Ειδήσεις

Φιλοξενία ομάδων Εράσμους από το 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας


Τρεις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, προερχόμενες από την Ιταλία, την Τσεχία και την Τουρκία, βρέθηκαν στην Καρδίτσα κατά το διάστημα 7-11 Μαρτίου, φιλοξενούμενες του 4ου Λυκείου της πόλης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κινητικότητας ERASMUS+.

Δύο χρόνια μετά την τραυματική ακινητοποίηση που επέβαλε η πανδημία και εν μέσω ενός οδυνηρού πολέμου που μαίνεται στις παρυφές του ευρωπαϊκού μας σπιτιού, μαθητές και εκπαιδευτικοί επανασυνδέθηκαν με τις αξίες του ΕRASMUS+.

Βασικός στόχος του προγράμματος που υλοποιείται, με τίτλο“Learnourcommonheritagethroughfilm”,  είναι  η προσέγγιση της  κοινής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν – με  την  ανάλυση ταινιών από διαφορετικές χώρες- τις κοινές ρίζες και την κοινή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών καθώς και το γεγονός  ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην Ευρώπη είναι κοινά μέσα στο χρόνο.

Το μήνυμα αυτής της σύμπραξηςείναιη ελπίδα ότι οι μαθητές/τριες θα συνειδητοποιήσουν πως ο αποκλεισμός και η απομόνωση δεν μπορούν να είναι η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές  χώρες. Αντίθετα αναδεικνύεται σε κοινό τόπο η συνεργασία με βάση τις αξίες της ανεκτικότητας προς τις διαφορετικές κουλτούρες, της συμπερίληψης και της ελευθερίας  ώστε να αποφευχθεί η μεροληπτική συμπεριφορά και να προωθηθεί η διαπολιτισμική συνεργασία και κατανόηση.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να παραχθούν από τους μαθητές/τριες πέντε (5) ντοκιμαντέρ τα οποία θα αφορούν σε κοινωνικά θέματαόπως η μετανάστευση και τα στερεότυπα φύλου, θέματα άλλωστε που αναδείχθηκαν και μέσα από την ανάλυση των  ταινιών που  προτάθηκαν από κάθε χώρα.

Παράλληλα με τις εργασίες που έλαβαν χώρα στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Λυκείου, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη, να ξεναγηθούν στο αρχαιολογικό της μουσείο καθώς επίσης και στο «Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου»του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΕπισκέφτηκαν ακόμη  τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Τρίκαλα,  τα Μετέωρα και δοκίμασαν  τοπικά εδέσματα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην πόλη Horice της Τσεχίας ακολούθως στη Σμύρνη και θα ολοκληρωθεί στην πόλη Stancuta της Ρουμανίας.

Το 4ο Λύκειο θα συνεχίσει να στηρίζει με τη συμμετοχή του  τα προγράμματα ERASMUS+ καθώς η διεύθυνση και το δυναμικό του σχολείου πιστεύουν ακράδαντα ότι εξαιρετικά σημαντική παράμετρο  για την ειρήνη και την ευημερία των λαώναποτελούν εκπαιδευτικές πρακτικές  οι οποίες,βγάζοντας το σχολείο εκτός των τειχών, διαμορφώνουν πλάι στην εθνική και την οικουμενική συνείδηση των μαθητών/τριών .

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κατέβασαν ταχύτητα οι εμβολιασμοί στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Κατ’ εξαίρεση Μεταγραφή φοιτητών με αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη