Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Τα έργα που θα εκτελεστούν στο Ν. Καρδίτσας για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού


Με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός. Βασικό θέμα της επικοινωνίας του Βουλευτή με τον Υπουργό αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη που αφορά στα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 στο Νομό Καρδίτσας. Ο κ. Κωτσός συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υπ’ αρ.85617/02-11-2020 εισηγητική έκθεση Δημοσιονομικών Επιπτώσεων του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ηοποία τέθηκε υπόψη της Βουλής των Ελλήνων κατά τηνδιαδικασία ψήφισης του ν. 4753/2020, ζητώντας από τον Υπουργό να ενημερωθεί σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές στο Νομό Καρδίτσας λόγω του ΙΑΝΟΥ.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής ενημέρωσε τον Καρδιτσιώτη Βουλευτή πως οι διαδικασίες προχωρούν με τάχιστους ρυθμούς καθώς έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ τεύχος Β με αριθμό φύλου 390 από 3/2/2021και τίτλο «Καθορισμός του έργου αποκατάστασης των ζημιών στις υφιστάμενες οδικές υποδομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 και ανάθεση καθηκόντων Αναθέτουσας Αρχής».

Στη συνάντηση των 2 αντρών ο κ. Καραμανλής ανέλυσε στον κ. Κωτσό τις εργασίες τις οποίες αφορά το άνωθεν ΦΕΚ, ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως το Υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών στου Δήμους Αργιθέας, Καρδίτσας και Μουζακίου

Ειδικότερα το ΦΕΚ περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα συνολικού προϋπολογισμού 150 Εκ. ΕΥΡΩ:

  • Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων – ποταμών με διευθέτηση της κοίτης όπου αυτή έχει διαβρωθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που θα ανακατασκευαστούν οι 4 γέφυρες μήκους περίπου 1 χλμ.
    • Επί οδού Ελληνοκάστρου – Αμυγδαλής, γεφυρώνοντας τον ποταμό Πάμισο σε απόσταση περίπου 2.5 χλμ. από το Μουζάκι
    • Επί οδού προς Πευκόφυτο, γεφυρώνοντας τον ποταμό Πάμισο σε απόσταση περίπου 3.5 χλμ. από το Μουζάκι
    • Επί της πρόσβασης προς τον οικισμό Αμπελικό
    • Επί οδού που γεφυρώνει το ρέμα Πλατανιάς συνδέοντας τους οικισμούς Βλάσι και Λεοντίτο (δεν έχουν καταστραφεί αλλά οι εκατέρωθεν προσβάσεις έχουν καταρρεύσει)
  • Εργασίες αποκατάστασης ασφαλούς κυκλοφορίας κατά μήκος 150 χλμ. οδοποιίας
    • έργα αντιστήριξης πρανών και οδοστρώματος, αποστράγγισης και προστασίας από καταπτώσεις πρανώνκαθώς και περιορισμός διαβρωτικών φαινομένων και συγκράτηση φερτών υλών
    • έργα αποκατάστασης και εξυγίανσης καταστρώματος σε μήκος που δεν περιορίζεται μόνο στο άμεσα προβληματικό τμήμα αλλά και εκατέρωθεν αυτού
    • συμπληρωματικές εργασίες οδοποιίας (ασφάλισης,σήμανσης κ.λπ.)
    • κατασκευή 75 περίπου νέων οχετών για την ασφαλή παροχέτευσης τοπικών ρεμάτων κατάντη της προς αποκατάσταση οδοποιίας.
  • Κατασκευή του νέου κτιρίου Κέντρου Υγείας τουΔήμου Μουζακίου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Αποκατάσταση ζημιών εντός του οικισμού Μουζακίου κατά μήκος του μετώπου που κινείται παράλληλαμε τον ρου του π. Πάμισου. Συγκεκριμένα:
    • Στη δυτικό πρανές του ποταμού προβλέπεται κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης για την αποκατάσταση της περιφερειακής οδού καθώς και για την προστασία του Δημαρχείου, απομάκρυνση του καταστραμμένου κέντρου υγείας, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, αποκατάσταση και επέκταση έργων υποδομής κατά μήκος της νέας περιφερειακής οδού (αποχέτευση ομβρίων, ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση ακαθάρτων κ.λπ.), αποκατάσταση χώρου στάθμευσης και κατασκευή στηθαίου ασφαλείας. Κατά μήκος του ανατολικού πρανούς θα προβλεφθεί τοιχίο αντιστήριξηςκαι αποκατάσταση και ασφάλιση της τοπικής οδοποιίας.

Η διαδικασία προβλέπει την πρόσκληση αρχικά 3 τουλάχιστον εργοληπτικών εταιρειών με αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων οδικών υποδομών. Τέλος η παράδοση των έργων προβλέπεται να γίνει σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο κ. Κωτσός εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον κ. Καραμανλή τονίζοντας πως η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το Νομό Καρδίτσας έχοντας διαθέσει σημαντικά ποσά τόσο για τις αποζημιώσεις των οικιών, των επιχειρήσεων, των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και των υποδομών.

«Το σημαντικό τώρα είναι αυτά τα έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να αποδοθούν για χρήση στην τοπική μας κοινωνία που δοκιμάστηκε σκληρά από το πρωτόγνωρο φαινόμενο του ΙΑΝΟΥ» κατέληξε ο κ. Κωτσός

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests την Πέμπτη στους Σοφάδες και την Παρασκευή σε Πασχαλίτσα και Αγιο Βησσάριο