Ειδήσεις

Φώτης Αλεξάκος: Η διάλυση του αναχώματος στον Γάβρα, οι συνέπειες και τα συμπεράσματα


Από την θεομηνία Daniel, το ανάχωμα του ποταμού Γάβρα στη θέση “Τσαπόχα” διακόσια μέτρα πριν τα “Χίλια δέντρα” σε πλάτος 80 μ. διαλύθηκε στην κυριολεξία. Μαζί με το ανάχωμα καταστράφηκε και η τσιμέντινη κεντρική διώρυγα του αρδευτικού δικτύου.

Η θραύση του αναχώματος έγινε ακριβώς στο ίδιο σημείο που καταστράφηκε με τον “Ιανό” και αποκαταστάθηκε.

Επειδή η θραύση έγινε πάνω στην δεξιά στροφή του ποταμού, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος αυτής, σχεδόν το σύνολο της παροχής ξέφυγε ανεξέλεγκτα προς τα χωράφια. Η λαλίστατη κατά τα άλλα Περιφέρεια το αποσιωπά.

Υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία ότι έγινε σκόπιμα η θραύση για να μην έρθει το νερό στην πόλη και η άλλη ότι το ανάχωμα έσπασε μόνο του εξ αιτίας της ορμής του νερού.

Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης, την βασίζουν σε δύο συγκρουόμενες αναρτήσεις στο Facebook του Δήμου Καρδίτσας που έλεγε έρχονται νερά στην πόλη από τον Γάβρα και στη συνέχεια μισή ώρα αργότερα ανάρτηση του κ. Νούσιου ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Αυτό το αλαλούμ θεώρησαν ότι έχει σχέση με την θραύση του αναχώματος.

Η άλλη άποψη είναι η αποκατάσταση του αναχώματος έγινε πλημμελώς και αυτό έσπασε από την ορμή του νερού.

Εάν συμβαίνει το πρώτο έχουμε να κάνουμε με εγκληματική ενέργεια. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, που είναι και το πιο πιθανό, έχουμε να κάνουμε με αμέλεια και βαριά ευθύνη της Περιφέρειας. Δεν είναι δυνατόν μόλις τρία χρόνια μετά το ανάχωμα να διαλύεται στο ίδιο σημείο. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Έγινε μελέτη αποκατάστασης; ποιος το κατασκεύασε; έγινε παραλαβή του έργου; πόσα χρήματα στοίχισε;

Η αστοχία αυτής της αποκατάστασης δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι δυστυχώς οι αποκαταστάσεις ζημιών έχουν γίνει πλημμελώς ως αποτέλεσμα της αδιαφανούς πολιτικής αναθέσεων και της υποβάθμισης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μέσω της ανέλιξης των ημετέρων και υπάκουων. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον εάν ελεγχθούν όλες οι αποκαταστάσεις μία προς μία.

Η κατάσταση αυτή έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τον τόπο μας και το ντόπιο εργοληπτικό δυναμικό που λανθασμένα νομίζει ότι βολεύεται με τις πρόσκαιρες αναθέσεις. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών για καθυστερήσεις και πλημμελείς αποκαταστάσεις δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να επιβάλει τις πολύ μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ποτέ δεν είχαν αντικείμενο την μικροεργολαβία. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να ακούς από πολίτες, “ευτυχώς το ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ”.

Οι ευθύνες Αγοραστού για αυτό το ζήτημα είναι βαρύτατες. Σε κάθε περίπτωση ο νέος Περιφερειάρχης πρέπει να εστιάσει στην αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών και την υποστήριξη των ντόπιων κατασκευαστικών εταιρειών μέσω της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης και όχι μέσω των ρουσφετολογικών αναθέσεων που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας έναντι των επιχειρήσεων, κατοικιών και καλλιεργειών που πλημμύρισαν από την θραύση του φρεσκοφτιαγμένου αναχώματος. Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, τα ποιμνιοστάσια περιφερειακά της Καρδίτσας και των χωριών Παλαιοκκλήσι, Αρτεσιανό, Καρδιτσομαγούλα, Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα, Μαραθέα και Κόρδα πλημμύρισαν από τα πρόσθετα νερά του Γάβρα. Δικαιούνται και πρέπει να προσφύγουν κατά της Περιφέρειας.

Ακόμη για το πλημμύρισμα των καταληκτικών χωριών πρέπει να συνεκτιμηθεί η μη λειτουργία του αντλιοστασίου στον ποταμό Μέγα.

Είναι βέβαιο ότι αν δεν έσπαγε το ανάχωμα και λειτουργούσε το αντλιοστάσιο τα χωριά δεν θα πνίγονταν.

Από τα παραπάνω γίνεται πασιφανές ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Δεν φταίνε τα φαινόμενα. Φταίνε οι άνθρωποι. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ονόματά τους είναι Κώστας Αγοραστός και ΓΟΕΒ που την εποπτεία του έχει πάλι ο Περιφερειάρχης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κανονικά στο Δήμο Μουζακίου η έναρξη λειτουργίας των σχολείων στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση για το νερό της πόλης των Σοφάδων και άλλες Κοινότητες