο σοβαρές ζημιές που υπάρχουν στις υποδομές μέσα στις Τοπικές Κοινότητες όπως η Οξυά, η Βατσουνιά, η Δρακότρυπα, το Ανθοχώρικ.α, όπου ο «Ιανός» σε πολλά σημεία τους κυριολεκτικά άλλαξε τη μορφολογία του εδάφους.

Επιπλέον, έχουν καθυστερήσει πολύ τα έργα σε κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες που έπρεπε να ξεκινήσουν το Μάιο, ώστε να αξιοποιηθεί η θερινή περιβαλλοντική νηνεμία… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή τους επόμενους μήνες, αν και η περίφημη κλιματική αλλαγή πλέον μας δείχνει συνεχώς τα «δόντια» της.

Εμείς, ως Δημοτική αρχή συνεχίζουμε την επίπονη και αποτελεσματική προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για την άσκηση πιέσεων στην κεντρική εξουσία ώστε τα αιτήματά τους να γίνονται πράξη με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Εργαστήκαμε συντονισμένα και το φυσικό αέριο αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενέργειας δημοτικών κτιρίων, σχολικών συγκροτημάτων και πολλών κατοικιών συνδημοτών μας στο Μουζάκι, όταν σε άλλους Δήμους αποτελεί ακόμη άπιαστο όνειρο.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και μετά από συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις, δημιουργήσαμε το νέο ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ στην πόλη μας αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλο το Δήμο.

Αφουγκραστήκαμε τις τοπικές ανάγκες και την αγωνία των συνδημοτών μας και συστήσαμε Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών προκειμένου να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ασφαλείας που είχε τρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφική επέλαση του «Ιανού».

«Έργω κι’ ουκέτι μυθω» έλεγε ο Αισχύλος κι εμείς ασπαζόμαστε απόλυτα τα λόγια του πορευόμενοι με έργα…

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με σκληρή δουλειά, στενή συνεργασία, συνεχή προσπάθεια και δυναμική διεκδίκηση, θα καταφέρουμε γρήγορα να μετατρέψουμε το Δήμο μας σε πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας και ανάπτυξης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σε ότι αφορά στη συζήτηση του προϋπολογισμού 2022, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης τόνισε:

«Ο προϋπολογισμός αξιολογήθηκε στο σύνολό του θετικά από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ τα έσοδα και έξοδα είναι ισοσκελισμένα. Κληθήκαμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό μέσα σε ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό πλαίσιο, λόγων των καταστάσεων που έχει περιέλθει η Πατρίδα μας και όλος ο κόσμος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι βασικές αρχές του προϋπολογισμού είναι η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση που διασφαλίζει τη σταθερότητα, η αναπτυξιακή διάσταση, καθώς και η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση των πόρων «με την ειλικρίνεια και την ειδίκευση των πιστώσεων». Μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022 καθορίζονται και οριοθετούνται στόχοι όπως η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής απέναντι στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα είναι βαθιά αναπτυξιακός και υλοποιήσιμος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η διαρκής αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, το κόστος των οποίων καλύπτεται και από τη συνεισφορά των δημοτών, αποτελεί ένα ακόμη βασικό στοιχείο μαζί με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προκύπτουν μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ειδικά μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τα κληροδοτήματα, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο αύξησης των εσόδων με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση του δημότη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Εξάλλου, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού αποτυπώνεται με σαφήνεια στο τεχνικό πρόγραμμα… Έργα και μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική του Δήμου μας, την ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών πρόνοιας, έργα που προάγουν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τους φυσικούς πόρους καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2022, απαντά με κάθε λεπτομέρεια στις ανάγκες του Δήμου Μουζακίου και των κατοίκων του και περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 8, 2 εκατ. ευρώ, όταν το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2022 είναι 64 εκατ.,του Δήμου Πειραιά 40 εκατ. και του Δήμου Θεσσαλονίκης 36.5 εκ. ευρώ. Συγκρίνετε λοιπόν τα μεγέθη αναλογικά και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Ο προϋπολογισμός συνδυάζει μεγάλα έργα και μικρές παρεμβάσεις σε όλα τα χωριά μας και έρχεται να λύσει ζητήματα, αφού θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε την ΣΑΤΑ που στις περισσότερες Τ.Κ. αφορά σε τρία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο όταν μάλιστα στα περισσότερα χωρια έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις λόγω του «Ιανού»… Παρεμβάσεις οι οποίες φυσικά και δεν έχουν τελειώσει, αφού διεκδικούμε και δικαιούμαστε νέες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να συνεχίσουμε τις υποχρεωτικές αποκαταστάσεις.

Ο προϋπολογισμός που φέρνουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εφαρμόσιμος, κυρίως υλοποιήσιμος και διαθέτει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που οραματιζόμαστε για τον Δήμο μας».

.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Μία νέα συνεργασία του Δικτύου Πίνδος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας