Ειδήσεις

Φώτης Αλεξάκος: Η τριετία από τον Ιανό, ο Daniel και τα συμπεράσματα


Πριν τρία ακριβώς χρόνια η Καρδίτσα πλημμύρισε γεμίζοντας θλίψη τις ψυχές όλων μας, χωρίς δυστυχώς να κουνήσει κανείς ούτε το δαχτυλάκι του για να το αποτρέψει.

Έγραψα επανειλημμένα τότε ότι με λίγα αδρανή υλικά στα αδύναμα σημεία του αναχώματος Γάβρα θα ήταν δυνατή η αποτροπή εισόδου νερών στην πόλη. Η απάντηση ήταν είτε ότι το φαινόμενο ήταν μεγάλο είτε, μέσω φερέφωνων, αυτά που λέει ο Αλεξάκος είναι βλακείες. Τί να σου κάνουν τα αδρανή υλικά.

Η πρόσφατη θεομηνία με δικαίωσε πλήρως και ανέδειξε την απόλυτη απραξία Περιφέρειας και Δήμου Καρδίτσας κατά την θεομηνία Ιανός. Ενώ τότε μέσω του συστήματος παραπληροφόρησης διέδιδαν ότι είναι ανώφελη η χρήση των αδρανών υλικών ως μέσο προστασίας, στον Daniel τα ξέχασαν όλα. Με τον πρώτο κίνδυνο “θωράκισαν”, όπως έλεγε με περηφάνια ο κ Νούσιος, τις γέφυρες με αδρανή υλικά. Δηλαδή ότι ακριβώς έλεγα τότε. Τελικά βέβαια δεν χρειάστηκε η συνδρομή τους αφού η στάθμη των νερών δεν έφτασε σε αυτό το υψόμετρο.

Σωστή κίνηση συνοδευόμενη με δεκάδες φωτογραφίες και αναρτήσεις. Με τον Ιανό, καμία φωτογραφία, καμία ανάρτηση. Για ποιο λόγο; Γιατί απλά δεν έκαναν το παραμικρό. Άφησαν την πόλη να πνιγεί απολύτως αβοήθητη.

Ήταν μόνο επιχειρησιακή η ευθύνη; Όχι φυσικά. Όλη η ευθύνη αναλήφθηκε από τον Αγοραστό που με μία σειρά ψέματα προσπάθησε να καλύψει την απραξία του ίδιου, του κ Νούσιου και του κ Τσιάκου που μετά από μια εννιαετία ως αντιπεριφερειάρχης όφειλε να γνωρίζει.

Στη συνέχεια από φόβο εξαφανίστηκαν και άφησαν αβοήθητους τους πληγέντες για ένα διήμερο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν χειρότερο. Αντί οι τύψεις να τους κάνουν να ενεργήσουν με σύνεση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα έκαναν το ακριβώς το αντίθετο.

Επιδόθηκαν σε ένα συνεχές μπαράζ αναθέσεων χωρίς διαφάνεια για μία ολόκληρη διετία μέχρι που έφτασε το Ελεγκτικό συνέδριο να τους πει φτάνει πια, ως εδώ και μη παρέκει.

Συγκεκριμένα απέρριψε την ανάθεση του έργου: “Καθαρισμός τάφρων, ανακατασκευή τεχνικού στην περιοχή του ποταμού Ενιπέα του Δήμου Παλαμά Π.Ε. Καρδίτσας” προϋπολογισμού 750.000€ με το αιτιολογικό της καταχρηστικής επιμονής σε ανάθεση μετά από μια ολόκληρη διετία δικαιώνοντάς με και εδώ που με συνεχή αρθρογραφία έγραφα: επιτέλους συνδυάστε την ταχύτητα με την διαφάνεια. Σημειώνεται ότι από τότε το έργο δεν δημοπρατήθηκε μέχρι σήμερα συμβάλλοντας σε ένα βαθμό τις πρόσφατες πλημμύρες. Αλήθεια, πώς ήταν επείγον όταν ήταν υπό ανάθεση και δεν είναι τώρα που θα δημοπρατηθεί;

Όσον αφορά την ποιότητα των εργασιών αποκατάστασης, η θραύση – διάλυση του αναχώματος του Γάβρα στη θέση “Τσαπόχα” στην ίδια ακριβώς θέση που έσπασε το 2020 δείχνει την προχειρότητά τους. Η θραύση του αναχώματος θα μας απασχολήσει σε ιδιαίτερο άρθρο.

Ακόμη χειρότερα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων δεν κατευθύνθηκε στον καθαρισμό των ποταμών, των συλλεκτήρων και τη διαπλάτυνση γεφυρών και τεχνικών που εμποδίζουν την ομαλή ροή των νερών αλλά σε έργα οδοποιίας με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις που φέρνουν ψήφους.

Στον Δήμο Καρδίτσας δε, ξεπέρασαν κάθε όριο αφού το 60% της χρηματοδότησης κατευθύνθηκε σε έργα βιτρίνας (ασφαλτικά, πεζοδρόμια, πλατείες) και λειτουργικές δαπάνες.

Θα ζητήσουν έστω και τώρα συγνώμη και γιατί δεν έκαναν τίποτε να προστατεύσουν την πόλη και για την παραπληροφόρηση των πολιτών και για την κακή διαχείριση στη συνέχεια;

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας: Ψωνίζουμε τοπικά