Ειδήσεις

Φώτης Αλεξάκος: Γιατί ο Αγοραστός είναι αποτυχημένος Περιφερειάρχης


 

Η Θεσσαλία δυστυχώς καταγράφει αρνητικές πρωτιές.

  • Μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου επιβίωσης, σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στοιχεία έχουμε την μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης (-2,3 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκριτικά τις χειρότερες δομές υγείας και ότι τα κονδύλια δεν πιάνουν τόπο.
  • Μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ελλάδα. Η Θεσσαλία “κατάφερε” για το έτος 2022 να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας (16,2% εμείς, 11,9% η χώρα). Αυτό σημαίνει μη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, κακή και ανεπαρκή διάθεση των κονδυλίων για μείωση της ανεργίας.
  • Χαμηλό εισόδημα Θεσσαλών. Εισόδημα κατοίκων της Θεσσαλίας είναι στα 3/4 του μέσου Έλληνα (76%) και περίπου το μισό του Ευρωπαίου.

Συνοψίζοντας, δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε περίθαλψη. Έχουμε όμως “πετυχημένο” Περιφερειάρχη που μας βομβαρδίζει με χιλιάδες δελτία τύπου.

Συνεχίζουμε.

  • Η μεγάλη πλειοψηφία των έργων καθυστερούν υπερβολικά ή είναι σταματημένα. Αυτό είναι αποτέλεσμα είτε της διάλυσης των Υπηρεσιών, είτε της αδυναμίας του να ελέγξει τους εργολάβους και να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα είτε της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού.
  • Κακοδιοίκηση. Μετά από δεκατρία θητεία οι προϊστάμενοι και διευθυντές δεν επιλέγονται από το Υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά επιλέγει ο ίδιος όποιον θέλει καταργώντας κάθε έννοια χρηστής διοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποδοτικότητα των εργαζομένων. Σημειώνουμε ότι στην Α’θμια Αυτοδιοίκηση οι κρίσεις από το Υπηρεσιακό συμβούλιο ισχύουν από το 2014 και στο Δημόσιο πολύ νωρίτερα.
  • Έλλειψη διαβούλευσης στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Η συνεργασία και ο διάλογος απουσιάζουν και κατά τον σχεδιασμό των ΕΣΠΑ και για τον χρόνο προκήρυξης των μέτρων. Ιδιαίτερα ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης δεν συμμετέχει και οι δήμαρχοι είναι και παραπονεμένοι και σπαταλούν χρήματα σε μελέτες χωρίς αντίκρισμα.
  • Έλλειψη διαφάνειας στην διάθεση των κονδυλίων για την δημοσιότητα του ΕΣΠΑ εκατομμυρίων €. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατίθενται με κανόνες και διαφάνεια ώστε να μαθαίνουμε που κατευθύνεται αυτός ο πακτωλός εκατομμυρίων και όχι με την λογική του ενός ανδρός αρχή ώστε να εξασφαλίζεται η υποστήριξη και η μη κριτική από τα ΜΜΕ.
  • Υδατικό Θεσσαλίας σε τέλμα. Μετά από τρεις θητείες η έλλειψη νερού και η εξάντληση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα συνεχίζονται. Ο ίδιος πέραν από κάποια “τσιτάτα” απλά κάνει πλάτες στις κυβερνήσεις που αγνοούν τις ανάγκες των Θεσσαλών αγροτών.
  • Βαρύτατες ευθύνες για το πλημμύρισμα της Καρδίτσας από την θεομηνία “Ιανός” που μπορούσε να αποτραπεί εάν γνώριζαν στοιχειωδώς πως έπρεπε να κινηθούν. Έλλειψη διαφάνειας στη συνέχεια και συνεχείς αναθέσεις έργων με πλημμελή αποκατάσταση ζημιών. Μόνο στην Καρδίτσα και μόνο για τον Ιανό ανατέθηκαν 73 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 35.000.000 όπου αυτοί ήθελαν με μικρές εκπτώσεις προκαλώντας σπατάλη πολλών εκατομμυρίων.

Και ούτω καθεξής…..

Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν σκοπό μόνο να καταδείξουν την πλήρη αποτυχία του Περιφερειάρχη και να ενημερώσουν τους πολίτες για την θλιβερή πραγματικότητα και όχι την εικονική που παρουσιάζεται. Έχουν κυρίως στόχο να ληφθούν υπόψη από τις άλλες παρατάξεις, να τις συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους ώστε η Θεσσαλία να δει καλύτερες μέρες με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ισότιμη συνεργασία φορέων, αποδοτικότητα των Υπηρεσιών,  αντικειμενική και όχι κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Όχι στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ